Капустяна ріпка. Вирощування кольрабі

Капустная репка. Выращивание кольраби
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Прибирання та зберігання
  2. Хвороби і шкідники

Для отримання ранньої продукції треба спочатку отримати розсаду, яку вирощують в плівкових теплицях, теплих парниках, її можна виростити навіть в домашніх умовах просто на підвіконні в контейнері.

Розсаду ранньостиглих сортів висівають в кінці січня-на початку лютого. Для більш зручної висадки розсади грядки готують з осені. У ґрунті роблять борозни або лунки з кроком між рослинами для ранніх і літніх сортів 25-30 см, для гігантської кольрабі – 40-50 см. Глибина закладання становить 1-2 см.

Якщо ви не маєте можливості вирощувати розсаду в будинку, то можете виростити кольрабі на грядці на відкритому повітрі. Залежно від кліматичних умов її починають висівати з перших чисел квітня. Щоб продовжити урожай кольрабі до зимових місяців, насіння висівають з липня і пересаджують розсаду в теплицю в кінці серпня-на початку вересня.

Відмінною особливістю кольрабі є те, що вона з усієї родини Капустяних найбільш скоростигла. Залежно від сорту, кольрабі вимагає від 45 до 130 днів до збору врожаю. Наприклад, сорт Конан виростає всього за 45 днів, сорти Віденська біла 1350 і Віденська синя вимагає 65-75 днів – 
їх висівають в промислових масштабах на полях. Популярні літні сорти, такі як Білий делікатес, Блакитний делікатес, Оптимус синій Повир дозрівають за 65-90 днів. Кольрабі Гігант – пізній сорт, йому необхідно 130 днів до повного дозрівання, крім того, бульби важать 2-3 кг і добре зберігаються.

У зеленоплідних сортів м’якоть має біле або зелене забарвлення. Кольрабі, що має фіолетове забарвлення зовні, всередині біла або кремова. Зелена кольрабі росте трохи швидше, тому найкраще підходить для самого раннього посіву. З іншого боку, її «пурпурний колега» росте не так швидко, але містить більше поживних речовин. Листя обох сортів можна використовувати в їжу.

Кольрабі чудово розвивається на родючих суглинних і супіщаних ґрунтах з рН 6-7. Кислі ґрунти сприяють утворенню неякісних стеблеплодов. На сухих ґрунтах вони виростають дрібнуватими і грубими. Її краще висаджувати на добре освітлених грядках, захищених від вітру.

Цьому овочу потрібно частий полив невеликою кількістю води. Кольрабі «зберігає» воду в своєму «бульбосховищі», тому якщо рослину перелити, то стеблеплід може тріснути. Щоб цього не сталося, найкраще виливати трохи води під корінь, коли висохне земля. При пересиханні ж ґрунту зростання бульб призупиняється.

З початком утворення бульб регулярно звертайте увагу на вологість ґрунту, особливо в посушливу погоду, так як бульби в іншому випадку дерев’яніють. Для запобігання їх розтріскуванню, яке відбувається в разі сильних коливань температури, корисно покрити ґрунт мульчею.

Кольрабі не така педантична до мінеральних добрив, як її багато вкриті листям «сестри» – савойська, червонокачанна і білокачанна капуста, але добре реагує на органіку. Найкраще внести органічні добрива перед посадкою культур-попередників. Осінні сорти більш вимогливі до підживлення: вони потребують 2-3-кратного внесення добрив, але вносити їх потрібно до вересня. Капуста, яку нещодавно підживили, має низьке збереження і схильна до гниття.

В якості попередників ні в якому разі не використовуйте культури родини капустяних і коренеплідні рослини, так як вони можуть сприяти розвитку кили. Кращими попередниками є: бобові, кабачки, гарбуз, томати, картопля.

При рідкісних посадках стеблеплоди будуть грубими. Кольрабі – рослина низькоросла, тому її можна використовувати як ущільнювач. Якщо при збиранні в ґрунті залишити нижню частину стеблеплоду з бруньками, то можна отримати другий урожай.

Прибирання та зберігання

Оскільки бульби кольрабі дозрівають нерівномірно, їх можна збирати в кілька заходів. Затримка з прибиранням кольрабі відбивається на смаку стеблоплода. При збиранні кольрабі на стеблі зрізують і видаляють зовнішнє листя. Прибирають кольрабі в суху погоду при денній температурі 4-7°С.

Складають в ящики корінням вгору і заносять в підвал. Осінні сорти прибирають до настання стійких заморозків. Зберігають на полицях в піску, в прохолодному, сухому приміщенні при температурі 0-5°С. Важливим моментом є те, що кольрабі може зберігатися в підвалі до весни без втрати вітамінів. У холодильнику бульби зберігаються до місяця, так само їх можна заморожувати. У ранніх сортів шкірка більш м’яка в порівнянні з грубуватою у тих, що довго зберігаються. Для зберігання підходять тільки осінні сорти.

Хвороби і шкідники

Мозаїка капусти – молоде листя викривляється і всихає. Рослини підлягають видаленню. Джерелом цієї інфекції є попелиці та кліщі.

Бель – на листках з’являється білий наліт. Рослини засихають і гинуть. З метою профілактики використовуються мідьвмісні препарати.

Щоб листя кольрабі не пошкодили гусениці під час льоту метеликів-капусниць, рекомендується накривати посадки лутрасилом або сіткою з дрібними клітинками.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ