Десь щось чули…

Где-то что-то слышали...
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Чи треба і навіщо пригинати малину на зиму?
  2. Чи можна з’їдати яблука повністю
  3. Зимове загартування саджанців

У листах, що приходять в редакцію, в численних телефонних дзвінках читачі часто задають питання, які стосуються вирощування різних плодових культур, а також спірної інформації, яку вони чули по телебаченню або радіо, від друзів або знайомих. Під час «зимових канікул» саме час дошукатися істини.

Чи треба і навіщо пригинати малину на зиму?

З якою метою рекомендують пригинати на зиму малину
і чи обов’язково це робити?
Думки з цього приводу — різні,
а яка правильна?
С. Г. ОНОПРІЄНКО.
м. Золотоноша Черкаської обл.

Однорічні стебла малини рекомендують пригинати для захисту їх під сніговим укриттям від пошкоджень морозами і зимового висушування. Але ця мета може бути досягнута тільки при їх дуже низькому, біля самої землі, горизонтальному розташуванні. Однак дуже часто можна побачити, що пригнуті стебла дугою здіймаються над поверхнею снігу. Адже найбільш низькі температури за законами фізики завжди бувають саме в присніженому шарі повітря і при сильних морозах такі дуги стають найбільш уразливими. Тому якщо і пригинати, то за всіма правилами.

Але для деяких сортів це нездійсненно через жорсткі стебла, які не гнуться, бо вони відразу ламаються. Дехто намагається «приручити» їх до пригинання відразу по мірі відростання, поки вони ще трав’янисті і гнучкі. Але чи треба це робити? Там, де малина страждає від зимових ушкоджень, простіше відібрати найбільш зимостійкі сорти, вибраковуючи більш вимогливі до догляду.

Нагадуємо, що мова йде про малину звичайну, яка має дворічний цикл розвитку наземної частини. Не плутайте її з малиною ремонтантною, яка за один поточний сезон встигає вирости і з вересня дати врожай одночасно з осінніми сортами груші. У такої малини проблеми з зимостійкістю просто не існує, так як всі пагони, стебла в передзимовий період вирізують до самої землі. Навесні з бруньок відновлення кореневої системи відростають нові пагони і також формують врожай до осені за поточний сезон.

Кращими сортами такої ремонтантної малини для умов середньої смуги визнані Бабине літо, Геракл, Євразія, Пінгвін, Надійна та ін. Для них не потрібно ніяких пригинань до землі та підв’язки до шпалери. Крім того, вони майже не пошкоджуються поширеними шкідниками у зв’язку з їх непристосованістю до фаз росту і розвитку такої осінньої малини.

Чи можна з’їдати яблука повністю

Якось по телебаченню цілком серйозно
вчені обговорювали питання:
«чи можна їсти яблука разом з огризками?»
І сказали, що можна,
так як шлунку це не зашкодить.
Але навіщо з’їдати огризки
і яка від них користь?
Галина БІЛИК,
м. Бар Вінницької обл.

Це питання, загалом зрозуміле, хоча і звучить не зовсім коректно, тому що огризками в побуті зазвичай називають залишену і вже викинуту частину яблука. Очевидно, малося на увазі – чи можна з’їдати яблуко повністю, разом із серцевиною (так правильно називається його середня частина).

Звичайно можна. Одні роблять це тому, що шкода розлучатися з яблуком, коли воно дуже смачне. Наприклад, багатьом подобається китайка Керр, плоди якої можуть прикрасити новорічну ялинку і своєю красою, і сильним освіжаючим ароматом, особливо привабливим в поєднанні з запахом хвої. Але яблучка у неї невеликі, ось і з’їдаються вони мимоволі повністю.

А деяким просто подобається розжовувати серцевину яблук разом з насінням, яке має специфічний і трохи гіркуватий смак. Такий смак пов’язаний з вмістом в ядерцях насіння особливої речовини, яка відноситься до глюкозидів і називається амигдалин.

З опублікованих результатів медичних досліджень відомо, що в мікродозах амигдалин позитивно впливає на роботу серцевого м’яза і має лікувальну дію, заспокійливий вплив на нервову систему і дихальний центр. Насіння від двох-трьох яблук цілком достатньо для профілактичної добової норми.

Але насіння знаходиться в жорстких насіннєвих камерах, та й саме воно вкрите щільною оболонкою, тому ядерця можна розжувати, а оточуючі їх тверді фракції краще викинути.

Зимове загартування саджанців

Один садівник написав, що в розсадниках часто
«непродані саджанці зберігають у холодних льохах.
Збереження добре, але відсутнє зимове загартування,
а це погано. Якщо саджанець перезимує у продавця на морозі,
він не замерзне і у покупця. Це і є природний відбір».
А що в цьому поганого, якщо збереження саджанця добре?
Хіба їм потрібне зимове загартування
для весняної посадки після зберігання в льоху?
І. М. КРУЖИЛІН,
м. Валки Харківської обл.

Питання цілком слушне на досить заплутані ствердження садівника, в яких потрібно розібратися.

Передзимове загартовування температурами, які поступово знижуються, потрібне саджанцям для доброї перезимівлі в природних польових умовах. При зберіганні в холодному приміщенні ніяке зимове загартування не потрібне. Тут головне – створення таких умов, щоб бруньки не почали проростати раніше часу і коріння не підсихало. Тому необхідна стабільність температури від 0 до -2-3 градусів протягом усього періоду зберігання. Корені повинні бути засипані торфом або іншим вологим субстратом. Важлива також відсутність конденсату на стелі, так як падаючі на рослини краплі вологи можуть викликати пошкодження кори.

Добре збереження саджанців дозволяє їм швидко приживатися навесні та нормально розвиватися в літньо-осінній період. А ось для подальшої перезимівлі під відкритим небом їм вже потрібно передзимове загартовування. Замерзнуть рослини взимку чи ні – залежить від температурних пошкоджуючих факторів і від попередніх умов вирощування.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ