Зміст
Аґрус – знахідка для ледачого садівника. Ця невибаглива культура намагається плодоносити в будь-яких умовах. Але якщо за кущами зовсім не доглядати, вони поступово починають вироджуватися.
Зі збором врожаю аґрусу поспішати не варто. Смакові якості ягід поліпшуються ще протягом 2 тижнів після досягнення технічної стиглості. Вони наливаються соком, стають більш солодкими, цукристими.
Після плодоношення догляд за аґрусом особливо важливий. Саме від нього залежить, як кущ переживе зиму і яким буде урожай в наступному році. Аґрус може добре плодоносити без особливого догляду 2-3 роки. Потім потрібно щорічно його підживлювати і розчищати.
Після збору врожаю бажано відразу ж зачистити землю навколо кущів. Прибрати опалі ягоди, листя, бур’янисту траву. Верхній шар ґрунту розпушити на 3-4 см.
Частування для рослини
Виснажений після плодоношення кущ, перш за все, потребує підживлення. Можна удобрити рослину мінералами – по 1 ст. ложці сульфату калію і суперфосфату на 1 відро води. Фосфор зміцнює корінці і покращує всмоктування ними поживних речовин. Калій збільшує морозостійкість рослин і прибирає з них зайву вологу. Можна використовувати добриво в гранулах. Їх потрібно розкидати навколо куща в радіусі 0,5 м. Потім полити рослини водою. Якщо ґрунт піщаний, дозування добрив можна збільшити на 30%, так як вони швидко йдуть углиб.
Краща форма удобрення рослин – розчин. Можна розвести у відрі води по 1 ст. ложці суперфосфату і сечовини, 1 склянку деревної золи. Або – 2 ст. ложки Амофоски або Діамофоски і 1 склянку золи.
Якщо ґрунт кислий, суперфосфат рекомендується замінити його аналогами, які призначені для певного виду ґрунту. Наприклад, Супертомасин або Термофосфат. Важливо пам’ятати, що аґрус не переносить хлору. Тому в складі комплексних добрив цього мікроелемента бути не повинно. Також після плодоношення не бажано підживлювати кущі азотними добривами, щоб не активізувати вегетативні процеси.
Можна удобрити аґрус органікою. Свіжий коровій гній треба розбавити водою 1:5, пташиний послід – 1:12. Хорошим добривом для рослин буде перепрілий гній або компост – від 3 до 7 кг під кущ.
Існують ефективні рецепти народних підживлень. Наприклад, висушена яєчна шкаралупа. Її подрібнюють в порошок, змішують із землею і розсипають навколо кущів (40-50 г під кожен), потім поливають цю територію. Шкаралупа не тільки служить джерелом ряду елементів, але і знижує кислотність ґрунту.
Непогано діють трав’яні добрива. Наприклад, настій кропиви. Для його приготування 5 кг трави заливають 10 л води і настоюють тиждень. Концентрат потрібно розвести водою 1:10 і полити кущі.
Великої кількості вологи в цей період аґрус не потребує, якщо звичайно, немає тривалої посухи. Вологозарядний полив рекомендується провести не раніше жовтня, коли опаде листя. При цьому треба під кожен кущ вилити по 4-5 відер води (40-60 л).
Як обрізувати кущі
Найкраще зайнятися обрізуванням в середині осені.
Перш за все, потрібно видалити сухі, хворі та пошкоджені гілки. Вирізати ті, що зростають всередину куща і загущують крону. Також треба зрізати старі, яким більше 5 років. Але при цьому залишити таку ж кількість пагонів для заміщення. Старі гілки видаляють поступово – по 3-4 на рік, щоб не послабити кущ і не залишитися без врожаю. В середньому на кожному кущі має бути не менше 10-12 міцних плодоносних гілок.
Слід видалити гілки, що лежать на землі. При цьому кілька з них можна прикопати, полити і замульчувати для збереження вологи. До весни з’являться молоді живці, які можна буде розсадити.
Молоді здорові пагони вкорочують на 1/3-1/4 довжини. Це стимулює їх розгалуження. Якщо кущ слабкий, рекомендується вкоротити однорічні пагони, так, щоб на кожному залишилося по 2 бруньки. Це простимулює розгалуження куща. На здоровому і розвиненому – по 4-5 бруньок на пагоні.
Особливо важлива обрізка для кущів старше 7 років. Вона проводиться з метою омолодження щорічно. Хоча в цей період аґрус дає максимальні врожаї, але якщо кущ не обрізати, з року в рік вони будуть знижуватися.
Видаляти гілки потрібно повністю, не залишаючи пеньків. Місце зрізу пагонів діаметром від 7 мм слід замазати садовим варом.
Шкідники і недуги
Добра профілактика захворювань і шкідників – недопущення загущеності і чистота навколо кущів. Після збирання й обрізки потрібно обробити рослини бордоською рідиною або препаратами типу Топаз, Каптан, Топсин-М та ін.
Бордоська рідина повинна бути 3%-вою – 300 г купоросу на 10 л води. Важливо розводити мідний купорос і вапно в окремих ємкостях, кожен в 5 л води. Після цього розчин мідного купоросу тонким струменем вливають в розчин вапна, помішуючи. Відразу потрібно приступати до обприскування.
Широким спектром дії володіє Карбофос – 60 г порошку на 10 л води. Засіб малотоксичний для людини і тварин, але має різкий неприємний запах. Тому бажано готувати його на свіжому повітрі. Використовувати відразу.
Багато садівників віддають перевагу біологічним засобам захисту – Фітоспорин, Фітоверм, Бітоксибацилін та ін. Широким спектром дії володіє препарат Фармайод – при взаємодії з водою утворює активний кисень, що знищує всю хвороботворну мікрофлору на рослинах.
Для профілактики і позбавлення від хвороб і шкідників можна використовувати народні засоби. Наприклад, содовий розчин – 100 г на 10 л води. Він ефективний від грибкової інфекції і ряду шкідників, але не діє на яйця комах. Більш агресивний розчин кальцинованої соди – 50 г на 10 л води.
Наталія ШАПОВАЛ.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Суниця для внучат до самих заморозків
- Малинник: липневі клопоти
- Спека – бич ягідних кущів
- Біла смородина