Курчата з домашнього інкубатора

0
488
Цыплята из домашнего инкубатора

Читати російською мовою

Зміст

  1. Обираємо яйця
  2. Закладання яєць 
в інкубатор
  3. Утримання 
та годівля курчат

Практичними порадами та цікавою інформацією з виведення курчат з нами ділиться Руслан Анатолійович – господар, який вже давно практикує використання домашнього інкубатора для виведення курчат, качат та гусенят.

Для отримання пташенят важливо вибрати правильний інкубатор, відібрати найкращі яйця, дотримуватися режиму та графіку інкубації, – говорить він.

Зрозуміло, що ціна на інкубатор залежить від набору функцій, закладених у нього, матеріалів виготовлення та місткості (скільки яєць можна одночасно висиджувати). Є інкубатори з автоматичним перевертанням, є з механічним. Дорожчі моделі з автоматичним поворотним механізмом купувати не рекомендую.

Попри обіцянку виробників, що вони прості в управлінні і при цьому не вимагають додаткової участі людини, ці апарати мають чимало недоліків. Головний з них – моторчик, який рухає грати з яйцями, швидко перегорає, а поворот яєць здійснюється неправильно. Тому краще обрати інкубатор з механічним поворотом, місткістю до 100 яєць – для домашнього вирощування курчат цього буде достатньо.

Важливо врахувати одну з найбільших проблем при штучному вирощуванні курчат – відключення електрики. Обирайте модель інкубатора з додатковим джерелом живлення 12 V (потрібен акумулятор та зарядний пристрій). Альтернативою такій моделі може стати інкубатор із вбудованими водонагрівальними елементами. У випадку відключення електрики в них заливають гарячу воду, якої вистачає на 8-10 годин інкубації. Сучасні інкубатори споживають зовсім мало електроенергії.

Обираємо яйця

Слід відібрати яйця, яким не більше 5-ти днів (зберігання при температурі не нижче 10°С). Уникайте дефектів шкаралупи: тріщини, заглиблення, горбки, вапняні нарости. Відбраковуйте надто крупні і надто дрібні яйця – з них нічого доброго не вийде. Мити яйця небажано, а тому брудні краще взагалі не використовувати. Перед закладанням в інкубатор яйця слід перевірити за допомогою овоскопа.

При просвічуванні вам треба переконатися у відсутності дефектів вмісту яйця, знайти жовток і повітряну камеру. Жовток повинен знаходитися в центрі або трохи ближче до тупого кінця яйця.

Відбраковуйте яйця, у яких жовток торкається до внутрішньої частини шкаралупи. Повітряна камера повинна знаходитися в тупому кінці яйця і мати об’єм завбільшки з чайну ложечку. Яйця з меншою повітряною камерою теж відбраковуються.

Закладання яєць 
в інкубатор

Ще до початку закладання яєць в інкубатор, слід виставити потрібну температуру – 37,9°C. Для перевірки точності виставленої температури застосовують звичайний медичний термометр, який встановлюють по середині інкубаційної камери. Перевірка триває близько 12 годин.

Закладені яйця треба позначити олівцем: з одного боку рисою, а з іншого – хрестиком. Так зручніше контролювати перевертання яєць (не буде плутанини). Подальший контроль інкубаційного процесу відбувається згідно таблиці. Пам’ятайте, перевертання краще робити через однакові проміжки часу!

На 20 добу відбувається масове виведення курчат (це найміцніші) і на 22 добу воно закінчується.

Руслан Анатолійович поділився з нами чудовим способом визначення статі курчати у віці 2-3 дні: «Для того, щоб дізнатися стать курчати, треба повністю розправити крильце і уважно роздивитися махове пір’я. У курочки чітко видно два ряди пір’я: коротший і довший. Півні мають однакову довжину оперення».

Утримання 
та годівля курчат

Перші 1-2 тижні курчат треба тримати в теплі. Таке місце для них можна організувати і в курнику, але не на підлозі!

Руслан Анатолійович змайстрував зручний брудер зі старої тумби: «Все, що знадобилося – стара радянська тумба, електролобзик, картон з ящиків для підстілки, трохи дроту, електровилка, інфрачервона лампа для обігріву. Брудер можна зробити з дощок, фанери чи навіть з великого картонного ящика. Аби лише було тепло, сухо і достатньо місця.

Оптимальний варіант «заселеності» – 
30 курчат на 1,5 кв. м. Я практикую виведення курчат в першій половині березня і тримаю їх в брудері близько 2 місяців (до тепла). Пам’ятайте: чим швидше курчата почнуть клювати корм, тим швидше і краще сформується їх травна система. Якщо після вилуплення курчата довго не отримують їжі – це призводить до поганого розвитку органів та серйозних порушень. Щойно курчата обсихають, насипаю їм у пласку годівницю кукурудзяну крупу, яка досить дрібна для зручного споживання. Також кришу трішки яєчного жовтка».

Для подальшого годування краще використовувати подрібнене або мелене зерно. Не слід вигодовувати пташенят відшліфованими крупами, які позбавлені зернових оболонок, багатих на біологічно активні речовини. За такого годування молодняк потребуватиме додаткових вітамінів.

Для своїх курчат Руслан Анатолійович готує поживну суміш з пшениці (35%), кукурудзи (35%), вівса (10%) та ячменю (20%). Також дає варену рибу і картоплю.

Досвідчений господар зазначає: «Не варто змішувати різні корми до купи. Картоплю і рибу треба давати в окремих годівницях. Недоїдений харч вчасно прибирайте, щоб курчата не їли зіпсовані корми. Не давайте їм вареного зерна чи варених концентратів, бо вони швидко прокисають і курчата можуть захворіти!

Не ставте великих поїлок. Все одно воду треба міняти двічі на добу. Можна поставити годівничку з крупним піском та дрібно потовченими морськими мушлями (продаються в зоомагазинах)».

Світлана КУЛИК.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати: