Правильно вибираємо саджанець

0
248
Правильно выбираем саженец

Читати російською мовою

Зміст

  1. Який він – бездоганний саджанець?
  2. Вегетуючий саджанець
  3. Важливо знати
  4. Розпізнаємо загиблий саджанець
  5. Розмножуємо самі

Багато садівників-любителів вирощують на своїх присадибних ділянках виноград. Але як правильно вибрати саджанець винограду, як розмножити його своїми руками, щоб він радував щедрим урожаєм? На ці питання допоможе знайти відповідь пропонована стаття.

Врожайність винограду залежить прямо пропорційно від якості посадкового матеріалу. Тому слід купувати саджанці у перевірених продавців і навчитися правильно визначати їх якість.

Який він – бездоганний саджанець?

Ідеальний однорічний кореневласний саджанець повинен мати довжину 50-55 см. Саджанці меншої довжини відносяться до нестандартних. Однорічний приріст має коричневий колір з будь-яким відтінком, без пошкоджень, з не менш 4-5 вічками, повністю визрілими. Діаметр пагона в межах 5 мм біля основи. Якщо ж два пагони, то їх діаметр становить приблизно 8 мм.

Оптимально, коли на них якомога більше сформованих корінців. Саджанці, при візуальному огляді, повинні виглядати здоровими, без ознак пошкоджень комахами-шкідниками.

Вегетуючий саджанець

Еталонний вегетуючий саджанець має приріст 20-25 см з товщиною 4-5 мм і 4-6 листовими пластинами яскравого зеленого кольору. Вони обов’язково проходять загартування (світлове і температурне). Якщо листя закручене, на ньому плями і до того ж його колір блідий світло-зелений, це вказує, що такий саджанець хворий (вирощений без дотримання технології). Він загине при висадці у відкритий ґрунт на постійне місце.

Обов’язково треба перевірити наявність коренів у вегетуючого саджанця. Здоровий життєздатний саджанець має 3-4 корінця, які проглядаються через пластмасову тару. Якщо пропонується саджанець в непрозорій ємкості, то обов’язково треба упевнитися, що у нього є корінці.

Якщо ж ви не перевірите наявність корінців (під виглядом вегетуючих саджанців можуть бути продані живці без коренів), навіть при наявності зеленого листя, він не вкорениться.

Важливо знати

Якщо в сонячну погоду коріння саджанців знаходяться на відкритому повітрі, то подальша обробка різними препаратами підсушених коренів не оживить.

Саджанці бажано купувати, коли настає сезонна реалізація, тому що деякі недбайливі продавці прискорюють дозрівання лози «хитрими» способами. Такі саджанці виглядають готовими до посадки тільки візуально, а насправді у них недостатньо життєвих сил і поживних речовин. Ці саджанці не мають шансів добре прижитися.

Восени не слід купувати здерев’янілі саджанці з листовими пластинами, так як через них йдуть поживні елементи і волога, рослина висихає і гине.

Розпізнаємо загиблий саджанець

Секатором або гострим ножем зрізуємо 5 мм від верхівки саджанця. Зріз повинен бути насиченого зеленого кольору, а не бляклого. При зіскоблюванні зовнішньої частини стебла у життєздатного саджанця вона сира і зелена. Якщо ж трохи обрізати коріння, то ознакою живих коренів послужить їх колір; зріз повинен бути білим або молочним і вологим. Якщо ж колір зрізу буде темним або чорним і сухим, це говорить про те, що саджанець мертвий. При згинанні життєздатного саджанця, він легко гнеться потріскуючи, мертвий же просто ламається.

Купуючи саджанець, щеплений настільним щепленням, перевірте зрощення прищепи з підщепою. Місце щеплення має бути міцним і при відгинанні щепленого саджанця не повинно ламатися. До того ж між прищепою і підщепою повинна бути відсутня щілина.

Якщо ви виноградар-початківець і не наважуєтеся провести перевірку самостійно, то попросіть продавця це зробити. Його відмова від перевірки продемонструє, що саджанець нежиттєздатний. Якщо ж саджанець якісний, то продавець перевірить його охоче.

Розмножуємо самі

Виноград розмножується насінням або вегетативно. Вирощений з насіння він зберігає лише деякі батьківські ознаки і пізніше приносить плоди. Спосіб розмноження насінням використовується тільки для селекції нових сортів. Тому доцільно застосувати вегетативне розмноження живцями.

Живці заготовляють, обрізаючи кущі до настання посиленого сокоруху. Для розмноження підходять добре визрілі пагони, які при вигині видають потріскування. Зрізують пасинки і вусики. Довжина живця повинна становити 40-50 см, на якому одне або кілька міжвузлів. Заготовлені живці зберігаються в підвалі, присипані вологим піском при температурі 0-5°С. Якщо температура підвищена, то вічка проростуть раніше часу.

Готують живці для висадки в шкілку в кінці березня або на початку квітня. Перевіряють якість вічок і живців. Живі вічка яскравого зеленого кольору, а живці на зрізі мають зеленувате забарвлення, до того ж на зрізі при натисканні проступають краплі соку.

Живці необхідно помістити повністю у воду на 2-3 доби. Після вимочування нижню частину живців занурюють на півдоби в 0,05%-вий розчин індолілоцтової кислоти. Потім живці висаджують в попередньо підготовлений ґрунт. Ґрунт повинен бути удобрений фосфорно-калійними добривами і зрілим компостом. Для посадки живців викопують лунки глибиною 25 см і заливають водою.

Відстань між живцями становить 20 см. Догляд за шкілкою звичайний – полив, прополка, розпушування ґрунту. Після осінніх заморозків вже сформувалися саджанці з обережністю викопують, не пошкоджуючи кореневу систему.

Розмноження винограду живцями – це простий і доступний метод, який може освоїти навіть починаючий садівник-любитель.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати: