Колись так називалося плодово-ягідне вино, яке в народі охрестили «шмурдяком», і воно нічого спільного зі справжнім виноградним вином не мало. А ось зроблене власними руками з добірних сортів винограду можна по праву назвати «сонцем у келиху». Такий продукт не тільки приємно пити, але він ще й корисний. В розумних, звичайно, межах.
Виноград давно вважається важливим продуктом в раціоні людини, адже недарма він часто згадується в Біблії. Якщо ви посадили виноградний кущ, все ж доглядати за ним необхідно. Особливо хочеться, щоб дорогоцінна лоза жила і плодоносила довгі роки, радувала вас, ваших дітей і онуків лікувальними солодкими і корисними ягодами. Для цього існує багато технічних сортів, які можуть плодоносити на ділянках до ста років.
Ось деякі такі сорти з моєї колекції, які можна порекомендувати для розведення.
Рілайнс Пінк Сідліс. Безнасінний сорт винограду надраннього терміну дозрівання. Кущі сильнорослі, цукристість висока – до 24%. Рілайнс Пінк Сідліс придатний для вирощування неукривної культури. Рудименти дуже дрібні, практично не відчуваються при їжі, за що його і люблять дуже діти. Ягоди округлі, рожеві, приємного смаку, вага грона до 200 г. Їх можна вживати в свіжому вигляді, а також отримувати з ягід прекрасне вино. Виноград також можна засушити і зробити родзинки, пригощати ними онуків в зимовий час.
У цього сорту морозостійкість висока, до -30 градусів морозу і більше. Живці добре вкорінюються. Місце для посадки куща повинно бути на сонячній ділянці, відкритим і захищеним від вітру.
Кадарка. Найпопулярніший і поширений сорт темного винограду, який росте практично скрізь. З нього виходить відмінне столове вино. Цей сорт має більше десятка назв. Серед них, наприклад, Гинза, Чорна Гижа, Скадарка і т. д., а найбільш впізнавана і часто використовувана назва – Кадарка. Цей сорт швидко зростає, що також приваблює виноробів.
Батьківщиною цього сорту вважається Албанія. Виноробів по всьому світу в цьому сорті приваблює саме те, що він урожайний і не вимагає особливого догляду. Гроно у Кадарки невелике, циліндроконічне з безліччю ягід, розміри досягають до 15 см.
Ягода кругла, середніх розмірів, всередині вона більше соковита, ніж м’ясиста, за кольором темно-синя, насіння невелике, ледь помітне. Чорний виноград дає відмінне ординарне червоне вино. Сік надає напою насиченого рубінового кольору. Завдяки високому вмісту цукру в ягодах, вина швидше бродять.
Вино з Кадарки має середній і високий рівень спирту, середню кислотність і легкий солодкий присмак. Для нього потрібна витримка, тоді напій стає більш цінним. Вже в серпні можна побачити на кущі стиглі грона.
Полонитель. Те, що даний сорт має дуже високу морозостійкість, вже ні для кого не новина. У Полонителя кущі сильнорослі, урожай дозріває в кінці серпня-на початку вересня. Грона темно-синього кольору, вагою 150-250 г, з блакитним пруїновим нальотом, смак приємний, шкірка щільна, сік забарвлений. Кущ легко зимує без укриття навіть на півночі України, не уражаючись морозами. Має підвищену стійкість до грибкових хвороб, обрізка середня, на 6-8 вічок, а можна і зробити коротку, на 2-3 вічка (бруньки).
У плодоношення вступає рано, укорінюваність хороша, урожайний сорт придатний для виготовлення доброго вина і соку. У зв’язку з відносно морозостійкою кореневою системою, може використовуватися як підщепа для щеплення в районах Північного виноградарства. На відміну від технічних сортів-«американців», у цього сорту м’якоть не ослизла, а шкірка приємна на смак. Для вирощування Полонителя потрібна арка або інші споруди.
Для ледачих і виноградарів-початківців представляє інтерес Бако чорний – винний франко-американський сорт, в народі його називають ще «чорний язик» або «циганок».
Кущі сильнорослі, лози можуть досягати довжини до 20 м, визрівання пагонів відмінне, число суцвіть на один пагін – 4 шт., кущ вимагає нормування. Якщо вирощувати Бако тільки для соків, можна його не нормувати.
Кущ добре почуває себе на важких ґрунтах, чутливий до поливів, не страждає ніякими грибковими хворобами, хімпрепарати не застосовуються, потребує спорудження арки.
Сік з Бако виходить дуже солодким і густим, перед вживанням доводиться розбавляти його водою. Вина, як сухі, так і десертні, виходять чудовими. Сік і вино має темно-рубіновий колір, а після відстоювання набуває кришталевої прозорості.
На кущах Бако можна освоювати обрізку і проріджування, практично не приносячи особливої шкоди кущу. Кращого сорту для альтанок і бажати не потрібно, особливо для виноградарів-початківців.
Кущ має високу зимостійкість. Живці вкорінюються добре, листки у сорту п’ятикутні і досягають 25-30 см в діаметрі. Як це не дивно, але щільна шапка з досить широкого листя не заважає йому дозрівати повністю.
Виноград з незвичайним смаком, що отримав назву Ананасний, не дарма славиться скрізь.
Слід зазначити, що в основному всі технічні сорти морозостійкі і сильнорослі, що дає змогу вирощувати їх на арці, альтанці, огорожі і т. д, не займаючи місця для вирощування томатів і огірків. Даний сорт винограду називають ще Ананасний ранній, адже термін його дозрівання становить 115-120 днів. Він не боїться морозів, витримує зниження температури до -27-30°С і тому легко переносить зиму.
Плоди мають округлу соковиту ягоду і неслизову м’якоть. Від інших видів рослин на моїй ділянці Ананасний відрізняється гарними бурштиново-жовтими ягодами з тонкою шкіркою і особливим, властивим тільки йому смаком ананаса. А якщо вміст цукру дуже великий, в смаку і ароматі можна відчути нотки карамелі.
Сорт універсального призначення, його можна вживати в свіжому вигляді, робити десертне вино, ароматні соки. Вага грона при правильному нормуванні 250 г. Ягода овальна, цукристість – 20%, квітка двостатева.
Арочний. Метою дослідників було отримати виноград з поліпшеними характеристиками і стійкістю до морозів і хвороб. Арочний не дарма отримав свою назву, яку повністю виправдовує. Однак відомо, що ідеальних сортів винограду не буває. У кожного крім достоїнств є і свої недоліки.
Арочний відноситься до ранніх сортів, грона дуже красиві і ошатні, середньою вагою 460 г, конічної форми, іноді з крилом, запилюється дуже добре, китиці завжди повноцінні. Ягода дуже красива, овально-соскоподібна, забарвлення може бути від жовтуватого з переходом на червоне до яскраво-рожевого або червоного при його повному дозріванні. Смак гармонійний, солодкий, при надлишку вологи не розтріскується і не обсипається.
Виноград Арочний відноситься до комплексно-стійких сортів і легко витримує зниження температури до -25°С. Кущі сильнорослі, формують товсті пагони, які, в свою чергу, добре визрівають і мають гарну лозу. Сорт здатний в найкоротші терміни заплести будь-яку арку або альтанку.
Незважаючи на ранні терміни дозрівання, виноград може довго висіти на кущі, аж до опадання листя. Арочний придатний для тривалого зберігання до нового року. Сорт набирає цукристість 18%. Для повноцінного забарвлення ягід можна видаляти листя. Рясний полив піде тільки на користь, на надлишок вологи нормально реагує. При нормуванні залишаю вісім вічок на один пагін і 40-50 грон на кущ. Хоча здатний тягнути будь-яке навантаження без шкоди кущу.
Спогад. Цей гібридний сорт винограду отриманий селекціонером з Мелітополя Запорізької області –
А. В. Андроновим. Сорт ранньо-середнього терміну дозрівання, пагони вище середньої сили росту. Визрівання лози відмінне. Живці вкорінюються добре, квітка двостатева, гроно конічне, середньої щільності, вагою до
250 г. Ягоди середні, 3-4 г. За формою круглі, одномірні, червоно-бузкові. М’якоть у сорту Спогад соковита, з приємним мускатним смаком. У ягід високий вміст цукру.
Кущ морозостійкий, витримує морози до -30°С. Врожайність висока і стабільна. Придатний для споживання у свіжому вигляді, а також для приготування високоякісного вина. Стійкість до захворювань підвищена. Гідна форма столово-технічного винограду для вирощування на своїй присадибній ділянці.
Вацлав ЗАДРАНОВСЬКИЙ,
виноградар.
смт Літин Вінницької обл.
Фото автора.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Сорти винограду, з якими легко
- Технічні морозостійкі сорти
- Живці для весняного щеплення потрібно заготовлювати зараз
- Правильно вибираємо саджанець