Останнім часом багато українських городників перейшли на вирощування озимої цибулі. Вона раніше сходить, отримує більше весняної вологи для росту, не стрілкується, вимагає менше догляду і, найголовніше, звільняє городникові навесні трохи дорогоцінного часу.
Але для підзимової посадки підходить не кожен сорт цибулі. Якщо ви посієте під зиму ярі сорти, то можна сказати з упевненістю, що вони не виправдають ваших надій, так як просто вимерзнуть. Для посіву восени придатні тільки спеціально виведені селекціонерами озимі сорти. Щоб виростити відмінний урожай, просто виберіть один з них.
Радар – ранній сорт голландської селекції (до збору врожаю 250-270 днів). Дає дуже великі цибулини вагою від 150 до 300 г. Форма цибулин злегка приплюснута. М’якоть біла, щільна, напівгострого смаку. Ця цибуля відрізняється високою холодостійкістю – без укриття переносить морози до -15°С, а під шаром снігу до -23°С.
Цибуля Радар невибаглива і дає стабільні врожаї. Вона не стрілкується, стійка до пошкодження хворобами і шкідниками. Верхні криючі луски у цибулин дуже щільні, що сприяє гарній лежкості.
Шекспір – ще один ранній сорт озимої цибулі, яким зовсім недавно порадували городників голландці. Урожай дозріває через 75 днів після появи сходів. Круглі цибулини цього сорту виростають досить великими – від 100 г і більше. Смак цибулин – напівгострий, м’якоть щільна і соковита.
Цибуля Шекспір стійка до хвороб і шкідників, відрізняється великою морозостійкістю, переносить без укриття зниження температури до -18°С.
Старий, перевірений часом, сорт німецької селекції Штутгартер Різен більше 25 років вирощується городниками. Цей сорт раннього терміну дозрівання невибагливий до умов вирощування і дає стабільно високі врожаї (до 8 кг з 1 кв. м.).
Цибулини трохи плескатої форми, вагою від 60 до 120 г, мають гострий смак. Криючі луски можуть мати колір від золотисто-коричневого до світло-пісочного (в залежності від ґрунту). Добре зберігається до кінця квітня.
Цибуля сорту Еллан відноситься до суперранніх (64-90 днів) і дає красиві круглі цибулини, урожай яких можна збирати вже з середини червня. Криючі луски у них світлі – золотистого або світло-жовтого кольору. Зелень не полягає практично весь період вирощування. М’якоть цибулин біла, ніжна і соковита. За смаком середньо-гостра з легким солодкуватим присмаком. Середня вага цибулин 80-120 г.
Цибуля Еллан має імунітет до ураження жовтою карликовістю, мозаїкою і переноспорозом. На жаль, цей сорт не переносить великі морози і потребує додаткового укриття. Краще вирощувати його в місцевості з теплим кліматом і м’якою зимою.
Сорт Сноуболл – ще один відмінний результат роботи голландських селекціонерів. Середній за термінами дозрівання і добре переносить морози. Він відрізняється від інших сортів білим кольором цибулин. Сорт дуже стійкий до стрілкування і дає стабільні врожаї до 6 кг з 1 кв. м площі.
Цибулини округлої форми, вагою від 140 до 200 г. М’якоть ніжна, соковита з чудовим напівгострим смаком. Добре зберігається до березня-квітня наступного року. Має середню стійкість до шийкової гнилі і борошнистої роси.
Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог, агроном.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Маш – золотиста квасоля
- Батат – картоплі не брат
- Картопля. Перевірені сорти і новинки
- Горіх пекан освоює Україну