Зміст
Пишуть про амарант, його чудодійну силу, але ж це – звичайна щириця, яка росте як бур’ян буквально на кожному городі. Так у чому все-таки користь цієї диво-культури?
Історія, опис
Серед новітніх, рідкісних і поки ще малопоширених культур диво-рослина амарант займає одне з самих гідних місць. Небагато знайдеться культур, які мають настільки перспективне майбутнє. Це чудова декоративна лікарська рослина – абсолютний рекордсмен за вмістом поживного цілющого білка – основи всього життя на землі.
Понад 200 років тому амарант вирощували як культурну харчову рослину в Польщі, Румунії, Литві, Латвії та Естонії. У Росії ця культура вирощується з 1798 року. Збереглися навіть відомості, що Петро I, який відрізнявся високим зростом і величезною силою, в дитинстві дуже любив кашу з амаранту з березовим соком.
За зовнішнім виглядом амарант – росла, до двох метрів заввишки, потужна розкидиста і приголомшливо красива рослина. Садять його насінням в квітні-травні, як тільки земля достатньо прогріється, не побоюючись заморозків, адже рослина дуже холодостійка, невибаглива і витривала. Через 5-7 днів після посіву з’являються перші дружні сходи. Молодий кущик росте дуже швидко, додаючи по 7-9 см на добу і досягаючи через півтора місяця висоти 1,5-2 метра. Приблизно в середині червня амарант зацвітає півметровими, витонченими, зібраними в китиці запашними суцвіттями з красивим – від кармінно-червоного до пурпурно-рожевого – забарвленням. Цвіте амарант безперервно все літо, до самих заморозків. Його красиві суцвіття дивовижно виглядають на тлі широкого і великого, смарагдово-зеленого листя. Рослина відмінно виглядає в центрі клумби, радуючи око і роблячи сад надзвичайно гарним, декоративним і привабливим.
Корисні властивості, застосування
Плоди амаранту, за смаком нагадують лісовий горіх, крім протеїну, вітамінів і амінокислот, містять 41% крохмалю, 2% цукру, 7,9% найціннішого жирного масла, 19% протеїну, 10,9% клітковини і незамінні для правильного харчування жирні кислоти.
З насіння амаранту можна варити чудову кашу без додавання олії, вона виходить дуже ароматною, живильної і жирною. Найчастіше амарант їдять як шпинат – злегка відваривши в окропі (5-7 хвилин), тушкують з вершковим маслом і використовують як гарнір. Надзвичайно смачний і корисний амарант, приготований з сиром або бринзою, його можна додавати в яєчню або змішувати зі звареним круто яйцем, а також заправляти їм супи і салати. Особливо смачні і корисні борщі із зеленого амаранту ранньою весною, коли організм відчуває нестачу вітамінів. Зелень можна зрізати багато разів – вона дуже швидко відростає знову.
Амарант, крім своїх чудових харчових властивостей, ще й найцінніша лікарська рослина. У ньому містяться алкалоїди, азотовмісні сполуки, бетаїн, лізин, вітаміни С, В1, а також В9, який підвищує апетит, стимулює вироблення соляної кислоти в шлунку, очищаючи й омолоджуючи його. Недолік цього вітаміну особливо відчувають літні люди, симптоми його – швидка стомлюваність і діарея. Амарант багатий каротином, рибофлавіном, фолієвою кислотою, яка активно бере участь у формуванні червоних кров’яних тілець, поліпшує склад крові і регуляцію білкового обміну, зменшує відкладення шкідливих речовин і жиру у внутрішніх органах, захищає слизову оболонку від утворення ракових пухлин.
Вчені довели, що амарант має унікальну здатність виводити з організму людини небезпечні радіонукліди, запобігати утворенню ракових клітин, блокувати пухлини і осередки різних захворювань. Речовини, що містяться в рослині, мають здатність підвищувати імунітет і зміцнювати імунну систему людини, що має величезне значення для профілактики і лікування різних захворювань. Відвари з насіння амаранту успішно лікують діабет, невралгії, астму, кашель, артроз і остеохондроз, нормалізують кров’яний тиск при гіпертонії, покращують роботу серця, печінки і нирок, видаляють шлаки.
Пов’язки з сухого листя амаранту і настій з насіння виліковують ревматизм, головні та суглобові болі, заспокоюють нервову систему, покращують сон і піднімають настрій. Сік листя амаранту швидко дезінфікує і загоює рани, повертає молодість, здоров’я, силу і красу. Олія з насіння амаранту за своїми цілющими властивостями набагато перевершує обліпихову.
У лікувальних цілях амарант використовується як ліки при легеневих, простудних, серцево-судинних захворюваннях, ревматизмі, поліартриті, при запаленнях сечового міхура, недокрів’ї, авітамінозі, ожирінні, діабеті, як кровоспинний засіб. Амарант знижує рівень холестерину в крові, запобігаючи тим самим атеросклероз, захищає організм від наслідків радіоактивного опромінення і від усіх хвороб, пов’язаних з несприятливою екологічною обстановкою, сприяє розсмоктуванню злоякісних пухлин.
Чаєм з відвару волотей амаранту з насінням успішно лікують нетримання сечі у дітей, анемію, захворювання нирок, печінки, геморой. Витяжка із зібраних у фазі цвітіння пагонів амаранту, що володіє сильними бактерицидними властивостями, використовується для промивання очей і при кон’юнктивіті.
Наявність великої кількості крохмалю і найцінніших харчових волокон робить цю рослину незамінним дієтичним продуктом і рекомендується при ожирінні, нормалізує обмін речовин і швидко знижує вагу без ліків і утомливих дієт. Вживання салату з свіжих листків амаранту допомагає знизити вміст цукру і навіть вилікувати людей, які страждають на цукровий діабет.
У Західному Сибіру і на Алтаї коріння амаранту у вигляді відвару використовують для лікування жовтяниці, а його листя – як добре сечогінне, яке також відмінно допомагає від головного болю, пов’язаного з підвищенням артеріального тиску.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: