Заготівлі з малини

Заготовки из малины
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Класичний рецепт варення
  2. Варення з малини і смородини
  3. З лимоном
  4. Джем
  5. Малина, перетерта з цукром
  6. Насичений компот
  7. Освіжаючий напій з аличею та м’ятою
  8. Вино
  9. Заморожування ягід

Малиновий сезон у розпалі. За цей час ми намагаємось не лише вдосталь насититися цими ягодами, а й зробити чимало заготівель на тривалий безвітамінний сезон у вигляді варення, джему, повидла, компоту, желе, мусу, сиропу. Заготівлі з малини заслужено носять статус найбільш корисних.

Класичний рецепт варення

  • 1 кг малини
  • 1,5 кг цукру
  • 0,5 л води.

Насамперед, треба зварити сироп з води і цукру. Коли він буде готовий, засипати в нього ягоди і варити на слабкому вогні 5 хвилин – щоб ледь кипіло. Помішувати варення краще дерев’яною ложкою і досить акуратно, щоб ягоди залишити якомога цілішими. Потім охолодити його до кімнатної температури. Знову поставити на вогонь, після закипання проварити протягом 8 хвилин. Після наступного охолодження третій раз поставити на вогонь і варити 10 хвилин. Розлити в стерилізовані банки.

Варення з малини і смородини

Унікальний смак, більше користі та желеподібну консистенцію можна отримати, приготувавши варення із малини та смородини. Останню можна брати за бажанням – чорну або червону.

  • 1 кг малини
  • 0,5 кг смородини
  • 2 кг цукру.

Промитій малині дати стекти, викласти в глибоку каструлю, рівномірно засипати цукром і залишити на кілька годин – ягоди пустять сік, вберуть цукор, утвориться сироп. Каструлю поставити на повільний вогонь, довести до кипіння, регулярно помішуючи. Піну з поверхні варення слід обов’язково збирати. У кипляче варення додати смородинове пюре (ягоди смородини розім’яти товкачиком та пропустити через сито, щоб пюре вийшло без кісточок) та продовжувати варити. Кипіти варення має 20-25 хвилин. Потім гарячим розлити у банки.

З лимоном

  • 2 кг малини
  • 2,5 кг цукру
  • 0,5 лимона.

Промиті й просушені ягоди засипати цукром та залишити приблизно на 7 годин, доки вони пустять сік. Потім поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити 30 хвилин, помішуючи та знімаючи піну. За 5-7 хвилин до кінця видавити лимон. Після цього розлити у банки й закрутити кришками.

Джем

Для приготування джему слід брати ягоди й цукор у пропорції 1:1. Перебрані ягоди промити, змішати із половиною цукру та поставити на кілька годин у холодильник, поки з’явиться сік. Потім його злити в окремий посуд, а ягоди поставити на вогонь. Поступово додавати в них цукор, що залишився, і довести до кипіння. Сік поставити на вогонь, довести до кипіння, додати в нього малину з цукром, ще раз дати закипіти і варити до густоти джему. У банки його розливають гарячим.

Малина, перетерта з цукром

  • 1 кг малини
  • 1,2 кг цукру
  • 300 мл води.

Ягоди треба ретельно промити, розкласти на рушник, щоб просохли. Потім засипати їх у сито і протирати дерев’яною ложкою.

Цукор пересипати у каструльку, залити водою і варити сироп. Гарячим процідити його крізь марлю та знов закип’ятити. Висипати в сироп малину. Потім вимкнути вогонь і розкласти варення у стерильні банки. Зберігати продукт краще у прохолодному місці.

Насичений компот

Цим ароматним напоєм можна не лише смакувати, а й додавати у різні коктейлі, готувати на його основі желе. Для нього краще брати трилітрові банки, які попередньо слід простерилізувати. У них вкласти чисту малину на 1/3 ємкості. Зверху залити крутим окропом. Протягом 40 хвилин малина добре прогріється й пустить сік. Потім вилити воду з банок у каструлю, насипати туди 300 г цукру (з розрахунку на 2 л рідини) і довести до кипіння. Кип’ятити близько 5 хвилин, потім сиропу дати настоятися протягом 8-10 хвилин. Після цього вилити його знов у банки з малиною та закрутити кришками. Банки з компотом слід укутати, перевернувши догори дном – так він дійде до готовності через гарячу температуру всередині тари.

Освіжаючий напій з аличею та м’ятою

  • 250 г малини
  • 150 г аличі
  • 150 г цукру
  • 2-3 листочки свіжої м’яти
  • лимонний сік,
  • вода (на 1-літрову банку).

Алича придасть компоту приємної кислинки, а м’ята – свіжість смаку та тонізуючого ефекту. Тож фрукти засипають у банки, зверху додають м’яту. Сироп готувати, змішуючи воду з цукром, а після закипання помішувати розчин протягом 15-20 хвилин на слабкому вогні. Потім залити сиропом банки з фруктами і закрутити кришками. Такий компот матиме гарний рожевий колір. Крім аличі, малина добре поєднується із полуницею, ожиною, лохинею, яблуками, абрикосами. Головне – ягоди і фрукти використовувати у рівних пропорціях.

Вино

  • 2,5 кг малини
  • 700 г цукру
  • 2,5 л води.

Спочатку треба віджати сік з малини. Потім нагріти воду разом з цукром до повного розчинення та охолодити. Перелити її в бутиль, додати малиновий сік і чекати до закінчення бродіння при температурі не нижче 25°С. Потім вино слід профільтрувати, закупорити і помістити на зберігання у прохолодне місце.

Заморожування ягід

Заморожена малина – це готове доповнення та начинка для десертів. З неї можна готувати свіжий компот, желе. Багато хто любить просто їсти цю розморожену ароматну ягоду. Якщо малину правильно заморозити, вона збереже всі свої корисні та смакові властивості.

Зібрані плоди відразу помити, викласти на чистий рушник чи марлю, щоб вони просохли. Потім ягоди розкласти на дерев’яні дощечки, підноси чи цупкі картонки так, аби вони не торкалися одна одної. Наступного дня їх перекласти у пакети чи контейнери та покласти у морозильну камеру на зберігання.

Якщо малина переспіла, заготовити її можна у вигляді перетертого пюре. Для цього помиті ягоди перемелюють у блендері з додаванням цукру або без нього. У морозильну камеру поміщають відразу в пластикових контейнерах або стаканчиках, накритих кришками.

Гарний варіант – заморозити малину з медом. Ягоди скласти у контейнер, залити рідким медом та поставити у морозилку. Користь від такої заготівлі – подвійна.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ