Мушмула японська

Мушмула японская
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Можна цілий рік вирощувати цю вічнозелену рослину
  2. Нюанси вирощування
  3. Посадка
  4. Догляд

Можна цілий рік вирощувати цю вічнозелену рослину

Мушмула японська з родини розоцвітих – ранньостигла культура. Особливо цінуються сорти з щільною м’якоттю, які добре переносять транспортування. Плоди містять цукри (глюкозу, фруктозу, сахарозу), органічні кислоти (лимонну і яблучну). Мушмула японська – вічнозелене дерево. У її листі містяться дубильні речовини. З плодів готують мармелад, повидло, кондитерські вироби, варення, різні ароматні напої. Вона також добра для використання у свіжому вигляді.

Також мушмула – природний антиоксидант, її використовують для лікування респіраторних вірусних захворювань, чай з листя виводить з організму сечокислі солі. Мушмулу корисно вживати при діабеті – регулює рівень цукру в крові, сприяє зниженню холестерину, а також знижує жирову масу тіла.

Нюанси вирощування

Мушмула невимоглива до ґрунту і досить морозостійка. Витримує температуру до -14°С, самі дерева не пошкоджуються при такій температурі, але оскільки мушмула цвіте наприкінці листопада, то осінні заморозки до -4°С можуть стати згубними для її квіток і зав’язі. Тому в холодних районах рекомендується мушмулу японську вирощувати в контейнерах і в зимовий період заносити в приміщення.

Більшість сортів мушмули самозапильні, але, щоб отримати більш високий урожай, застосовується перехресне запилення навіть у самодостатніх сортів. Мушмула плодоносить щорічно.

Ця рослина любить повне сонце, але цілком може перенести часткове затемнення. Деревце вкрите видовженими ланцетоподібним листям темно – зеленого кольору, зверху блискуче, а знизу опушене сіруватими волосками. У висоту досягає 2 м, але в домашніх умовах виростає не більше метра, проте добре плодоносить. Мушмулу в зимовий період можна винести на утеплений балкон, якщо ж вона вирощується в кімнаті на підвіконні, то ідеальними для її зростання будуть вікна, що виходять на південний схід. Температура повітря повинна бути помірною, а вологість – високою. Оскільки мушмула прекрасно росте в контейнерах, то в них обов’язково треба робити дренажні отвори, для відтоку зайвої вологи.

Вибираючи саджанці, слід віддати перевагу сортам мушмули японської, які швидко вступають в плодоношення і мають гарний смак: Танакана, Шамань, Сайлес, Морозко.

Крона у мушмули густа, має округлу форму, не вимагає регулярної обрізки – слід видаляти лише сухі гілки і ті, які неправильно ростуть. Дуже заманливо, що ця рослина практично не хворіє і не схильна до ураження шкідниками. Цвіте рослина з листопада по грудень, покривається невеликими білими квітками, зібраними в пірамідальні китиці. які видають аромат, що нагадує запах гіркого мигдалю. Деякі любителі спеціально вирощують мушмулу заради своєрідного аромату квіток.

Зав’язь розвивається протягом зими і весни, тому й шкідливі осінні і зимові пониження температури. Збирають урожай мушмули з кінця травня до кінця липня. Плоди дрібні, до 40 г, але деякі сорти досягають 80 г (сорт Сайлес) з різною за кольором м’якоттю (білою, жовтою, помаранчевою).

Посадка

Мушмула невибаглива до ґрунтів, найважливіше – хороший дренаж. Якщо у вас дуже щільний ґрунт, внесіть трохи перегною і мульчуйте подрібненою корою.

Якщо ви купили саджанець мушмули, то перед посадкою його слід витримати добу в розчині вкорінювача. Потім підготуйте місце під посадку. Якщо у вас не дуже холодні зими, то посадіть рослину біля огорож – бетонної стіни або огорожі. Так ви вбережете її від морозних вітрів. В яму додайте органічні добрива.

Висаджуючи саджанець в об’ємний контейнер (горщик), дно слід покрити перемішаною землею з компостом, тому що коріння повинне упиратися в ґрунт, а не в дно контейнера – коренева система потребує вільного місця для подальшого зростання. Потім акуратно поставте в контейнер рослину і засипте універсальним ґрунтом, трохи утрамбуйте землю і полийте.

Догляд

Рослина не повинна пересихати. Поливайте її, як тільки побачите, що ґрунт почав підсихати. Також мушмула любить регулярне обприскування листя очищеною водою, що не містить хлор. Приміщення, де росте мушмула, рекомендується регулярно провітрювати.

Мушмула дуже чуйна на органічні добрива. Молоді саджанці підживлюють кожен місяць, дорослі – 1 раз на 2 місяці.

Розмножувати мушмулу можна живцями і насінням. Вирощуючи рослини з насіння, слід врахувати, що треба висаджувати їх у ґрунт, як тільки дозрів плід. Кожен плід мушмули містить від 1 до 3 насінини. Якщо у вас немає можливості посадити насіння відразу в землю, загорніть його у вологий рушник. Так воно збережеться кілька днів. Насіння ще можна зберігати до шести місяців у вентильованому контейнері у вологій тирсі при температурі 4°C. Якщо насіння висохне, то його шанси прорости близькі до нуля. Насіння мушмули стратифікують не менше 150 днів у вологому середовищі.

Розмножують мушмулу і живцями. Для цього беруть живці довжиною 12-15 см, нарізані з гілок минулорічного приросту. На черешку повинна бути пара розвинених бруньок. Їх поміщають в ґрунт, поливають і накривають для створення парникового ефекту.

Перші плоди з’являються не раніше 5 років після посадки однорічного саджанця. Збирають плоди поступово в міру їх дозрівання. Знімають урожай мушмули цілими гронами або вибірково окремими стиглими плодами з плодоніжками. Деякі садівники збирають трохи недозрілі плоди і кладуть у холодильник вважаючи, що після проморожування вони смачніші.

Для кращого плодоношення мушмулу рекомендується пересаджувати кожні 2-3 роки, змінюючи контейнер на більший і замінюючи ґрунт на новий.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ