Розкажіть про їстівний каштан: що це за культура, як її вирощувати і використовувати?
М. В. МАЧУЛІН,
Шановний Миколо Васильовичу! Почнемо з того, що звичний нам кінський каштан, що росте всюди, є неїстівним, а їстівні види належать до родини Букових. Серед них каштани городчастий, американський, китайський, австралійський, низькорослий, Генрі, Сегю. Але найбільш поширений вид – каштан посівний. Саме його звикли називати їстівним (а ще справжнім і благородним). Про нього і розповімо детальніше.
У природі посівний каштан росте там, де тепло і дуже волого, тобто в субтропіках. Живе він у середньому 100-150 років, хоча досить часто зустрічаються і 500-річні дерева, і навіть відомі тисячолітні екземпляри.
Плодоношення у різних сортів починається з 6-го по 25-й рік життя, але воно найчастіше нестабільне: один рік плодів багато, а інший – не дуже. В урожайний рік з дорослого дерева можна зібрати до 70 кг каштанів.
Каштан посівний виростає до 25-35 м, а стовбур в діаметрі досягає 1 м. Його листя зовсім не схоже на листя кінського каштану, а плодами є горіхи: вони зібрані по 3 штуки (хоча буває і до семи) під однією колючою шкіркою, яка розкривається після дозрівання горіхів і тоді вони висипаються на землю. Ось ці горішки масою 15-20 г і є ласощами.
Найчастіше їх смажать, але іноді використовують в супах, гарнірах, десертах. За смаком смажені каштани схожі на запечену картоплю з явною горіховою ноткою. До речі, в лісах їстівні каштани служать кормом для диких кабанів.
Вирощувати його в Україні можна, але потрібно відзначити, що посівний каштан не любить вітру, тіні, посухи і морозів. Швидше за все він буде в окремі зими підмерзати. Ґрунт для нього готують легкий, родючий і з нейтральною кислотністю (для розкислення можна внести доломітове борошно).
Якщо восени зможете знайти його насіння (іноді їстівні каштани продаються в супермаркетах чи на великих центральних ринках), то його потрібно помістити в посудину з піском і відправити в підвал на стратифікацію, а навесні посадити у обрізані пластикові п’ятилітровки, наповнені сумішшю перегною і землі з лісу. Перед посівом каштани краще потримати кілька днів у теплій воді.
Зазвичай сіянці сходять через 3 тижні і, коли вони підростуть, можна висадити їх на постійне місце проживання. На зиму молоді деревця слід вкривати від морозів нетканими захисними матеріалами типу лутрасила.
Як і інші дерева, каштан потребує видалення сухих і хворих гілок, а також позбавлення тих, що ростуть всередину крони або надмірно загущують її.
Спробуйте посадити дерево: в принципі, вирощування і догляд за ним нескладні, і, якщо посівному каштану підійде клімат, то він порадує вас і красою, і смачними плодами.
Рецепти в скарбничку
Каштани проколоти, щоб вони не вибухнули, розкласти на деко в один шар і запекти в духовці протягом 40 хвилин. Подавати тільки гарячими, посипавши сіллю або цукром.
На вулицях Франції восени продають зацукровані каштани. Їх спочатку варять 3 хвилини, потім очищають від шкаралупи і знову кладуть в киплячу воду, вже на 15 хвилин. Потім готують густий сироп з цукру і глюкози і витримують в ньому каштани всю ніч, а на наступний день доводять до кипіння і знову залишають на ніч. Зварені таким чином каштани дістають, розкладають на решітку і підсушують.
А ще їстівні каштани обсмажують, висушують і розмеленими вживають замість кави.
Підготував Дмитро ЖИВОГЛЯД,
агроном, м. Харків.
Це цікаво
Каштан посівний є непоганим медоносом і, хоча мед з його квіток трохи гірчить, він цінується любителями. Деревина цього дерева йде на виготовлення діжок для дорогих вин.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Універсальний оцет
- Які овочеві культури можна посадити в тіні?
- Як визначити придатність ділянки під сад
- Непростий біб