Корисні трави для салатів, які варто посадити на ділянці

Пажитник
Реклама

Читати російською мовою

Якщо у вас на ділянці пустує вільний куточок, посадіть там рослини, про які я розповім нижче:

  1. Родовик малий
  2. Льодяник
  3. Пажитник

Родовик малий

Родовик малий у нас не популярний, але в країнах старої Європи це відома харчова рослина. Там він входить до складу популярного салату Барнетт. В їжу використовують молоді листочки рослини, які володіють приємним огірково-горіховим смаком. В Італії та Франції ця рослина – популярна приправа.

При посадці родовика малого рослини проріджують на стадії появи 2-3 справжніх листків, потім на стадії 5-6 листків. Краще його посіяти в миску на розсаду. Більше цього робити не доведеться, оскільки родовик – багаторічник і буде довгі роки рости на одному місці.

Протягом усього періоду росту з рослини збирають молоді зелені листочки для салатів. Після закінчення сезону їх можна навіть заморозити на зиму.

Льодяник

Ця красива рослина блищить на сонці, переливаючись маленькими крапельками на стеблах, що нагадують крижинки. За що цей маленький сукулент і отримав таку назву.

Листя льодяника їстівні і корисні. Свіжу молоду зелень можна збирати через місяць після посадки розсади. Якщо ваша мета – не декоративне оформлення, а збір зелені, то видаляйте всі квіткові бутони, щоб на зміну їм виростало як можна більше пагонів.

Батьківщина льодяника – Канари і Середземномор’я. У нашому кліматі його можна вирощувати як однорічну культуру, так як морозні зими рослина не виносить.

Для посадки льодяника потрібно вибрати сухий і добре освітлений куточок саду з дренованим ґрунтом. Кришталева трава красиво виглядає в групових посадках в саду з каменів, але тільки на сонячному місці. Надлишок вологи дуже зашкодить. Можна вирощувати з насіння, але більш сприятливий спосіб – це вирощування через розсаду, яку висаджують у відкритий ґрунт в травні на відстані 30 см одна від одної.

Пажитник

Пажитник – популярна приправа на Кавказі, входить до складу добре відомого грузинського соусу Сацебелі. Різновидів пажитника кілька. Пажитник блакитний часто називають грибною травою. Його аромат дійсно схожий на грибний або горіховий. Він відноситься до пряних рослин. Наземну частину рослини можна використовувати в їжу для салатів.

Також пажитник блакитний – хороший медонос, що залучає на ділянку запилювачів. Не дарма він виділяє вабливий аромат, який викликає апетит не тільки у людей.

Сіяти насіння пажитника блакитного краще рядами. Відстань в міжряддях – 50 см. Насіння проростає при температурі 20°С. На стадії появи 3-5 листочків, сходи пажитника проріджують. Вилучені рослини можна відразу ж використовувати в їжу для салатів.

Аліна СВЄТЛОВА.
м. Бердянськ Запорізької обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ