Цей овоч з незапам’ятних часів входив в раціон наших предків. Його приносили греки в жертву Аполлону, вживали в їжу (правда, спочатку листя), використовували як ліки. Називаємо ми цю диво-рослину буряк, надзвичайно цінуємо за смак і корисні якості. У будь-який час року з буряка можна приготувати масу страв, які стануть прикрасою і звичайного, і святкового столу.
Читати цю статтю на русском языке
КОТЛЕТИ БУРЯКОВІ
- 0,5 кг буряка
- 2 цибулини
- 2 зубчики часнику
- 4 ст. ложки манки
- рослинна олія для смаження
- сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Буряк вимийте, відваріть до готовності і повністю остудіть. Натріть його на крупній тертці. Цибулю і часник почистіть і дрібно нарубайте. На сковороді розігрійте олію і обсмажте цибулю з часником на повільному вогні. Як тільки вони почнуть підрум’янюватися, додайте буряк і перемішайте. Потім всипте 2 ст. ложки манки і протушкуйте суміш 2 хвилини. Після цього масу остудіть. Посоліть і поперчіть, ще раз вимішайте і сформуйте котлетки, кожну обваляйте в манці і обсмажуйте до готовності. Подавайте зі сметаною.
ПЮРЕ З ЯБЛУКОМ
- 15 г вершкового масла (розм’якшеного)
- 1 середній буряк
- 1 яблуко середнього розміру
- 1 ст. ложка сметани
- 1 ч. ложка цукру
- сіль – за смаком.
Буряк вимийте і відваріть до готовності. Остудіть до кімнатної температури. Яблуко вимийте і обсушіть паперовим рушником. Після цього очистіть яблуко і буряк і натріть на дрібній тертці. Перекладіть пюре в чистий посуд, додайте цукор і вершкове масло і добре перемішайте. Викладіть буряково-яблучне пюре на розігріту сковороду, додайте кілька ложок води і тушкуйте 10 хвилин на повільному вогні. Перед подачею заправте пюре сметаною.
На замітку. Це пюре можна використовувати в якості самостійної страви, а також як гарнір до м’ясних страв. Його можна і дітям, але тільки старше 10 місяців.
БУРЯК З ЧОРНОСЛИВОМ, ЧАСНИКОМ І МАЙОНЕЗОМ
- 500 г буряка
- 100-150 г чорно-сливу (без кісточок)
- 100 г рубаних волоських горіхів
- 2-3 зубчики часнику
- 2-3 ст. ложки майонезу.
Буряк вимийте, відваріть до готовності і охолодіть до кімнатної температури. Чорнослив (при необхідності) залийте гарячою водою і залиште хвилин на 10. Потім відкиньте чорнослив на друшляк і дайте стекти зайвій волозі. Після цього наріжте і перекладіть в окремий посуд. З остиглого буряка зніміть шкірку і натріть на середній тертці. Часник очистіть, обполосніть, обсушіть і пропустіть через прес. Змішайте часник з буряком, додайте нарізаний чорнослив і горіхи, влийте майонез і добре перемішайте. Викладіть в салатник і відправте в холодильник на 1-2 години.
До відома. При бажанні ви можете замість чистого майонезу використовувати суміш майонезу і сметани відповідної жирності в співвідношенні 1:1.
КИСІЛЬ З БУРЯКА І ОБЛІПИХИ
- 1 буряк
- 1 склянка обліпихи
- 1,6 л води + 1,5 склянки
- 0,5 склянки цукру
- 2 ст. ложки крохмалю.
Ягоди обліпихи вимийте і протріть через сито в каструлю, де буде варитися кисіль. Влийте туди 2 л води і поставте варитися. Поки обліпиха готується, свіжий буряк (попередньо вимитий, обсушений і очищений) натріть на дрібній тертці і відіжміть через марлю сік, змішавши вичавки зі склянкою води. Коли обліпиха закипить, влийте в каструлю буряковий сік і цукор, добре перемішайте, щоб цукор розчинився. Залиште їх кип’ятити разом. У 0,5 склянки води розведіть крохмаль, добре розмішайте, щоб не залишалося грудок і вилийте до киплячої суміші. Ще пару хвилин потримайте, перемішуючи на вогні до загустіння. Зніміть з вогню і остудіть.
До речі. Кількість крохмалю залежить від ваших смакових уподобань – любите рідкий або більш густий кисіль. Врахуйте, що обліпиха, як кажуть, «на любителя», так що можете виключити її зі складу і замінити смородиною або іншими ягодами (на ваш смак). Але взагалі без ягід кисіль з буряка виходить несмачним.
ПИРІГ ІЗ БУРЯКА
- 1 буряк (середня)
- 100 г кукурудзяного борошна
- 100 г чорносливу (без кісточок)
- 1 яйце
- 2 – 3 ст. ложки цукру
- 1 ст. ложка рослинної олії (рафінованої)
- 100 г панірувальних сухарів
- 1 ч. ложка розпушувача для тіста
- щіпка солі.
Буряк промийте, відваріть до готовності і остудіть до кімнатної температури (краще це робити завчасно). Натріть його на дрібній тертці або подрібніть за допомогою блендера до стану пюре. До отриманого пюре додайте жовток одного яйця, рослинну олію, цукор, сіль і добре перемішайте масу. Чорнослив обполосніть, обсушіть, дрібно поріжте і додайте до бурякової маси. Туди ж відправте кукурудзяне борошно, змішане з розпушувачем. Перемішайте все до однорідного стану. В останню чергу акуратно вмішайте в тісто збитий з дрібкою солі білок. Дно форми для випічки присипте панірувальними сухарями і викладіть бурякове тісто. Випікайте пиріг в розігрітій до 180°С духовці 30-35 хвилин. Готовність перевіряйте сірником: проткніть тісто і якщо сірник залишиться сухим – пиріг готовий. Готовий виріб присипте цукровою пудрою і прикрасьте на свій розсуд.
Ірина СЕЛЮТИНА.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Також читати:
- ГОТУЄМО З КАБАЧКІВ
- КВАШЕНА КАПУСТА ЦВІТНА
- АДЖИКА З БАКЛАЖАНАМИ
- ОГІРКИ НА БУДЬ-ЯКИЙ СМАК
- КАВУНИ В БАНЦІ