Груша в народній медицині

0
761
Целебная груша
Целебная груша
Реклама

Читати російською мовою

З середини липня і до самих морозів дарує людям свої плоди дивовижне дерево груша. В народі її навіть вважають святим деревом, висаджують біля каплиць Богородиці. Люди вірять, що, спускаючись на землю, Діва Марія відпочиває під грушевим деревом.

Згадки про груші вперше зустрічаються в стародавніх китайських одах. У Китаї її вважали символом довголіття. Адже груша – це життєстійке та довговічне дерево. І китайці не лише оспівували грушу у віршах, а й виконали величезну роботу з її селекції. Так на світ з’явилося багато сортів смачного соковитого фрукта.

У Стародавній Греції і Римі грушу вважали деревом богині Гери, яка була берегинею домашнього вогнища. Статуетки цієї богині вирізали саме з груші. Багато народів пов’язували форму плодів груші з любов’ю і материнством.

У лікувальних цілях плоди груші використовували ще шумерські лікарі. Унікальність цих плодів полягає в тому, що груша – фруктовий природний антибіотик. Її плоди містять ефірні олії, біологічно активні речовини, які здатні підвищувати захисні сили організму, протистояти інфекційним захворюванням, надавати протизапальну дію і навіть боротися з депресією. Плоди груші багаті на органічні кислоти, ферменти, клітковину, дубильні, азотні та пектинові речовини, що містять вітаміни С, B1, Р, РР, А, азотисті речовини, пектини, мінеральні солі, флавоноїди і фітонциди, містять залізо. За вмістом фолієвої кислоти груша перевершує навіть чорну смородину.

Оскільки в ній фруктози більше, ніж глюкози (а, як відомо, фруктоза не вимагає для свого засвоєння в організмі інсуліну), цей фрукт корисний при порушеннях функції підшлункової залози. Тому свіжі та сушені груші, а також напої з них вводять в дієти з лікування ожиріння та цукрового діабету. При цукровому діабеті рекомендують регулярно приймати сік зі свіжих груш по 50-70 мл за 30 хв. до їди. Поступово дозу можна збільшити до 1 склянки.

У народній медицині відома закріплююча, сечогінна, дезінфікуюча, жарознижувальна та протикашльова дію груші. Цією дією володіють не тільки свіжі, але й сушені плоди, а також сік, відвари (свіжих і сушених плодів), кисіль.

При захворюваннях печінки, холециститі, гастриті дві з’їдені вранці груші позбавлять від болю і печії, ліквідують дискомфорт в кишечнику.

Для лікування гострого бронхіту: у склянці грушевого соку розвести десертну ложку сиропу шипшини, пити по 0,5 склянки тричі на день. При туберкульозі легень: заварити 1 ст. ложку з верхом сухих подрібнених груш 0,5 л окропу, настояти 4 години; приймати по 0,5 склянки 4 рази на день до їди.

При анемії корисно щодня з’їдати по дві великі груші на обід як десерт. Перед вживанням груші слід очистити, м’якоть розім’яти і додати 2 ч. ложки меду.

У м’якоті груші міститься багато іонів калію, без достатньої кількості яких не можна уявити собі нормальне функціонування серця і м’язів, адже іони калію відповідають в організмі за регенерацію клітин. Груша дуже корисна для серця взагалі та при порушеннях серцевого ритму, зокрема. Тому тим, у кого час від часу поколює серце, варто носити з собою, крім ліків від серця, одну-дві груші, краще жовтих медових сортів. Вони заспокоюють серцебиття. До речі, чим відчутніший аромат груші, тим більше її користь, особливо для серця. Але кислі і дуже терпкі сорти груш, хоча й зміцнюють шлунок, печінку, збуджують апетит, важче засвоюються організмом, тому такі сорти груш краще не вживати людям похилого віку.

Грушевий сік – чудовий загальнозміцнюючий, тонізуючий і вітамінний засіб, надзвичайно корисний у разі захворювань травного тракту, який зміцнює стінки кровоносних судин. Грушеві компоти корисні також при запальних захворюваннях сечовивідних шляхів – цей напій підвищує діурез і благотворно діє на сечовий міхур. Як сечогінний і в’яжучий засіб допоможе такий відвар: 1 склянку подрібнених груш залити 0,5 л окропу і кип’ятити 15 хв., потім настояти і пити по 0,5 склянки 4 рази на день перед їдою. При сечокам’яній хворобі: відварити протягом 10 хв. в 0,5 л води 1 стакан сухих подрібнених груш. Настояти 4 години. Приймати по 0,5 склянки 4 рази на день перед їдою. Тривале вживання соку і відвару допоможе повністю позбутися від каменів.

При циститі: 2-3 груші, присипавши трохи цукром, запекти в духовці, з’їсти протягом дня.

Для лікування проносів 0,5 склянки сухих груш і 3 ст. ложки вівсяної крупи відварити в 2 склянках води. Настояти годину, процідити. Приймати по 0,25-0,5 склянки 4 рази на день.

Взагалі лікарі рекомендують їсти побільше груш тим, кому за сорок. Двічі на тиждень дуже корисно влаштовувати «грушеві дні»: 1,5-2 кг свіжих плодів – і більше нічого не їсти. Тверді плоди для кращого засвоєння можна злегка відварити.

Грушу часто називають фруктом чоловічої сили, так як її протягом багатьох років ефективно застосовують в народній медицині для лікування простатиту. Чоловікам, які страждають від цього захворювання, потрібно щодня пити грушевий компот.

На Сході плоди і листя грушевого дерева давно визнані цілющими при багатьох запаленнях. Молоде свіже листя містить антигрибкову речовину, тому відварами або настоями з нього лікують грибкові захворювання і дерматити, а з сухого готують порошок від підвищеної пітливості.

Галина КІТИК,
біолог.

Всеукраїнське щотижневе видання “Хазяїн. Дім, сад, город”

Передплачуйте всього за 17,03 грн. в місяць!

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ