Ця рослина в наших краях поки що нова. Мені насилу вдалося роздобути її насіння в одного садівника-любителя, який колекціонує рідкісні рослини. У магазинах їх днем з вогнем не відшукаєш. За винятково сильний і приємний аромат рослину називають ще суничною травою.
Хоча правильна ботанічна назва цього однорічника – цефалофора ароматна (Cephalophora aromatica). Родом він з гірських районів Центральної Америки, тому я з побоюванням взявся вирощувати його на своїй ділянці – все-таки у нас умови не такі комфортні, а раптом йому стане холодно?
У перший рік посіяв цефалофору на підвіконні в квітні. В кінці травня розпікіровані сіянці висадив у ґрунт і накинув нетканий укривний матеріал, щоб захистити рослини від поворотних заморозків. Все боявся, що незнайома рослина не витримає наших холодів. Але мої побоювання виявилися марними, а запобіжні заходи – зайвими.
За три роки вирощування цефалофора показала себе як виключно витривала рослина. По-перше, вона дуже холодостійка – ні весняні, ні осінні заморозки їй не загрожують. Парадокс? Зовсім ні! Це я потім додумався, що клімат в горах, нехай навіть і в субтропіках, теж не цукор. По-друге, вона виявилася дуже посухостійкою,і, по-третє, невередливою до ґрунтів. Головне, що їй потрібно, так це простір і багато сонця. Ось що значить рослина – гірська!
Як же виглядає цефалофора, що володіє настільки чудовими якостями? Цей однорічник сильно галузиться прямо від землі, тому у дорослому стані набуває форми кулі діаметром 30-40 мм. Численні вузькі листки (завдовжки до 10 см, шириною близько 2 см) шорсткі, темно-зелені. Кожен з численних стебел закінчується верхівковим суцвіттям, настільки чудовим за своїм виглядом, що через нього рослина і отримала свою латинську назву цефалофора, що означає «подібний до голови».
Справді, кожна жовто-зелена кулька діаметром в сантиметр абсолютно правильної округлої форми. Поверхня її в строгому геометричному малюнку поцяткована клітинками, що нагадують бджолині стільники. Кожна з них – квітка, а в суцвітті їх – безліч.
Під час розквіту темно-зелена куля цефалофори буває прикрашена сотнею маленьких золотих кульок (суцвіть), кожна з яких декоративна близько місяця. У перший же рік цілком оцінивши чудові зовнішні дані рослини, на другий рік я вже не став садити суничну траву на грядку, а помістив красуню в квітнику.
Насіння, посіяне на початку травня прямо в ґрунт на глибину 1 см, проросло швидко – через 3-4 дні. Ніяких укриттів тепер не робив, тільки в два етапи прорідив і прополов сходи. Догляд звичайний, як за будь-яким літником. З середини літа прополювання вже не потрібні, кущі стають такими густими, що в їх тіні однорічні бур’яни більше не сходять.
Розріджені посадки виявилися дуже ефектними. Я ще раз переконався в тому, що кущики цефалофори перетворюються в кулі тільки в тому випадку, якщо вони ростуть на відстані 40-50 см один від одного. При більш тісній посадці вони витягуються, листя, стебла і суцвіття переплітаються, і виходить якийсь скуйовджений неохайний килим.
В кінці червня на суничній траві з’являються перші золоті кульки, а в середині серпня настає пік цвітіння. Саме в цей час, якщо ви хочете не тільки насолоджуватися видом незвичайних посадок, але і заготовити на зиму пряну траву, можна приступати до збору.
В ясну сонячну погоду, коли зійде роса, вибірково зрізую молоді неушкоджені листя, стебла і суцвіття і сушу їх на горищі. Багато ароматної сировини не заготовляю, навіть якщо дарувати друзям, завжди залишається, витрата маленька.
У вересні цефалофора дає багато насіння, яке у нас добре визріває. Воно зберігає схожість 3-4 роки. Його не переплутаєш з насінням інших квітів, від нього йде все той же неповторний суничний аромат!
А. П. АНІСІМОВ.
м. Драбів Черкаської обл.
Використання у кулінарії
При використанні суничної трави в якості спеції її треба суворо дозувати, інакше сильний аромат може заглушити не тільки інші прянощі, але і змінити смак самої страви (до гіркоти). Для приготування ароматизованого чаю я зазвичай змішую 4 ч. ложки індійського чаю з 0,5 ч. ложки суничної трави. До речі, з етикеток я помітив, що цефалофора входить в багато імпортних чайних сумішей.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: