Ароматна липа

Ароматная липа
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Цвіт
  2. Інші частини дерева
  3. Застосування у косметології
  4. Протипоказання

Липове дерево – прекрасний медонос, завдяки якому бджоли дають ароматний, цілющий за властивостями липовий мед. У літній сезон з одного середнього дерева бджоли збирають нектар, з якого виходить близько 15 кг готового меду.

У липи цілющі всі частини її дерева, але особливо привабливий для збору липовий цвіт. Це квітки липи (flores Tiliae лат.), які можна збирати в червні-першій половині липня, засушити їх і використовувати для приготування чаю до наступного року. Чай з липового цвіту володіє жарознижувальними, потогінними і антимікробними властивостями.

Квітки липового дерева містять вітаміни, дубильні речовини, флавоноїди, ефірні олії і слиз. Заготовляють їх у фазу активного цвітіння. Сушать зібрану сировину при температурі 40-50°С, уникаючи попадання на неї прямих сонячних променів.

Цвіт

Гарячий настій з липового цвіту приймають при грипі, ГРВІ, бронхіті, ларингіті по 1 чашці 4 рази на день. При ангіні та стоматиті настій липи застосовують для полоскань ротової порожнини і горла. Для приготування настою 1 ст. ложку сухих квіток заливають 1 склянкою окропу і настоюють під кришкою. Найкраще для заварювання квіток липи використовувати термос.

Отриманий напій має приємний квітковий аромат і золотистий колір. Якщо липовий настій простоїть більше доби, він стає в’язким – це виділяється слиз. Такий настій теж цілющий, але зберігають його не більше 2-3 діб. Чай з липи п’ють без цукру, але можна додати в нього мед за смаком, коли настій злегка охолоне.

Можна їсти квітки липи в свіжому вигляді як протизапальний, загальнозміцнюючий засіб. Для цього потрібно назбирати свіжих квіток і розтерти їх в ступці разом з медом. Приймати по 1 ч. ложці 3-4 рази на день, а надлишки засобу перекласти в чисту баночку і зберігати в холодильнику.

Липовий цвіт корисний для жінок при лікуванні гінекологічних запальних процесів, клімаксі та циститі, а для чоловіків – при простатиті. Також настій з липи допомагає при запаленні суглобів, ревматизмі, для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, при неврозах, безсонні та навіть для боротьби із зайвою вагою.

Щоб схуднути, потрібно приймати по 3-4 ч. ложки на день порошку (борошна) з липового цвіту. Для його приготування потрібно подрібнити сушений липовий цвіт в кавомолці. Він покращує процеси метаболізму в організмі.

Можна приготувати олію на основі липового цвіту, яку застосовують як внутрішньо, так і зовнішньо. Вона має протизапальні властивості. Для цього подрібніть свіжі квітки в кашку і залийте їх рослинною олією. Настоюйте 2 тижні при кімнатній температурі, потім процідіть і приймайте по 1 ст. ложці на день. При фурункулах, виразках, запаленнях на шкірі прикладайте до уражених ділянок ватні тампони, просочені олією.

Інші частини дерева

З липової деревини отримують дьоготь, що володіє антибактерицидними властивостями. Свіже листя липи застосовують для лікування запальних процесів. Для цього його потрібно розтерти в ступці, щоб воно виділило сік, потім прикласти до ураженої ділянки і залишити на 20-30 хвилин. Воно має ранозагоювальний ефект, застосовується при запаленнях суглобів.

З липових гілок з листям можна виготовити віники для лазні, використовуючи для цього зрізані гілки дерева довжиною в 30 см. Липові горішки можна збирати з дерев з серпня по лютий. За смаком вони нагадують сирий мигдаль або гарбузове насіння. Перед вживанням в їжу липові горішки потрібно очистити від шкаралупи. Залежно від сорту липи, у одних з них шкаралупа легко розчавлюється при натисканні, а у інших шкаралупу можна розколоти лише за допомогою молотка. Липові горіхи мають схожі властивості з плодами ліщини і мигдалю. Вони містять близько 60% жирної олії, вітаміни А, Е, магній і кальцій. Можна їсти їх окремо, додавати в десерти і салати, приготувати з них смузі або горіхове молоко.

Липовий мед відноситься до одних з найбільш цілющих видів. Він має світлий відтінок, володіє вираженим квітковим ароматом. Липовий мед з рідкого стану переходить у кристалізований у вересні-жовтні, що вказує на його справжність. Він містить велику кількість необхідних організму мікроелементів, вітаміни, фолієву кислоту.

Липовий мед допомагає в лікуванні кашлю, знімає запалення слизових оболонок, заспокоює роздратовану нервову систему. Його застосовують і зовнішньо – 
для загоєння ран, опіків, екземи.

Застосування у косметології

У косметології великою популярністю користується настій з листя і квіток для волосся, а також маска для обличчя з липового порошку з медом. Настій для волосся ефективно зміцнює коріння волосся, сприяє пробудженню волосяних цибулин і позбавленню лупи. Але застосовувати його потрібно не менше 3 місяців і тільки в свіжоприготованому вигляді. На початку лікування липа розслабляє волосяні цибулини, і тільки при регулярних ополіскуваннях відбувається накопичення цілющих речовин і стимуляція інтенсивного росту волосся.

Маску з порошку липи з медом готують змішанням цих 2 компонентів до утворення густої кашки. Її слід застосовувати на чистій, попередньо розпареній шкірі. Перед процедурою можна вмитися охолодженим липовим настоєм, потім нанести маску. Цей засіб зробить шкіру бархатистою, допоможе розгладити мімічні зморшки.

Протипоказання

Липу не рекомендується приймати при вагітності. Тривалий прийом липового настою може надати надмірне навантаження на серце і погіршити зір.

Аліна СВЄТЛОВА,
фармацевт,
спеціально для тижневика 
«Хазяїн».

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ