Записки городника: ділимося досвідом

Записки огородника: делимся опытом
Реклама

Читати російською мовою

Огірки дружать з кропивою

Зловила себе на тому, що, кинувши збирати огірки, завмерла в подиві. Стою і дивлюся: сусідка ходить по своїх огіркових грядках з відром, наповненим каламутною зеленою рідиною.

«Чаклунське зілля підливає під кущики», – усміхнулася я. Запитала, що, мовляв, шаманиш, щоб краще огірочки росли? Ну, такі ми, городники, на всі хитрощі йдемо, щоб урожай отримати краще, ніж у інших.

Виявилося, все набагато прозаїчніше. Удобрювала моя сусідка свої огірочки кропив’яним розчином. І, звичайно, по-сусідськи, поділилася цим своїм секретом.

– Підживлюю огірки два рази на місяць у весь час росту. Ось недавно посаджені зійшли, і їх підживлю. Розчин підливаю під корінь, для цього добриво треба розводити водою: приблизно 2 л на 10 л води. Можна і обприскувати, але тоді розчин потрібен слабший: я зазвичай 1 л на 20 л води роблю. І проціджую обов’язково. Підливати під корінь мені зручніше. Удобрила – і чистою водичкою полила.

– А добриво таке звідки? Продається?

– Сама роблю, – відповідає. – Це нескладно. Молоду кропиву – і листя, і стебла – ріжу, заливаю гарячою водою в старому бідоні і ставлю на сонечко. Можна і холодною залити, але тоді буде довше бродити. З гарячою тиждень бродить, треба в цей час перемішувати частіше, і готово.

Якщо в цьому році не використовую, залишаю на наступний, зберігається добре, поживну цінність не втрачає (все-таки азоту з добрива при зберіганні випаровується, але інші мінеральні й органічні компоненти залишаються. – Прим. ред.). Це вже перевірено. Допомагає таке добриво збирати щедрий урожай: огірочки соковиті, зелені і не хворіють.

Ось так, просто і з великою користю.

Помідори підживлюють себе самі

Цього року томати у мене, м’яко кажучи, не дуже. Бадилля жовтіє, листя скручується, плоди дрібні, багато уражених. Сусідка твердить, що це дощ пройшов «поганий», нашкодив. Не знаю, дощ чи не дощ, але прикро: в минулому році урожай був чудовий, з друзями ділилася помідорами.

(На початку літа томати страждали від спеки і посухи, ослаблені вони згодом захворіли комплексом хвороб: макроспориозом, був помітний і вілт – в’янення рослин від кореневих гнилей з приходом дощів, потім додалася всюдисуща фітофтора. – Прим. ред.).

На «великій сусідській раді» бурхливо обговорювали цю проблему, яка, як виявилося, є у багатьох. Порад і пропозицій, як завжди, було багато. Найнесподіваніших і фантастичних. У нас так буває. Але істина з цієї купи пропозицій все-таки пробилася, принаймні, для мене.

Урожай цього року вже не реанімувати – що є, то є, а на майбутнє взяла на замітку пораду про трав’яне підживлення для томатів з бадилля самих же томатів.

З літератури дізналася, що томати люблять рідкі трав’яні підживлення, особливо полюбляють, коли вони приготовані з їх власної бадилля. Вона містить багато азоту, інших мікроелементів, які необхідні для росту помідорів.

Зробити підживлення нескладно. У мене томатна грядка не дуже велика, тому старого бідона вистачить. Бадилля перебрала, видалила пошкоджені, хворі частини, поклала в бідон на 2/3 його ємкості, залила до верху холодною водою. Все добре перемішала, накрила плівкою і залишила настоюватися на тиждень. Як порадили, поставила бідон подалі від житла, тому що в процесі бродіння з’являється нехороший аромат.

Спробую хоч трохи врятувати свій урожай помідорів, підживити час ще дозволяє. Для кореневого підживлення треба літрову банку розчину розвести у відрі води. Підливати під кущики акуратно, щоб не пошкодити зелену надземну частину.

Можна і обприскувати, тоді розчин потрібно зробити слабше і процідити. Комахи, які прижилися на помідорних кущах, не люблять запах такого розчину і підуть геть.

І ще одну корисну пораду я засвоїла, якою обов’язково скористаюся восени, коли буду наводити лад на городі. Томатне бадилля висушу і спалю, а золу внесу в ґрунт, коли буду перекопувати грядки на зиму. Думаю, буде хороший заділ для врожаю помідорів у наступному році.

Урожай «на швидку руку»

До серпня деякі ділянки городу вже «звільнилися і гуляють». І тут починається друга хвиля посадок городніх культур.

У мене звільнилися грядки після буряка, моркви і часнику, і я вирішила тут посіяти зелень і редиску. Провела підготовку ґрунту. Цей процес основний в літньому посіві. Роботи трохи, але її необхідно зробити, щоб насіння дружно зійшло, адже більшість з нього не сходить через те, що ніжні паростки не можуть пробити затверділу кірку верхнього шару землі.

Попередньо рясно полийте ділянки, де збираєтеся розбити грядки. Коли підсохне, потрібно землю перекопати, а потім ще й розпушити сапою.

Висіявши насіння на грядки, злегка їх присипаю землею (не треба закопувати глибоко), легенько втрамбовую долоньками і зверху ще присипаю річковим піском.

Висівати радять салати, кріп, базилік, петрушку, шпинат, іншу зелень, а також редьку і редиску, китайську капусту, деякі сорти буряка. Я віддаю перевагу зелені. Посіяла на ділянці салат Одеський кучерявець, руколу, шпинат, петрушку і редиску. Роблю так вже не перший рік.

Поділюся ще двома секретами, які не забуваю враховувати. Перед посадкою насіння трохи потріть між долонями – на ньому з’являться мікротріщини і сходити воно буде швидше. Не забувайте про полив, адже кінець літа – час спекотний, ґрунт підсихає буквально через 10-12 годин.

Після посадки треба почекати з тиждень-другий запасу вологи, що накопичилася в ґрунті під час підготовки, повинно вистачити, щоб насіння проклюнулося і дало сходи. А ось далі поливайте частіше.

Людмила ГРИГОР’ЄВА,
городник-любитель.
Фото автора.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ