Розумне зерно – рис

Разумное зерно — рис
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Склад рису
  2. Види рису

Якщо вірити стародавній легенді, то рис з’явився на землі завдяки Будді, який подарував людям рисові зернятка зі словами: «Той, хто пропонує рис, пропонує саме життя». Рис люди оцінили по достоїнству, обробляючи цю культуру. Особливо важливий рис для жителів Азії, Індії, Північної Африки. Чи Будда подарував рис людству насправді чи ні – невідомо, але те, що рисові зернятка врятували від голоду значну частину населення нашої планети, це вже доконаний факт.

Рис вживає в їжу більше половини населення земної кулі. Батьківщина рису – Індія. Саме там він виростає у найбільш різних диких формах. Лідер промислового виробництва рису – Китай. Цей злак потребує постійного зволоження ґрунту, інакше простий пересихає. До нас рис завезли під назвою «сарацинське пшоно». За 300 років цей злак поступово набув популярності, але культу, як у країнах Азії, до цієї злакової культури у нас немає.

Рис – це не цілком звичайний злак, він багатий саме тими вітамінами і мікроелементами, які потрібні людському організму. В рисі містяться вітаміни групи В, які забезпечують здоровий стан нервової системи, волосся і шкіри. Люди, що регулярно вживають рис, легше переносять стресові ситуації. У них рідше зустрічаються такі проблеми як безсоння.

Склад рису

Рис багатий вітаміном Е, який є антиоксидантом. Цей вітамін уповільнює процеси старіння організму і бореться з вільними радикалими, які можуть призводити до розвитку пухлин. Також вітамін Е підтримує нормальну роботу серцево-судинної системи. У рисі міститься вітамін РР, який також покращує стан нервової системи. У тих країнах, де рис вживають в їжу регулярно, люди відрізняються довголіттям. В таких країнах як Ірак, Іран, Сирія, Пакистан, Індія рис найчастіше використовують для плову, але з нього ще печуть коржі, рисовий хліб, роблять солодощі. У Кореї, Японії та Китаї рис найчастіше поєднують з овочами і морепродуктами. Там навіть роблять рисову локшину, так як цей злак вирощують у великих кількостях.

Крім вітамінів, рис багатий мінералами. У ньому міститься залізо (відповідає за перенесення кисню з тканин організму), калій (важливий для роботи серця), магній (сприяє розслабленню м’язів і відповідає за настрій), кальцій (важливий для кісток і зубів, регулює жировий обмін), цинк (покращує кровотворення, стан шкіри і судин).

Виходячи зі складу, видно, що рис цілком збалансований продукт. Єдине, чого в ньому не вистачає – це вітаміну С.

Види рису

Існує кілька сотень тисяч сортів рису в усьому світі. Але найважливіше для засвоєння корисних речовин це не сорт, а спосіб обробки зерен цього злаку. Це визначає вид рису.

Найбільш корисним є коричневий або бурий рис. Він також є найдорожчим, за ціною його перевершує тільки дикий чорний рис.

Бурий рис отримують в процесі очищення зерна від лушпиння, при цьому залишаючи на зернах корисну оболонку з клітковини. Ця оболонка має бурий колір і є найбільш корисною частиною зерна. Такий рис називається не шліфованим.

Бурий рис має масу переваг перед іншими сортами рису, але має також недоліки. Він дуже швидко псується. В його бурій оболонці велика кількість ефірних олій, які сприяють скороченню терміну зберігання цього злаку. Також бурий рис довше готується, ніж звичайний. Час на термообробку збільшують у 2 рази. Варити його потрібно 40-45 хвилин. Якщо ви регулярно вживаєте в їжу бурий рис, вас можна назвати прихильником здорового харчування. Цей продукт часто використовують в різних оздоровчих дієт. Зварений бурий рис володіє приємним грибним ароматом, а також хорошою розсипчастістю.

Білий рис у процесі обробки втрачає значну частину вітамінів і мінералів, але все-таки частина з них в ньому залишається – це приблизно 40% вітамінів і мінералів. Цей вид рису має невисоку ціну, швидко вариться довго зберігається в сухому вигляді. Його можна запасати мішками, якщо є така потреба. На смак це м’який продукт у вареному вигляді, володіє нейтральним смаком. Білий рис іноді злипається, тому його перед варінням промивають і після варіння. Щоб білий рис менше злипався, замочіть його на 15-20 хвилин у воді, перед тим як готувати. Потім воду злийте і варіть його в чистій воді.

У країнах Азії сухий білий рис засипають у казан з рослинною олією і обсмажують до золотистого кольору, а потім заливають водою. Завдяки цій процедурі, білий рис не злипається.

Пропарений рис – це теж певний спосіб обробки рисового зерна. У результаті впливу пари, цінні речовини з оболонки переходять в центр насіння. Цей вид рису в сухому вигляді має прозорий золотавий колір, але при варінні він стає білим, і його вже неможливо відрізнити від звичайного білого рису за зовнішніми ознаками. Головна відмінність – це його вітамінний і мінеральний склад. Він зберігає до 75% цінних речовин. Терміни зберігання пропареного рису коротше, ніж у білого рису.

Рисові зерна поділяють по довжині на довгі й короткі. Від цих особливостей залежить назву сорту. Вживання рису – запорука здорового стану організму. Рис на воді без жиру дуже корисний при гастриті та виразці шлунка, а рисовий відвар має обволікаючі властивості, знімає запалення і синдром роздратованого кишечника.

Словом, рис – доступне джерело вітамінів, яке кожному по кишені.

Аліна СВЄТЛОВА.
м. Бердянськ Запорізької обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ