Зміст
Заморожування добре виручає багатьох господинь в період заготівель на зиму. Доведено, що заморожені фрукти і овочі зберігають більше корисних речовин, ніж термічно оброблені. Для заморозки фруктово-овочевих заготівель потрібна одна важлива умова – містка морозильна камера. І ще, звичайно, бажання і фантазія господині.
У мене відмінна камера, на 450 л, морозити можна багато чого. Я так і роблю. Заморожую фрукти, ягоди, зелень. Кісточкові, взагалі, ідеально підходять для заморозки, зберігають не тільки смак, але і красиву форму. Абрикоси, персики поділяю на половинки, а якщо великих розмірів – то на дольки.
Головне, не насипайте свіжі фрукти відразу в пакети, заморожуйте їх спочатку на пластикових розносах, а потім зсипайте в пакети і укладайте в камеру. Я тепер роблю тільки так, ніяких потім злиплих ягід або шматочків, сік не протікає. А коли треба діставати, просто висипаєте з пакету потрібну кількість в миску – сиплеться все легко, як горошини.
Заморожую, звичайно, і овочі. Баклажани, кабачки, патисони, цукіні – кружальцями і шматочками. З буряка, моркви, болгарського перцю роблю заготівлі для перших страв. Болгарський перець заморожую в декількох видах. Зупинюся на цьому трохи докладніше, він заслуговує особливої уваги. Не знаю, як ви, а я перець додаю скрізь – і в перші, і в другі страви, і в різні салати.
Перець для фарширування
Промиваю, обсушую, зрізую «кришечки» (не викидайте їх!), видаляю серцевину з насінням. Складаю перці один в один і укладаю в пакети. Розрахуйте, скільки вам на сім’ю треба фаршированих перців на обід – стільки і ставте в один пакет.
Перець для піци
Може, це не зовсім «по-італійськи», але в моїй родині піцу люблять «багатоповерхову». Поверх основи – тісто-кетчуп-ковбаса – я укладаю цибулю, помідори, болгарський перець кільцями, зверху багато натертого сиру. Це базовий варіант, за бажанням можна додавати будь-що за смаком.
Перець для піци я заготовляю так: очищаю від серцевини («кришечки» не викидаємо!), нарізаю кільцями, складаю у 300-грамові пластикові стаканчики. Якщо немає кришечок, зав’яжіть стаканчики пакетами і заморожуйте. Один такий стаканчик перцю – на піцу розміром L.
Перець для «всього»
Під таким «паролем» у мене в морозильній камері перець, нарізаний соломкою і кубиками (сюди підуть всі «кришечки», які не треба було викидати). Раніше заморожувала перець такої нарізки в пакетах, а тепер – спасибі Інтернету – приловчилася пакувати в пластикові пляшки. Дуже зручно, особливо, якщо в морозильній камері місця все менше і менше.
У пляшки зрізуємо верхню частину, засипаємо нарізаний перець, пляшку поміщаємо в пакет – і в холод. Вся родзинка в тому, що коли вам потрібен перець в такому подрібненому вигляді – ви просто відрізаєте частину мерзлої пляшки з потрібною кількістю вмісту. Пляшку знову в пакет і в морозилку. Вбиваєте відразу двох зайців: перець зручно розморожувати і місце в морозилці звільняється.
Заморожений томат
Окремо хочу поговорити про помідори. Велика кількість рідини в їх складі не дозволяє їх якісно заморожувати. Після відтавання в руках залишається м’ята грудочка без смаку і виду. Останні роки користуюся досвідом своєї старшої сестри. Спосіб, який вона практикує, зручний і, повірте, економний.
Про зручність зараз розповім докладно, а економний він – бо помідори для такої заготівлі можна купувати дешевше, так би мовити, «не кондицію» – переспілі, трохи пом’яті, тріснуті. Але тут вигляд не головне, головне – смак. А вони як раз за смаком відмінні, тому що визріли.
Помідори миємо, обрізуємо зіпсовані частини, знімаємо шкірку, подрібнюємо. Якщо вам принципово, щоб не було насіння – перетріть помідорову масу через сито. Якщо насіння не перешкода, як і для мене, можна все пропустити через м’ясорубку. Потім все виливаємо в каструлю, доводимо до кипіння і варимо годину-півтора (час варіння залежить від вмісту сухих речовин в томатах) – щоб випарувалася зайва волога.
Я розфасовую остигнула масу в невеликі пакетики з застібками і відправляю морозитися. Ви можете брати «тару» розміром за своїми потребами.
Можна не уварювати томатну масу, а відразу розфасувати і заморозити. Але потім, після розморожування, буде багато води і мало істинного томата. Навіщо морозити воду?
У такі томатні заготівлі можна додавати все, що вам подобається: морква, цибуля, перець (проваривши з помідорами). Я зазвичай додаю подрібнену зелень, коли томати уварилися і треба каструлю знімати з вогню. Особливо люблю додавати подрібнену селеру, вона робить томатний смак яскравіше.
При охолодженні зелень бланшується, а яскраво-червона, ароматна томатна маса набуває ще й пряних ноток трав. Взимку – це запах літа!
Людмила ГРИГОР’ЄВА.
м. Одеса.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Квашена капуста без солі. Шаткувати треба уміючи
- Непростий біб
- Буряк на столі
- А мій хлібчик з гарбузом!