Заморожування фруктів і овочів на зиму

0
270
Холод сбережет всё полезное
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Перець для фарширування
  2. Перець для піци
  3. Перець для «всього»
  4. Заморожений томат

Заморожування добре виручає багатьох господинь в період заготівель на зиму. Доведено, що заморожені фрукти і овочі зберігають більше корисних речовин, ніж термічно оброблені. Для заморозки фруктово-овочевих заготівель потрібна одна важлива умова – містка морозильна камера. І ще, звичайно, бажання і фантазія господині.

У мене відмінна камера, на 450 л, морозити можна багато чого. Я так і роблю. Заморожую фрукти, ягоди, зелень. Кісточкові, взагалі, ідеально підходять для заморозки, зберігають не тільки смак, але і красиву форму. Абрикоси, персики поділяю на половинки, а якщо великих розмірів – то на дольки.

Головне, не насипайте свіжі фрукти відразу в пакети, заморожуйте їх спочатку на пластикових розносах, а потім зсипайте в пакети і укладайте в камеру. Я тепер роблю тільки так, ніяких потім злиплих ягід або шматочків, сік не протікає. А коли треба діставати, просто висипаєте з пакету потрібну кількість в миску – сиплеться все легко, як горошини.

Заморожую, звичайно, і овочі. Баклажани, кабачки, патисони, цукіні – кружальцями і шматочками. З буряка, моркви, болгарського перцю роблю заготівлі для перших страв. Болгарський перець заморожую в декількох видах. Зупинюся на цьому трохи докладніше, він заслуговує особливої уваги. Не знаю, як ви, а я перець додаю скрізь – і в перші, і в другі страви, і в різні салати.

Перець для фарширування

Промиваю, обсушую, зрізую «кришечки» (не викидайте їх!), видаляю серцевину з насінням. Складаю перці один в один і укладаю в пакети. Розрахуйте, скільки вам на сім’ю треба фаршированих перців на обід – стільки і ставте в один пакет.

Перець для піци

Може, це не зовсім «по-італійськи», але в моїй родині піцу люблять «багатоповерхову». Поверх основи – тісто-кетчуп-ковбаса – я укладаю цибулю, помідори, болгарський перець кільцями, зверху багато натертого сиру. Це базовий варіант, за бажанням можна додавати будь-що за смаком.

Перець для піци я заготовляю так: очищаю від серцевини («кришечки» не викидаємо!), нарізаю кільцями, складаю у 300-грамові пластикові стаканчики. Якщо немає кришечок, зав’яжіть стаканчики пакетами і заморожуйте. Один такий стаканчик перцю – на піцу розміром L.

Перець для «всього»

Під таким «паролем» у мене в морозильній камері перець, нарізаний соломкою і кубиками (сюди підуть всі «кришечки», які не треба було викидати). Раніше заморожувала перець такої нарізки в пакетах, а тепер – спасибі Інтернету – приловчилася пакувати в пластикові пляшки. Дуже зручно, особливо, якщо в морозильній камері місця все менше і менше.

У пляшки зрізуємо верхню частину, засипаємо нарізаний перець, пляшку поміщаємо в пакет – і в холод. Вся родзинка в тому, що коли вам потрібен перець в такому подрібненому вигляді – ви просто відрізаєте частину мерзлої пляшки з потрібною кількістю вмісту. Пляшку знову в пакет і в морозилку. Вбиваєте відразу двох зайців: перець зручно розморожувати і місце в морозилці звільняється.

Заморожений томат

Окремо хочу поговорити про помідори. Велика кількість рідини в їх складі не дозволяє їх якісно заморожувати. Після відтавання в руках залишається м’ята грудочка без смаку і виду. Останні роки користуюся досвідом своєї старшої сестри. Спосіб, який вона практикує, зручний і, повірте, економний.

Про зручність зараз розповім докладно, а економний він – бо помідори для такої заготівлі можна купувати дешевше, так би мовити, «не кондицію» – переспілі, трохи пом’яті, тріснуті. Але тут вигляд не головне, головне – смак. А вони як раз за смаком відмінні, тому що визріли.

Помідори миємо, обрізуємо зіпсовані частини, знімаємо шкірку, подрібнюємо. Якщо вам принципово, щоб не було насіння – перетріть помідорову масу через сито. Якщо насіння не перешкода, як і для мене, можна все пропустити через м’ясорубку. Потім все виливаємо в каструлю, доводимо до кипіння і варимо годину-півтора (час варіння залежить від вмісту сухих речовин в томатах) – щоб випарувалася зайва волога.

Я розфасовую остигнула масу в невеликі пакетики з застібками і відправляю морозитися. Ви можете брати «тару» розміром за своїми потребами.

Можна не уварювати томатну масу, а відразу розфасувати і заморозити. Але потім, після розморожування, буде багато води і мало істинного томата. Навіщо морозити воду?

У такі томатні заготівлі можна додавати все, що вам подобається: морква, цибуля, перець (проваривши з помідорами). Я зазвичай додаю подрібнену зелень, коли томати уварилися і треба каструлю знімати з вогню. Особливо люблю додавати подрібнену селеру, вона робить томатний смак яскравіше.

При охолодженні зелень бланшується, а яскраво-червона, ароматна томатна маса набуває ще й пряних ноток трав. Взимку – це запах літа!

Людмила ГРИГОР’ЄВА.
м. Одеса.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ