Заморожування фруктів і овочів на зиму

Холод сбережет всё полезное
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Перець для фарширування
  2. Перець для піци
  3. Перець для «всього»
  4. Заморожений томат

Заморожування добре виручає багатьох господинь в період заготівель на зиму. Доведено, що заморожені фрукти і овочі зберігають більше корисних речовин, ніж термічно оброблені. Для заморозки фруктово-овочевих заготівель потрібна одна важлива умова – містка морозильна камера. І ще, звичайно, бажання і фантазія господині.

У мене відмінна камера, на 450 л, морозити можна багато чого. Я так і роблю. Заморожую фрукти, ягоди, зелень. Кісточкові, взагалі, ідеально підходять для заморозки, зберігають не тільки смак, але і красиву форму. Абрикоси, персики поділяю на половинки, а якщо великих розмірів – то на дольки.

Головне, не насипайте свіжі фрукти відразу в пакети, заморожуйте їх спочатку на пластикових розносах, а потім зсипайте в пакети і укладайте в камеру. Я тепер роблю тільки так, ніяких потім злиплих ягід або шматочків, сік не протікає. А коли треба діставати, просто висипаєте з пакету потрібну кількість в миску – сиплеться все легко, як горошини.

Заморожую, звичайно, і овочі. Баклажани, кабачки, патисони, цукіні – кружальцями і шматочками. З буряка, моркви, болгарського перцю роблю заготівлі для перших страв. Болгарський перець заморожую в декількох видах. Зупинюся на цьому трохи докладніше, він заслуговує особливої уваги. Не знаю, як ви, а я перець додаю скрізь – і в перші, і в другі страви, і в різні салати.

Перець для фарширування

Промиваю, обсушую, зрізую «кришечки» (не викидайте їх!), видаляю серцевину з насінням. Складаю перці один в один і укладаю в пакети. Розрахуйте, скільки вам на сім’ю треба фаршированих перців на обід – стільки і ставте в один пакет.

Перець для піци

Може, це не зовсім «по-італійськи», але в моїй родині піцу люблять «багатоповерхову». Поверх основи – тісто-кетчуп-ковбаса – я укладаю цибулю, помідори, болгарський перець кільцями, зверху багато натертого сиру. Це базовий варіант, за бажанням можна додавати будь-що за смаком.

Перець для піци я заготовляю так: очищаю від серцевини («кришечки» не викидаємо!), нарізаю кільцями, складаю у 300-грамові пластикові стаканчики. Якщо немає кришечок, зав’яжіть стаканчики пакетами і заморожуйте. Один такий стаканчик перцю – на піцу розміром L.

Перець для «всього»

Під таким «паролем» у мене в морозильній камері перець, нарізаний соломкою і кубиками (сюди підуть всі «кришечки», які не треба було викидати). Раніше заморожувала перець такої нарізки в пакетах, а тепер – спасибі Інтернету – приловчилася пакувати в пластикові пляшки. Дуже зручно, особливо, якщо в морозильній камері місця все менше і менше.

У пляшки зрізуємо верхню частину, засипаємо нарізаний перець, пляшку поміщаємо в пакет – і в холод. Вся родзинка в тому, що коли вам потрібен перець в такому подрібненому вигляді – ви просто відрізаєте частину мерзлої пляшки з потрібною кількістю вмісту. Пляшку знову в пакет і в морозилку. Вбиваєте відразу двох зайців: перець зручно розморожувати і місце в морозилці звільняється.

Заморожений томат

Окремо хочу поговорити про помідори. Велика кількість рідини в їх складі не дозволяє їх якісно заморожувати. Після відтавання в руках залишається м’ята грудочка без смаку і виду. Останні роки користуюся досвідом своєї старшої сестри. Спосіб, який вона практикує, зручний і, повірте, економний.

Про зручність зараз розповім докладно, а економний він – бо помідори для такої заготівлі можна купувати дешевше, так би мовити, «не кондицію» – переспілі, трохи пом’яті, тріснуті. Але тут вигляд не головне, головне – смак. А вони як раз за смаком відмінні, тому що визріли.

Помідори миємо, обрізуємо зіпсовані частини, знімаємо шкірку, подрібнюємо. Якщо вам принципово, щоб не було насіння – перетріть помідорову масу через сито. Якщо насіння не перешкода, як і для мене, можна все пропустити через м’ясорубку. Потім все виливаємо в каструлю, доводимо до кипіння і варимо годину-півтора (час варіння залежить від вмісту сухих речовин в томатах) – щоб випарувалася зайва волога.

Я розфасовую остигнула масу в невеликі пакетики з застібками і відправляю морозитися. Ви можете брати «тару» розміром за своїми потребами.

Можна не уварювати томатну масу, а відразу розфасувати і заморозити. Але потім, після розморожування, буде багато води і мало істинного томата. Навіщо морозити воду?

У такі томатні заготівлі можна додавати все, що вам подобається: морква, цибуля, перець (проваривши з помідорами). Я зазвичай додаю подрібнену зелень, коли томати уварилися і треба каструлю знімати з вогню. Особливо люблю додавати подрібнену селеру, вона робить томатний смак яскравіше.

При охолодженні зелень бланшується, а яскраво-червона, ароматна томатна маса набуває ще й пряних ноток трав. Взимку – це запах літа!

Людмила ГРИГОР’ЄВА.
м. Одеса.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ