Капуста з-під… снігу

0
190
Капуста из-под … снега
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Урожай зеленних овочів я збираю взимку прямо з грядки, коли морозно і на землі вже лежить сніг. Наприклад, листову капусту, у якої в кінці літа і восени листки з гірчинкою і досить жорсткі, але варто цій декоративній культурі потрапити на два тижні під морозець, вона стає солодкою і ніжною.

Під пухнастим білосніжним покривалом зберігається інший листовий овоч – мангольд. Його літнє листя через буряковий присмак подобається не всім. Холод усуває цей присмак, до того ж листя перестає бути грубим.

Проте не всі сорти придатні для зимового збору: форми мангольда з червоними і помаранчевими листками і різнобарвна листова капуста погано переносять заморожування, в теплі швидко буріють.

З-під снігу також можна брати листя кореневої петрушки і любистку, які залишаються зеленими до березня.

Овочі взимку зрізую в невеликій кількості, так як вони в кімнаті і навіть у холодильнику не зберігаються. Крім того, вони вимагають особливого поводження: їх треба відразу ж покласти в холодну воду, промити, дати стекти воді або висушити на серветці. Підготовлену таким чином зелень я нарізаю смужками і додаю в суп, борщ чи салат. Якщо необхідно, то закуску до подачі на стіл тримаю в холодильнику, але не більше години.

Листя капусти довше зберігає свіжість в приміщенні, тому на нього викладають салатну начинку – шатковані цибулю, моркву і яблука або солоні огірочки, варену картоплю, консервовану кукурудзу.

Скільки часу може тривати збір зимового врожаю? Я це визначаю за кількістю відлиг та їх тривалістю. Якщо вони часті та тривалі, то вже до середини грудня закінчую сезон. Але якщо сніг лежить і не тане, а вдень температура не піднімається вище 0 градусів, то і до новорічного столу вдається подати свіжий салат.

В. Н. КРАСЬКО.
м. Ніжин Чернігівської обл.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ