Підвищуємо якість ягід аґрусу
 за допомогою секатора

Повышаем качество ягод крыжовника при помощи секатора
Реклама

Читати російською мовою

Коли проводити 
обрізку?

Обрізку плодоносних кущів зазвичай проводять восени, після закінчення періоду вегетації. Найсприятливіший період для цієї операції починається після опадання листя, так як, якщо обрізку провести раніше, нові бічні пагони підуть у ріст, але не встигнуть дозріти до зими і вимерзнуть при зниженні температури. Обрізку слід закінчити за 2-3 тижні до настання морозів.

Цю операцію можна проводити і взимку, але тільки під час відлиг, так як в морозну погоду гілки стають дуже крихкими і легко пошкоджуються. Крім того, зимова обрізка часто призводить до підморожування куща, так як відразу після відлиги може наступити різке похолодання.

Навесні роботи з обрізки можна проводити протягом короткого проміжку часу, так як аґрус дуже рано починає свою вегетацію.

Для підвищення врожайності аґрусу іноді проводять і легку літню обрізку гілок: з молодих зелених пагонів зрізують верхівки, залишаючи на пагоні не більше 7-8 листків, а в серпні видаляють нульові пагони, що слабо розвиваються (пагони нинішнього року), щоб рослина не витрачала на них поживні речовини.

Все залежить 
від віку

Починати обрізку слід відразу після посадки. Всі гілки саджанця рекомендується вкоротити так, щоб на них залишилося не більше 4 бруньок, причому, якщо коренева система слабка, то залишаємо на гілці всього по 1-2 бруньці. Це дасть можливість кущу нормально вкоренитися і менше хворіти. А вже через рік після посадки з кореневої шийки куща виростуть приблизно 20 сильних пагонів.

На другий рік після посадки при нормальному догляді більшість гілок досягають довжини більше 50 см. Всі слабкі пагони, довжина яких менше 15-20 см, необхідно видалити, щоб вони не відбирали живлення у більш перспективних гілок. Видаляють також пагони, що ростуть горизонтально або близько до землі (або використовують їх в якості відводків), а також ростуть всередину куща або вниз. Не забуваємо і про санітарну обрізку: вирізаємо всі хворі, підмерзлі і сухі гілки. Її потрібно проводити щорічно. Сильні вертикальні або злегка похилі гілки вкорочують, залишаючи 30 см від поверхні землі, щоб стимулювати їх розгалуження.

На третій рік після посадки також видаляємо всі хворі і слабкі гілки, а також ті, що ростуть горизонтально над поверхнею землі, всередину куща і вниз. На третій рік кущ повинен мати 12 гілок у віці від одного до трьох років і 4 нульових пагони. При слабкому зростанні і недостатньому розгалуженні гілки вкорочуємо на 10-15 см. Обов’язково потрібно вкорочувати гілки з тонкими кінцями до найбільшої бруньки, яка спрямована назовні.

У четвертий та п’ятий роки обрізка зводиться до видалення молодих пагонів, що ростуть близько до поверхні землі, якщо їх не планується використовувати в якості відводків, і санітарної обрізки. Ми залишаємо ще 3-5 найсильніших нульових пагонів. Дорослий кущ повинен мати 20-25 пагонів, з них 4-5 однорічних. На плодоносних кущах однорічний приріст укорочувати не слід.

У наступні роки починаємо видаляти старі 6-річні гілки, залишаючи пагони у віці від 0 до 5 років. Вік гілки визначають за наявністю пагонів другого, третього і четвертого порядку. Найстаріші гілки можна визначити і за більш темним, майже чорним забарвленням кори. Але головний показник того, що пагін старий – зменшення кількості ягід, що зав’язуються на ньому.

Сорт теж 
має значення

У різних сортів аґрусу пагони мають різну довговічність. Сорти, отримані від схрещування американських і європейських видів (Берил, Колобок, Командор, Красень, Малахіт, Орлятко, Сливовий, Зміна, Ювілейний та ін.), швидко ростуть, вступають у плодоношення вже на 2-3-ій рік, добре гілкуються, дають багато прикореневої порослі, але пагони у них швидко старіють. Саме у таких рослин потрібно видаляти пагони старше 5 років.

Сорти європейського походження (Англійський жовтий, Білий тріумф, Джерело, Рожевий 2, Тріумфальний, Фінік та ін.), навпаки, слабо гілкуються, дають мало прикореневої порослі, але пагони у них старіють повільніше: 6-річні пагони ще нормально плодоносять. Тому обрізка в цьому випадку повинна бути більш щадною.

В основному видаляються поламані, підмерзлі та хворі пагони і гілки, що лежать на землі, ростуть вертикально вниз і всередину куща. Старі гілки починають видаляти, коли рослина досягне 7-9-річного віку.

Один із варіантів 
обрізки

Деякі садівники застосовують дуже простий метод обрізки дорослих кущів аґрусу, суть якого полягає в тому, що спочатку формується припіднятий кущ (шляхом видалення гілок, розташованих близько до поверхні землі), старіючи, гілки змінюють своє положення, нахиляються вниз і після цього видаляються. У свою чергу в середині куща виростають сильні молоді гілки, якими замінюють вирізані. Через 3-4 роки ці гілки теж почнуть хилитися до землі, і їх потрібно буде вирізати. Так проводиться поступове омолодження куща. При цьому не потрібно уважно розглядати гілки і рахувати річні прирости, щоб визначити вік гілки, або запам’ятовувати, з якої гілки урожай зменшився.

Крім того, цей метод вимагає щорічної санітарної обрізки: видалення всіх пошкоджених, підморожених і хворих пагонів і гілок, що ростуть вниз і вглиб куща.

Єлизавета МАРТОВА.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ