Зміст
- Оладки із кабачків з куркою
- Лазанья із кабачків
- Кассероль із кабачків з сиром
- Кабачки з фаршем
- Кабачки, тушковані з картоплею
З кабачків можна приготувати безліч смачних страв. Вони прекрасно урізноманітнюють стіл в сезон. Приготувати їх дуже просто.
Вибирайте плоди невеликого розміру – не більше 20 см і вагою до 300 г. Вони мають м’яке насіння і дуже ніжну шкірку, тому їх можна готувати без попереднього очищення.
Оладки із кабачків з куркою
- 1 молодий кабачок
- 150 г курячого фаршу
- 1 яйце
- 1 цибулина
- 3 ст. ложки панірувальних сухарів
- сіль – за смаком
- рафінована рослинна олія для смаження.
Цибулю почистіть. У кабачка зріжте хвостик. Підготовлені овочі вимийте і обсушіть. Цибулю подрібніть, кабачок натріть на тертці та злегка віддавіть, якщо бачите багато рідини. У глибокій мисці з’єднайте кабачок з яйцем, курячим фаршем і цибулею. Масу ретельно перемішайте і посоліть. Сформуйте оладки і кожну обваляйте в панірувальних сухарях. Розігрійте олію на сковороді та обсмажте оладки по 5-6 хвилин з кожного боку до рум’яної скоринки. Подавайте гарячими зі сметаною.
Лазанья із кабачків
- Для лазаньї:
- 800 г кабачків
- 12 листів лазаньї
- 150-200 г сиру «Моцарела»
- 150 г шинки
- 100 г твердого сиру
- 1 цибулина
- 3 зубчики часнику
- 2 ст. ложки рафінованої олії
- 15 г вершкового масла.
- Для соусу:
- 1 л молока
- 100 г м’якого вершкового масла
- 100 г борошна.
Приготуйте лазанью: цибулю і часник очистіть, обполосніть і подрібніть. Розігрійте на сковороді рослинну олію і обсмажте їх до прозорості. Кабачки вимийте, при необхідності очистіть і наріжте дрібними шматочками. Після цього викладіть на сковороду до цибулі та обсмажуйте 5-7 хвилин до м’якості. Моцарелу наріжте, пармезан натріть на дрібній тертці.
Деко змастіть вершковим маслом і закрийте його дно 4 листами лазаньї. На них акуратно викладіть шарами половину кабачків і закрийте їх скибочками шинки. Частиною соусу змастіть шинку і покладіть половину моцарели і присипте невеликою кількістю тертого сиру. Поверх викладіть другий шар з 4 листів лазаньї і знову шарами розташуйте кабачки, шинку і моцарелу. Не забудьте змастити соусом і присипати тертим сиром. Останніми листами тіста накрийте начинку, добре змастіть його соусом, що залишився, і присипте сиром.
Приготуйте соус: в сотейнику розтопіть вершкове масло, додайте в нього просіяне борошно і поступово вливайте молоко при постійному помішуванні. Варіть до загустіння.
Запікайте 30 хвилин в розігрітій до 180°С духовці.
Кассероль із кабачків з сиром
- 1 кг молодих кабачків
- 5 яєць
- 5 плавлених сирків
- 3 зубчики часнику
- 2 цибулини
- 3-4 ст. ложки рафінованої рослинної олії
- вершкове масло для змащування форми
- сіль і спеції – за смаком.
Цибулю і часник очистіть від лушпиння, після чого всі овочі вимийте і обсушіть. Кабачки наріжте кільцями, цибулю півкільцями, часник подрібніть. Розігрійте на сковороді олію і обсмажте до м’якості цибулю. Потім додайте кабачки і часник, протушкуйте кілька хвилин. Плавлені сирки наріжте кубиками і відправте на сковороду до овочів. Помішуйте до повного розплавлення сиру і приберіть з вогню. В окремому посуді збийте яйця, залийте цією масою кабачки з сиром, посоліть, поперчіть і перемішайте. Форму для запікання змастіть вершковим маслом, вилийте в неї суміш, розрівняйте. Запікайте 35-45 хвилин в розігрітій до 180°С духовці до золотистої скоринки. Подавайте окремо або як гарнір до м’яса.
Кабачки з фаршем
- 1 молодий кабачок
- 300 г фаршу
- 1 цибулина
- 1 помідор
- 1 яйце
- 2 зубчики часнику.
Цибулю і часник почистіть. Потім овочі вимийте і обсушіть. Кабачок наріжте на «стаканчики». З кожного шматочка приберіть всю серцевину ложкою, але так, щоб отримані стінки були міцними. Цибулю, помідор (можна зняти шкірку), часник і м’якоть подрібніть. За бажанням можете додати зелень. Ретельно вмішайте в фарш овочі та яйце. Заповніть кожен «стаканчик» із кабачка фаршем. Деко застеліть кулінарним пергаментом і злегка змастіть рослинною олією. Запікайте 30 хвилин в розігрітій до 180°С духовці. Подавайте теплими.
Кабачки, тушковані з картоплею
- 400-500 г кабачків
- 600 г молодої картоплі
- 1 склянка сметани
- 0,5 склянки води
- 2-3 ст. ложки рафінованої олії
- 50 г борошна
- 50 г зеленої цибулі
- 30 г свіжого кропу
- 2 зубчики часнику
- сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Кабачки вимийте, обсушіть, наріжте кільцями і присоліть. Розігрійте в сковороді рослинну олію, обваляйте в борошні кожне кільце кабачка і обсмажте до золотистої скоринки. Викладіть на тарілку і охолодіть. Картоплю ретельно промийте і, не знімаючи шкірку, наріжте дольками. Зелень вимийте, просушіть і подрібніть. В окремому посуді з’єднайте сметану, сіль, перець і добре перемішайте. У каструлю з товстими стінками викладіть всю картоплю і посипте її зеленою цибулею. Поверх цибулі рівномірно викладіть кабачки, залийте сметанним соусом і посипте кропом. Поставте каструлю на невеликий вогонь і тушкуйте 25-30 хвилин до готовності картоплі. Через 10 хвилин від початку готування спробуйте на сіль і при необхідності підсоліть. Подавайте з рибою, м’ясом або свіжими овочами.
Ірина СЕЛЮТИНА.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: