Вирощування індичок на м’ясо зараз досить популярне як серед фермерів, так і серед птахівників-любителів. Щоб знизити собівартість цього дієтичного продукту, багато птахівників-любителів намагаються виводити індичат на своєму обійсті. Крім економії коштів, це захищає домашню птицю від «чужих» інфекцій, які можна занести з придбаним молодняком.
Збираючись самостійно розводити індиків, необхідно пам’ятати, що отримати запліднені яйця від звичайних дрібних, «безпородних» індичок не дуже складно. Зазвичай буває достатньо одного індика на 10 самочок. А ось здійснити запліднення яєць індичок великих порід в домашніх умовах практично не реально. Так що, якщо вирішено зайнятися інкубацією таких яєць, то єдиний шлях – придбати штучно запліднені яйця у перевіреного виробника.
В цілому режими інкубації індичих і курячих яєць мало відрізняються. Але, на відміну від курчат, індичата з’являються на світ на 27-28 добу, так як індичі яйця істотно крупніше за курячі. Середня вага яйця індички – від 80 до 100 г, залежно від породи.
Параметри відбору індичих яєць, придатних для інкубації – ті ж, що і для курячих. Вік яєць, придатних для інкубації – не більше 7-10 днів, температура зберігання – 8-12°С.
Перед закладанням яйця не миють, а дезінфікують в розчині перекису водню, марганцівки, дезінфікуючих засобів: Бровадез плюс або Екоцид С.
У перші 72 години після закладки яєць температуру всередині інкубатора встановлюють в межах 38-38,3°С, вологість – 60-65%. Такий режим дозволить швидко прогріти яйце і стимулювати розвиток ембріона.
Потім температуру знижують до 37,7-37,8°С, вологість – до 50%. На 15 добу проводиться ще одне зниження температури до 37,5-37,6°С, при цьому вологість підвищують до 60-65%. Приблизно з 24 дня починається клювання, в цей час температуру знижують до 36,9-37°С, а вологість збільшують до 70%. Такі параметри температури і вологості слід підтримувати до остаточного виходу індичат.
Змінювати положення індичих яєць під час інкубації слід частіше, ніж курячих: кожні 2-3 години, починаючи з 12-ої години після закладки і до 25 дня. Вище відсоток виводимості при вертикальній закладці (обов’язково тупим кінцем вгору), зміна положення здійснюється нахилом на 40-45°.
Щоб зменшити ризик перегріву яєць і підтримувати необхідний рівень вологості, яйця слід обприскувати водою кімнатної температури. Перші 12 днів обприскування проводять 1-2 рази на добу, а з 13 по 24 день яйця бажано обприскувати 3 рази на добу.
Провітрювання при інкубації індичих яєць починають з четвертої доби: з цього моменту зародок починає дихати, і йому необхідно багато свіжого повітря. Для цього відривають всі вентиляційні отвори, і включається вентилятор. З 10-го дня проводять провітрювання і охолодження яєць протягом 10 хвилин двічі на добу, а з 15 по 24-й день – тричі на добу за 15 хвилин.
Індичата зазвичай вилуплюються дружно: протягом 6-8 годин. Витягувати їх потрібно повністю висохлими. Але якщо процес вилуплення затягнувся довше 8 годин, слід вийняти з інкубатора першу партію індичат, а через кілька годин – тих, що залишилися.
Контроль розвитку зародка за допомогою овоскопу проводять тричі: на 8, на 13 і 26 добу. На 8 добу видно, що зароджується кровоносна система. Якщо видно всередині тільки темна пляма, зародок загинув.
На 13 добу повинен бути видно чіткий контур зародка і сітка кровоносних судин. На 26 добу зародок займає майже весь простір, ворушиться, вигинає шию.
Оксана ДЕВ’ЯТКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Вирощування голубів
- Руанські качки: краса і смакота
- Перепілка. Маленька пташка, та завзята
- Кури брама: особливості породи