Любов до трьох томатів

Диво-томати Грейпфрут - милуємося і зважуємо.

Диво-томати Грейпфрут
Диво-томати Грейпфрут - милуємося і зважуємо.
Реклама

Ця тема народилася за аналогією з назвою музичної опери Сергія Прокоф’єва «Любов до трьох апельсинів». Догадливий читач вже зрозумів, що мова піде про сорти помідорів з жовтими і помаранчевими плодами. Назва помідорів походить від італійського «pomo d’oro» – «золоте яблуко». На батьківщині, в Південній Америці, де ще досі зустрічаються дикі форми, стародавні ацтеки називали його «матль» – «велика ягода», трансформована в Європі в томат. Так і живе ця культура під двома назвами: томат і помідор.   

МАНДРИ «СЕНЬЙОРА ПОМІДОРА»

До Європи томат був завезений в XVI столітті, незабаром після початку іспанської колонізації Південної Америки. Є припущення, що першими стали розводити його іспанці і португальці, але більше як декоративну рослину. Від них томат перекочував до Італії, Франції та інших європейських країн. Залишалося загадкою, чому італійці назвали привезений плід «золотим»? Провівши доступний нам пошук в літературі, інтернеті, ми не знайшли переконливої відповіді на це питання. Достовірної інформації про колір диких форм томатів теж не виявили. Чомусь ці плоди ми представляли червоними, круглими, за розміром трохи більше, ніж чері. Версія, що до італійців першими потрапили жовті плоди, нам здалася малоймовірною. Можливо, вони назвали плід золотим, так як він доставлений здалеку, був рідкісним, невідомим європейцям? Продовживши пошук, ми трохи наблизилися до розгадки… 

Автором першої друкованої праці про томати, що вийшла у 1554 році, був відомий італійський лікар і ботанік П. Маттіолі, ім’ям якого названо всім нам відомі запашні квіти – матіоли. Вдумаймося в його опис: «Вже і інший рід з них починає запроваджуватися, здавлений, на зразок круглястих яблук, розсічений, подібно диням, спочатку зеленого кольору, потім, коли настає зрілість, у деяких рослин виявляється золотистим, в інших же червоним, і тому називається золотим яблуком. Їх також їдять».    

Романтичні французи назвали помідор «яблуком кохання», німці – «райським яблуком». Цікаво, що у всіх назвах повторюється слово «яблуко». Дійсно, з точки зору ботаніки, томати – це фрукти. У 2001 році Євросоюз теж прийняв рішення, що помідори не овочі, а фрукти. Але в сільськогосподарській літературі, в тому числі і в Україні в повсякденній мові помідори розглядаються як овочі.

ЕЛІКСИР ЗДОРОВ’Я

Жовті томати за своїм чудовим зовнішнім виглядом, винятковими смаковими якостями можуть сміливо змагатися з екзотичними фруктами. На жаль, вони ще мало поширені на наших городах, хоча без перебільшення їх можна назвати лікувальними. Чим же такі гарні томати з жовтими, оранжевими плодами порівняно з червоними, рожевими, зеленими, білими, фіолетовими та іншими, що ніби повторюють кольори веселки?    

Жовтоплідні томати багаті бета-каротином (провітаміном А), який нормалізує зір, підвищує імунітет і посилює захисні сили організму до різних інфекційних захворювань. У меню українських дітей, які лікувалися на Кубі після Чорнобиля, були жовті помідори.

В Україні, в Черкаському інституті АПК, вперше створений для дитячого харчування помаранчевоплідний сорт помідора – Дружба – з підвищеним вмістом бета-каротину. Є сорт, який так і називається Лікувальний – високорослий, з жовтими сливками, високою кількістю каротину. До речі, найкраще засвоюється каротин в поєднанні з рослинною олією в сирих салатах і при делікатній кулінарній обробці.     

У Болгарії розроблена методика лікування помідорами, яка пропонує безсольову дієту з включенням 500 г стиглих плодів на день. Порада медиків: при порушенні обміну речовин, відкладенні солей треба скористатися помідорним достатком і їсти жовті помідори без солі.

Жовті помідори виручать людей з алергією на червоні помідори, їх можна без побоювання їсти вагітним і годуючим жінкам. Допоможуть вони і хворим з підвищеною кислотністю шлункового соку, адже вони дуже солодкі. Томатний сік – дієтичний, найкорисніший з соків, його рекомендують вживати хворим з різними порушеннями обміну речовин, при захворюваннях серцево-судинної системи. Для загального оздоровлення, схуднення його корисно пити, змішуючи з іншими овочевими та фруктовими соками: яблучним, гарбузовим, лимонним буряковим, з цикорію. І, нарешті, сонячні, теплого, медового забарвлення плоди надзвичайно гарні, вони викликають радісний щасливий настрій, що важливо, щоб бути здоровим. Згадуються слова поета О. Мандельштама:

Візьми на радість з моїх долонь

Трохи сонця і трохи меду.

НА БУДЬ-ЯКИЙ СМАК

Різнобарвне асорті виглядає гарно, як на грядці, так і в банці. Використовуючи палітру різних барв томатів, можна здивувати своїх гостей різнокольоровими салатами, засолками. Оригінально виглядають в банці дольки жовтих плодів, залиті соком червоних помідорів, а червоні – соком жовтих. Для консервування і засолювання ми вирощуємо сорти томатів з щільними плодами у формі сливок, бурульок, грушок, перців. Це – Південна засмага, Золотий Кенігсберг, Медова крапля, Чудо світу (Лимон-ліана), Японський трюфель жовтий, Ерос, Чухлома, Сонячні мрії, Золото Іліні.

Сорт Мікадо
Сорт Мікадо зріє на сонечку.

Окрасою грядок стали великоплідні томати. А який з них дивовижний сік: густий, помаранчевий, десертний. Це сорти – Серце Ашхабада, Мікадо, Медово-цукровий, Золото Маккені, Сонце Піднебесної, Золоті куполи, Король Сибіру, Хурма, Золотий вік, Стомлене сонце, Золотий ананас, Монастирська трапеза, Динні, Апельсин. Характерно, що навіть багато назв більше нагадують перелік солодких тропічних фруктів, ніж помідорів, а смак і користь нічим від них не відрізняються. Якщо порівнювати з апельсинами, то за вмістом вітамінів томати їх перевершують.

НАЙУЛЮБЛЕНІШІ

Вибір сортів томатів зараз величезний, в тому числі і жовтоплідних. У кожного городника, «хворого» ними, є свої, улюблені сорти. У рейтингу цих сонячних плодів я виділила три: за красою, врожайністю, смаковими якостями. Це – Медовий Спас, Сонце Піднебесної, Грейпфрут.

МЕДОВИЙ СПАС. Високорослий сорт селекції фірми «Сибірський сад». Уявіть плід у формі великого серця (від 600-800 г до 1 кг) кольору меду з молоком, майже без насіння.

Плід сорту Медовий спас.
Плід сорту Медовий спас.

Смак м’ясистих плодів солодкий, чудовий. Хоча сорт представлений як середньостиглий, в минулому сезоні (в теплиці на сонячному обігріві) він дозрів в числі перших і радував нас своїми чудовими плодами до заморозків. Вага плодів до осені стала менше, але ідеальна форма, десертний смак збереглися.

СОНЦЕ ПІДНЕБЕСНОЇ. Нещодавно з’явився у нас сорт китайської селекції, який впевнено потіснив «старичків» і зайняв постійне місце серед улюбленців. Кущ відрізняється високим потужним ростом, розтягнутим періодом плодоношення. Плоскоокруглі плоди (450 г) оранжевого забарвлення нікого не залишають байдужими. Складно передати словами смак плодів – просто повірте – він чудовий і незабутній! М’якоть щільна, тане в роті, як у кращих сортів динь.

До слова, за легендою – тибетські ченці-довгожителі вживають тільки жовті та помаранчеві томати. Може, в цьому полягає розгадка назви сорту Монастирська трапеза, сенс якої я довго не могла зрозуміти. 

ГРЕЙПФРУТ. Високорослий екзотичний сорт фірми «Сибірський сад» – чемпіон краси і смаку. Сорт – загадка (до речі, його двійник за зовнішністю так і називається Загадка природи).

Двокольорові помідори Грейпфрут
Двокольорові помідори Грейпфрут – як світлофор.

Його круглі, м’ясисті плоди – диво селекції: не тільки шкірка переливається червоно-оранжевими барвами, але і м’якоть іскриться на зламі, повторюючи ці барви. При дозріванні плоди світяться, як золоті наливні яблука. Хто спробував ці диво-томати, той стверджує, що раніше нічого подібного за смаком не зустрічав. Сорт урожайний, вага плодів від 500 г до 1 кг. Справжній шедевр! 

Зараз нашу колекцію поповнили рідкісні двоколірні сорти томатів (біколори): Цукерки (Солодощі) Вірджиніі, Стомлене сонце, Помаранчевий російський, Стенлей, Зірка Техасу. І зовні, і за смаком вони незрівнянні. Але чим відрізняються один від одного, будемо досліджувати в наступному сезоні і ділитися враженнями з читачами улюбленої газети.

От такі «золоті яблука» ми можемо виростити на наших грядках і насолодитися їх смаком і красою. Технологія вирощування їх нічим не відрізняється від вирощування томатів інших кольорів, хіба що підходити до них доведеться частіше, щоб помилуватися їх «райською» красою.

Ольга БУРМІСТРОВА, овочівник-любитель. Фото автора.

Що дає підписка на оновлення нашого сайту


Також читати:

Оставьте ответ