Зміст
- Ранньовесняне обрізування
- Осіннє обрізування
- А якщо взимку?
- Літо: що можна, а що не можна
- У будь-який час вегетації
- Від нуля до року
- Обрізка куща другого року життя
- Середня група: від трьох до п’яти
- Від п’яти і старше
- Технологія обрізки
- Радикальний спосіб омолодження смородини
- Щороку з урожаєм
Обрізка чорної смородини – одна з основних умов рясного плодоношення і високої якості ягід. За рахунок правильно проведеної обрізки можна не тільки істотно збільшити врожайність, але і продовжити період плодоношення куща, захистити ягідник від інфекцій і шкідників, забезпечити гарний приріст плодоносних гілок і успішне закладення квіткових бруньок.
Ранньовесняне обрізування
Чорну смородину рекомендується обрізати щорічно. Розрізняють санітарні та формуючі обрізки смородини. При санітарних обрізках видаляють уражені шкідниками, хворі, сухі, деформовані, підмерзлі та слабкі пагони, а також пагони, які переплітаються між собою, ростуть до центру куща або вниз, при формуючих – проводять формування та омолодження куща. Методика формуючої обрізки залежить від віку куща.
Кращий час для обрізування – рання весна і пізня осінь. Весняну обрізку проводять до розпускання бруньок, поки кущі знаходяться в стані спокою і не почався активний сокорух. При цьому потрібно уловити такий момент, коли вже стабільно встановилися плюсові нічні температури, інакше обрізані кущі можуть підмерзнути.
Період, коли можна проводити весняну обрізку, триває зазвичай не більше двох тижнів, тому навесні, як правило, встигають тільки видалити хворі, підморожені, слабкі, викривлені та пошкоджені пагони, тобто провести санітарну обрізку.
Осіннє обрізування
Таким чином, велика частина роботи з формування куща переноситься на осінь. Восени також прибираємо пошкоджені та хворі пагони.
До обрізування приступають після того, як смородина скине основну масу листя: в наших широтах це, як правило, друга половина жовтня. У цей час рослина вже готується до зими, сокорух в тканинах сповільнюється, і смородина легко перенесе обрізку. Якщо провести обрізування раніше, коли рослина ще в активній фазі вегетації, то на місці зрізу буде активно виділятися сік, рана надовго залишиться мокрою. А незагоєна рана – це відкриті ворота для будь-якої інфекцій.
Крім того, рання обрізка стимулює утворення молодих пагонів, які навряд чи встигнуть визріти до настання холодів, що може призвести до підмерзання і навіть загибелі куща. Якщо на зрізі виділяються краплі соку, осінню обрізку проводити ще рано. Хоча затягувати з нею теж не варто.
Закінчити обрізування слід за два-три тижні до настання холодів, інакше рани не встигне загоїтися і рослина піде під зиму хворою і ослабленою, що теж загрожує втратою куща.
А якщо взимку?
Деякі садівники формуючу обрізку переносять на зиму і проводять її з кінця листопада до середини лютого по замерзлих гілках. Дійсно, в зимовий час кущам не загрожує зараження інфекціями і ураження шкідниками, але разом з тим незрозуміло, як перенесуть кущі після обрізування значне зниження температури. Спробувати цей прийом можна на декількох кущах, але захоплюватися ним не варто.
Літо: що можна, а що не можна
В кінці весни-на початку літа, особливо якщо весна була затяжною і холодною, можна провести повторну санітарну обрізку смородинових кущів. У цей час добре видно всі пошкоджені, засохлі, хворі пагони. Все, що пропустили ранньою весною, вирізаємо при повторній обробці.
У липні проводимо прищипування зелених приростів. Така процедура стимулює розвиток бічних пагонів і закладення квіткових бруньок. Цей агротехнічний прийом проводиться тільки на чорній смородині, для червоної і білої – він неефективний.
У разі необхідності в серпні, після збирання врожаю, повторюємо санітарну обрізку. Але слід пам’ятати, що літню санітарну обрізку потрібно проводити дуже акуратно. Формуючу і проріджуючу обрізку проводити влітку взагалі не рекомендується.
У будь-який час вегетації
При виявленні махровості листя, уражені гілки вирізаються негайно до здорової тканини в будь-який час вегетації. Якщо всередині гілки виявили чорний отвір, необхідно якомога швидше видалити повністю весь пагін і спалити його, так як він уражений скляницею. Засохлі гілки теж можна обрізати в будь-який час.
Від нуля до року
Першу формуючу обрізку проводимо відразу ж після посадки куща. У саджанців вкорочуємо пагони до 15-20 см, залишивши над поверхнею ґрунту не більше 3-4 бруньок, причому остання брунька повинна бути спрямована назовні. За рік при гарному догляді з цих бруньок виросте кілька пагонів довжиною до півметра або навіть довше.
Восени у куща-перволітка видаляємо хворі та пошкоджені гілки, а також пагони, розташовані близько до землі. Якщо з якоїсь причини рослина погано розвивалася і дала слабкий приріст, то пагони смородини восени можна зрізати до рівня ґрунту.
При обрізуванні смородини завжди слід пам’ятати правило: чим слабкіше приріст, тим сильніше треба обрізувати пагони. Добре розвинені та сильні пагони можна вкоротити, щоб викликати ріст пагонів другого порядку.
Обрізка куща другого року життя
На другий рік формуючу обрізку бажано провести ранньою весною. Під час неї вкорочують всі гілки другого порядку, залишивши на кожній по 4-8 бруньок. Видаляють слабкі нульові пагони (тобто пагони, що виросли в поточному році), а у сильних – вкорочують верхівки. У липні молоді пагони можна ще раз прищипнути, вкоротивши їх на 10-15 см. Це стимулює формування бічних пагонів.
Восени проводимо санітарну обрізку куща, видаляємо гілки: хворі, поламані, ті, що ростуть всередину і розташовані близько до землі, а також перехрещуються з іншими гілками і заважають їх росту. Також безжально вирізуємо щуплі, деформовані, загущуючі кущ пагони. В результаті такої обрізки у нас повинні залишитися тільки потужні перспективні пагони, які і стануть скелетними гілками куща.
Середня група: від трьох до п’яти
На третій рік вкорочуємо багаторічні гілки і сильні нульові пагони на одну третину. Видаляємо слабкі нульові пагони, а також проводимо санітарну обрізку: видаляємо хворі та пошкоджені гілки. Обрізування проводимо з урахуванням того, що дорослий плодоносний кущ повинен мати 12-18 гілок різного віку.
Формуючу обрізку чорної смородини завершують на 4-й рік. Здоровий кущ повинен складатися з 4-5 нульових гілок, 3-5 дворічних, 2-4 трирічних і 3-4 чотирирічних.
Від п’яти і старше
Починаючи з п’ятирічного віку кущам чорної смородини вже необхідно проводити поступове омолодження. Для цього видаляють всі гілки у віці п’яти років і старше, які вже пережили свій пік плодоношення. Їх вирізують над поверхнею ґрунту, не залишаючи пеньків. Формуюча обрізка полягає в тому, що бічні відгалуження 2-4-річних гілок вкорочують так, щоб в ріст пішли тільки 2-4 здорові бруньки. У однорічних пагонів прищипують верхівки на 10-15 см. Вирізують всі неперспективні нульові пагони, залишаючи не більше трьох-п’яти найсильніших. Також обов’язково проводять санітарну обрізку, видаляючи хворі, сухі, уражені шкідниками, слабкі гілки і пагони, спрямовані у внутрішню частину куща.
У наступні роки обрізку повторюють приблизно за такою ж схемою.
Правильно проведена обрізка дозволяє збільшити тривалість життя і плодоношення чорної смородини до 20-25 років.
Технологія обрізки
При проведенні обрізки необхідно дезінфікувати інструмент і обробляти ранову поверхню садовим варом або садовою пастою (бажано, щоб до її складу входили фунгіциди).
Іноді після укорочення приросту починає всихати вся гілка. Це означає, що при обрізуванні була допущена помилка. Важливо пам’ятати, що гілка завжди обрізується на «бруньку», тобто на пагоні на 5 мм вище бруньки робиться косий зріз під кутом 45-50 градусів. Якщо обрізати занадто низько, брунька може відламатися. Але навіть якщо вона збережеться, то отримає недостатньо поживних речовин, пагін буде погано розвиватися, відповідно, і гарного врожаю з такої гілки чекати не слід. Якщо пагін обрізати надто високо, то ранка довго не заживе, ця ділянка пагона підсохне, і брунька теж може загинути.
Вкорочуючи приріст, завжди залишають бруньку, яка «дивиться» назовні куща. Це зменшує загущеність і забезпечує майбутньому пагону більше сонячного світла і повітря.
Радикальний спосіб омолодження смородини
Іноді на формування кущів з різновікових гілок у садівників-любителів просто немає часу. І тому вони проводять щорічно тільки санітарну і проріджуючу обрізку, а кущі омолоджують радикально один раз на 5-6 років.
Омолоджування полягає в тому, що кущі з явними ознаками старіння гілок (підсихання кінців, слабкий річний приріст, зменшення розміру листя, а головне – значне зниження продуктивності) зрізують, залишаючи пеньки заввишки 2-3 см. Зрізані гілки слід прибрати з ділянки і знищити.
Після обрізки вносять добрива і очищають ділянку від бур’янів, особливо від пирію, щоб трава не заглушила смородину. Норма внесення добрив на кущ: 6-10 кг перегною, 100 г суперфосфату, 25 г хлористого калію, 100 г деревної золи, але якщо обрізка проводиться восени, то перегній слід внести не разом з мінеральними добривами, а навесні, щоб восени не почали відростати молоді гілки.
Наступного року цей кущ дасть сильні прикореневі пагони, але, природно, плодоносити не буде, але вже через рік можна збирати перший урожай, який становитиме приблизно 30-50% врожаю дорослого куща. А вже на третій рік кущ увійде в період стабільного плодоношення. Щоб не опинитися без врожаю смородини, бажано проводити посадку ягідника в різні роки, і тоді на ділянці завжди будуть молоді плодоносні кущі.
Така радикальна обрізка часто допомагає врятувати кущі, сильно уражені шкідниками і хворобами.
Щороку з урожаєм
Якщо всі кущі смородини посаджені в один рік, їх можна омолоджувати за схемою, запропонованою ще І. В. Мічуріним.
Перші 5 років проводиться тільки санітарна обрізка. Потім половина кущів у віці 5-6 років зрізується під корінь, під них вносяться добрива. Через рік відростають пагони на місці зрізаних кущів, на кожен кущ залишають 20 пагонів, інші вирізують. Ще через рік вирізується половина старих кущів, що залишилася. Таке обрізування проводять на плантації смородини один раз. Коли кущі вдруге починають знижувати продуктивність, їх викорчовують і замінюють молодими рослинами.
Єлизавета МАРТОВА.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Сунична малина: посадка і догляд
- Обрізка смородини: у кожної — своя
- Суниця чутлива до уваги
- Поганий урожай малини