Зміст
Про цілющі властивості хріну просить розповісти
М. А. ГРИШИН з м. Овруч Житомирської області.
Шановний Михайле Андрійовичу! У побуті часто можна почути вираз «живемо хріново!», але не завжди він звучить вульгарно, а найчастіше з похвальбою, адже так кажуть люди, які пізнали всю користь хріну і хрінових (з ударом на перший склад!) продуктів.
Ця рослина з роду Капустяних була відома ще древнім єгиптянам, грекам і римлянам, вона поширена на Кавказі, Далекому Сході, в Сибіру, Середній Азії, в Європі. Її бадилля і кореневу частину, що володіють корисними і цілющими властивостями, не тільки вживають в їжу, але і широко застосовують у народній медицині.
Корисні властивості
Активні компоненти, що входять до складу хріну, надають йому унікальних поживних і цілющих якостей. Корінь хріну містить вітаміни С і групи В (В1, В2, В6 і В9), РР, аскорбінову кислоту, великий набір ефірних і гірчичних олій, фітонциди, крохмаль, смолисті речовини, клітковину і велику кількість мікро- і макроелементів (натрій, кальцій, фосфор, залізо, сірка). А в його свіжих листках ще й багато каротину.
Завдяки великій кількості корисних речовин і вітамінів коренеплід служить профілактичним засобом проти авітамінозу, особливо весняного, допомагає організму впоратися з наслідками тривалої антибіотикотерапії або ослаблення імунітету.
За допомогою цього сильного природного антибіотика, що містить фітонциди (від них у хріну такий різкий запах) і ефірні олії (від гірчичної у нього гострий смак), лікують простудні та інфекційні захворювання дихальних шляхів. А сечогінна дія кореня хріну допомагає вивести камені, позбутися циститу, водянки, інфекції і запальних процесів в сечовивідних шляхах.
Вживання хріну позитивно впливає на травні процеси організму. А як загальнозміцнюючий засіб, він додає сил, стимулює фізичну активність і бореться з депресією, фізичним і розумовим виснаженням.
Крім того, він допомагає роботі залоз внутрішньої секреції, приводить в порядок гормональну систему, очищає печінку від токсинів.
І це ще не все. Хрін має здатність зігрівати і активізувати роботу органів травлення, запобігати запорам, стимулює обмінні процеси в організмі, що допомагає боротися з надмірною вагою.
Хрін сприяє кровообігу, розширенню суден нирок, селезінки, лімфатичних залоз і полегшує роботу відповідних органів. Він також посилює діяльність печінки, підшлункової залози і нирок.
Застосування в народній медицині
Препарати з коренів рослини входять у фармакопею багатьох зарубіжних країн, зокрема Франції, Німеччини, Швейцарії, Бразилії та інших. У народній ж медицині рослину широко застосовують при водянці, недокрів’ї, утрудненому сечовипусканні, хворобах дихальних органів, подагрі, порушеннях роботи шлунка. Хріном лікують шкірні хвороби, гнійні рани і виразки. Греки, які вживали хрін з 1500 року до н. е. як приправу, вважали, що він не тільки збуджує апетит, але й активізує життєві сили. Вони ж робили з нього мазі для лікування ревматизму.
Настоянкою хріну виводять камені з сечового міхура, покращують роботу кишечника. Сік п’ють при колітах, сечокам’яній хворобі, гепатитах, при порушеннях менструального циклу і при дисменореї.
Натерту кашку зовнішньо застосовують в компресах при болях в попереку, люмбаго (простріл), бронхіальній астмі, ревматизмі, артритах, подагрі, невралгії, від зубного і головного болю.
Хрін має кардіотонізуючі властивості, тому людям, що страждають різними серцевими захворюваннями, а також підвищеним тиском, бажано ввести його невеликими порціями в свій повсякденний раціон харчування.
Рослина взагалі дуже корисна для серця і судин: служить профілактикою інсульту та інфаркту; підтримує в нормі тиск; знижує холестерин; насичує калієм серцевий м’яз.
Також хрін допомагає при облисінні (кашку втирають в голову). Крім того, він входить до складу різних тонізуючих і очищувальних масок для обличчя і волосся. Маски з тертого хріну і рослинної олії, нанесені на волосся, надають йому здорового блиску, шовковистості, збільшують об’єм.
І ще одна дуже корисна властивість хріну – він захищає овочі від цвілі та хвороботворних грибків.
Купуйте не консервований корінь, а свіжий, міцний, без западин на поверхні і готуйте ліки самі. А ще краще – вирощуйте хрін на своїх ділянках.
Протипоказання
Розхвалюючи цю рослину, не можна не сказати і про її протипоказання. Пам’ятайте, що лікувальні властивості коренів хріну в подрібненому вигляді зберігаються не більше 5-7 днів. Тому готовий продукт, що продається в магазинах і має тривалий термін зберігання, дуже швидко втрачає практично всі свої корисні властивості.
Вживання хріну протипоказане при індивідуальній непереносимості, хворобах печінки, нирок, запальних процесах в шлунково-кишковому тракті – панкреатиті, виразці, гастриті, при вагітності та годуванні грудьми.
При рясному вживанні високий ризик ураження шлунка і кишечника. Для тих, хто сидить на дієті, надмірна дружба з продуктом викликає посилений апетит, а в підсумку і ризик влаштувати «день відкритих дверей» холодильника.
В. БЛАГОВ,
народний цілитель.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Як у спеку утримати тиск в нормі?
- Каллізія запашна – золотий цілитель
- Траволікування при шкірних захворюваннях
- Цибуля – не від семи недуг, а набагато більше…