Цифомандра – помідорне дерево

Цифомандра - помидорное дерево
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Корисні властивості
  2. Використання в їжу
  3. Технологія вирощування
  4. Шкідники і хвороби

Вважається, що батьківщина томатного дерева – Перу, Чилі, Болівія, які знаходяться на західному узбережжі Південної Америки. Цифомандра належить до родини Пасльонові, як і звичайні помідори. Ця плодова рослина досягає висоти 2-3 м, коренева система поверхнева, листки блискучі, овальні, довжиною до 10 см, квітки біло-рожеві, мають приємний аромат, плоди зі щільною шкіркою, м’якоть яких має гоструватий кисло-солодкий смак, що нагадує ківі і маракуйю.

У промисловому масштабі вирощують тамарілло в Колумбії і Новій Зеландії, плоди ж експортуються в США, Японію і країни Європейського Союзу.

Корисні властивості

Плоди томатного дерева низькокалорійні, в 100 г міститься всього 31 калорія. У них багато мінералів, антиоксидантів, вітамінів, фітохімікатів. Також в цифомандрі містяться яблучна, лимонна, хлорогенова кислоти.

Плоди тамарілло – дуже хороше джерело калію, міді, марганцю, магнію, фосфору, цинку, заліза. Жовті сорти містять більше вітамінів А і С, ніж плоди інших квітів, а в червоних сортах знаходиться більше антоціанових пігментів (флавоноїдів).

Споживання фруктів, багатих флавоноїдами, допомагає захистити організм від раку легенів і раку порожнини рота, вберегти шкіру від окисного стресу, викликаного забрудненням навколишнього середовища. Цифомандра також допомагає в боротьбі зі старінням: вона використовується як звичайні томати в домашніх засобах по догляду за шкірою.

В Еквадорі жителі нагрівають листя тамарілло, а потім обертають його навколо шиї для лікування запалених мигдалин.

Використання в їжу

Незрілі «помідорчики» в сирому вигляді не їдять. Вживають в їжу тільки стиглі: очищається шкірка з підшкірним тонким шаром. Стиглі плоди дещо відрізняються за смаком від звичних для нас томатів: їх шкірка трохи гірчить, вона більш жорстка, залежно від сорту її колір може змінюватися від червоного до фіолетового. Рослини з червоними плодами більш поширені, ніж оранжево-жовті сорти.

Оскільки кожен сорт тамарілло має свій смак, то і застосування їх різне. Жовті плоди сорту Інка Голд з присмаком абрикоса йдуть на приготування варення, джемів, желе, використовуються в різних десертах. Сорт цифомандри Солід Голд має соковиті плоди, які гарні в супах, пюре, мексиканському соусі сальса. Тамарілло Ротамер використовують в коктейлях, салатах, смузі.

Технологія вирощування

Томатне дерево найкраще росте в районах, де температура завжди залишається вище 10°C, при температурі -2°C рослина скидає листя, а при -3°C – гине. Найвитриваліший сорт може витримувати до -7°C, за умови розташування на повному сонці і захищеному від вітру місці.

Оскільки наші кліматичні умови не дозволяють вирощувати рослину цілорічно на відкритому повітрі, на холодний період томатне дерево заносять у приміщення, тому спочатку цифомандру вирощують в контейнері або великому горщику, щоб її можна було перенести в сад, провівши попередню адаптацію. Через неглибоку кореневу систему томатне дерево слід захистити від вітру, тому його краще висаджувати біля паркану або стіни будинку.

Цей екзотичний фрукт можна вирощувати як кімнатну рослину на підвіконні. Головне – створити комфортні умови (правильний догляд, полив, збалансовані добрива).

Рослину розмножують насінням і зеленими живцями, що краще.

У горщик, де буде рости цифомандра, самим нижнім шаром (приблизно 5 см) насипають дренаж (биту гальку або цеглу). Ґрунт повинен бути як для пасльонових: суміш дернової, листяної землі, перегною, піску, деревної золи. Живці нарізають з 2-3 міжвузлями і висаджують у вологий ґрунт. Потім горщик з посадженим живцем поміщають на сонячне місце. За рослиною слід уважно стежити, оскільки ґрунт в горщику швидко висихає. Через місяць рослини ґрунтовно вкоріняться.

Вирощування цифомандри через насіння схоже з агротехнікою всіх томатів. Після того як паростки піднімуться на висоту 15-20 см, наростивши три-чотири листочка, їх пересаджують в горщики великих об’ємів на постійне місце.

Перебувати рослина може на відкритому повітрі з травня по жовтень-листопад. Якщо ж ви вирощуєте цифомандру тільки в приміщенні, то взимку протягом деякого часу для рослини слід організувати «спокій». У цей момент вона поливається рідше, не вносяться добрива, але кількість сонячного світла зберігається.

Дуже важливо, щоб цифомандра отримувала достатню кількість вологи, але стежте за тим, щоб вона не застоювалася. Уникайте попадання води на листя під час поливу. Дуже корисно мульчувати ґрунт навколо рослини для збереження вологості. Удобрювати слід з літа по осінь щокварталу, не забуваючи вносити кісткове борошно (натуральне джерело фосфору і кальцію). Цифомандрі рекомендується щорічна обрізка, це надасть рослині акуратного зовнішнього вигляду і буде сприяти розвитку молодих пагонів.

Шкідники і хвороби

У кімнатних умовах цифомандра може уражатися павутинним кліщем. У боротьбі з цим шкідником застосовують настій хвойного екстракту, яким обприскують рослину або запилюють тютюновим пилом. Розвитку грибкових інфекцій сприяє надлишок вологи. У перезволоженому ґрунті починають активно розвиватися бактеріальні хвороби. Щоб цього не допустити, необхідно проводити збалансований полив.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ