Рокамболь – це зовсім не часник

Рокамболь або Elephant Giant Garlic
Рокамболь або Elephant Giant Garlic
Реклама

Чому відбувається плутанина з рокамболем

Купили на ринку головку часнику Рокамболь, посадили, доглядали, як треба, він виріс, але на смак виявився не то цибуля, не то – ріпа або редька.
Що б це могло бути? Чому так вийшло? Або ми щось не так зробили?

Л. М. БОСОВА,
м. Ізюм Харківської обл.

Шановна Людмило Миколаївно! Ці великі цибулини нікого не залишають байдужим. Ось і ви попалися (швидше за все) на хитрість продавців, які свідомо чи ні, але вносять плутанину, називаючи рокамболь хто на що здатний: цибулею-часником, диво-часником, гігантським часником, пропонуючи виростити таку дивину на ділянці.

У багатьох країнах (у Німеччині, Франції, Данії та інших) ця культура має самостійну назву, а саме – рокамболь. На родючих ґрунтах маса однієї голівки цієї культури може досягати 400 і більше грамів, а кожен зубок здатний важити 50-80 г. Тому, напевно, в Україні і називають рокамболь гігантським часником, а в США – слоновим гігантським часником (Elephant Giant Garlic).

Хоча насправді рокамболь – зовсім не великий часник, а культурна форма цибулі причасникової (Allium scorodoprasu). Звісно, відмінності не обмежуються лише розміром цибулин. Рослини у рокамболя також більш потужні, зубків в голівці мало (2-6), а смак напівгострий, запах не такий різкий і не дуже часниковий (в цьому ви абсолютно праві).

Ще одна характерна деталь: у рокамболя на денці цибулини утворюються дрібні цибулинки-дітки, що зовсім не характерно для звичного всім нам часнику звичайного.

Рокамболь поширений в культурі зустрічається в природних умовах в Південній Європі (переважно в країнах Середземномор’я), а також у Криму, на Північному Кавказі, в країнах Центральної та Південно-Східної Азії. В їжу використовують молоде листя і цибулини, у тому числі в солоному, маринованому і сушеному видах.

Вирощування

Цибуля причасникова невибаглива у вирощуванні, дуже добре і швидко розмножується, нерідко навіть засмічує посіви часнику звичайного. Нові рослини з’являються не тільки від зубків, але і з повітряних цибулинок-бульбочок, які утворюються на суцвіттях, а також діток. У перший рік життя з них виростає невелика цибулина – однозубка, а з неї в наступному сезоні вже велика цибулина, що ділиться.

Рокамболь можна обробляти як у ярій, так і в озимій культурі, хоча у регіонах з суворим кліматом може часто вимерзати, причому запобігти це за допомогою укриття не завжди виходить.

Також слід мати на увазі, що в озимій культурі цибулини у рокамболю виходять більші, ніж при весняній посадці. Він непогано зберігається: визрілі цибулини практично без втрат лежать до лютого, іноді навіть довше, але при цьому починають проростати.

Технологія вирощування та ж сама, що і для часнику звичайного. Рослини вимогливі до родючості ґрунту і добре ставляться до вологи. Щедрий урожай великих цибулин можна отримати тільки на добре окультурених ґрунтах при достатньому зволоженні і забезпеченні необхідними елементами живлення.

Схожий, але не часник!

А тепер знову повернемося до того, з чого починали: незважаючи на те, що торговці часто пропонують рокамболь замість звичайного часнику, це не часник!

На перший погляд ідея може здатися цікавою – зубки у нього великі, урожайність вище в порівнянні із звичним мешканцем наших городів. Ось тільки за хімічним складом, в тому числі за вмістом фітонцидів, вітамінів, ефірних олій, а також за лікарськими властивостями і смаковими якостями (що особливо важливо!) рокамболь значно поступається часнику. І смачною приправою до сала або холодцю ніяк не годиться. Тому його можна розглядати швидше як доповнення до цибулі-порею, на яку він теж дуже схожий.

У той самий час, наших городників і дачників теж можна зрозуміти: адже завжди цікаво вирощувати щось нове, особливо незнайоме, дивовижне. Хоча рокамболь вже давно не став дивиною для багатьох, тому чому б не розширити традиційний асортимент овочевих цибуль (не часників!) на своїй ділянці? Але це, якщо дозволяє площа, якщо ж ні, цілком можна обійтися і без рокамболю…

В. ГОРЯЇНОВ,
агроном.

До теми


  • У зубків і цибулин-однозубок при посадці не можна залишати ділянки старого денця – воно буде перешкоджати їх укорінення. Відстань між рядками при посадці 25-30 см, а в рядку 15-20 см. Глибина посадки 5-8 см.
  • Якщо ґрунт добре удобрений, то підживлення не потрібні. На бідних ґрунтах перше підживлення проводять відразу після сходів – азотними добривами, а друге (на початку формування цибулин) – фосфорно-калійними.
  • Прибирають рокамболь при усиханні нижніх листків, пожовтінні і виляганні верхніх, дбайливо намагаючись вберегти цибулини від ударів та механічних пошкоджень. Не обрізаючи бадилля, їх пов’язують в тугі пучки і розвішують в сухому місці, яке продувається. Підсохлі цибулини 10-15 днів витримують на світлі (для збільшення лежкості), а зберігають при кімнатній температурі.
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ