Смаколики із жимолості

Смаколики із жимолості
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Класичне варення
  2. «Тріо» – жимолость, полуниця й апельсин
  3. Компот
  4. Компот із жимолості й полуниці
  5. Насичений сік
  6. Джем
  7. Желе
  8. Соус

Відповідаємо на запитання М. Д. Косинського
з м. Добропілля Донецької області.

Шановний Миколо Дмитровичу! Нині у розпалі сезон достигання жимолості – унікальної ягоди, яка поєднує в собі кисло-солодкий смак з гірчинкою. Саме завдяки життєво необхідним цілющим властивостям ці плоди завойовують все більше прихильників.

Для заготівлі слід брати лише культурні сорти, дикі плоди можуть виявитися отруйними. Зволікати із заготівлею не слід, бо сезон збору врожаю жимолості короткотривалий.

Класичне варення

Воно досить дієве при застуді, має доволі насичений колір та аромат.

  • 1 кг жимолості
  • 1 кг цукру
  • 200 мл води.

Спочатку слід приготувати сироп: у цукор влити воду, ємкість поставити на невеликий вогонь і довести до кипіння. Сироп треба постійно помішувати, доки цукор повністю розчиниться у воді. Після закипання сироп проварити 5-10 хвилин.

Помістити жимолость у сироп, дати закипіти і відразу прибрати з вогню. Варення залишити настоюватися на 6-7 годин. Потім доварити його впродовж 15 хвилин, помішуючи та знімаючи пінку. Готове варення розкласти у стерилізовані банки і закрутити.

«Тріо» – жимолость, полуниця й апельсин

  • 0,5 кг жимолості
  • 0,5 кг полуниці
  • 0,5 кг апельсина
  • 1,5 кг цукру
  • 1,5 л води.

Промиті плоди жимолості й полуниці викласти на друшляк, щоб вода стекла. Апельсин очистити від шкірки, видалити кісточки й нарізати дрібними дольками, полуницю розрізати навпіл. Зварити сироп, викласти у нього ягоди і шматочки апельсина та ретельно перемішати.

Варити до закипання на маленькому вогні, потім – ще 5 хвилин. Помішувати, щоб не пригоріло. Аби отримати желеподібну консистенцію варення, перемішувати його слід лише лопаткою, а якщо хочеться десерт із шматочками ягід та апельсина, мішати не потрібно, а лише струшувати каструлю.

Знов поставити варення на вогонь, довести до кипіння, перемішати або струсити і варити 5 хвилин. Потім цю процедуру ще раз повторити. Тобто варення вариться в три прийоми. Тепер можна розливати у банки й закручувати.

Компот

  • Жимолость (2/3 об’єму трилітрової банки)
  • 300-400 г цукру на 1 л води.

Ягоди мають бути без ушкоджень, ретельно помиті. Дати їм просохнути – якщо цього не зробити, компот може зіпсуватися, швидко заграти. Висипати жимолость у банку, залити цукровим сиропом, який варився 10 хвилин. Накрити банки кришками і поставити у велику каструлю з холодною водою. На дно заздалегідь покласти рушник. Нагріти воду та прокип’ятити банки протягом 3-5 хвилин. Після цього компот закрутити. Банки перевернути догори дном, укутати ковдрою і залишити вихолоняти.

Компот із жимолості й полуниці

  • 400-500 г жимолості
  • 400 г полуниці
  • 300 г цукру
  • вода.
  • Як варіант – можна взяти жимолості 3 частини, полуниці – 1.

Ягоди жимолості й полуниці промити холодною водою, дати їм просохнути. Розкласти у стерильні банки, заповнюючи їх на 2/3 об’єму. Готуючи цукровий сироп, проварити його 2 хвилини, розлити по банках та залишити на 15 хвилин. Потім злити назад у каструлю та довести до кипіння. Після цього залити ним ягоди, закрутити прокип’яченими кришками, перевернути догори дном і залишити вихолоняти.

Насичений сік

Добре помиті ягоди просушити на рушнику. Потім подрібнити в блендері чи м’ясорубці. Якщо брати 1 кг плодів жимолості, влити потрібно 150 мл води. Ці інгредієнти треба підігріти до 70°С, але не кип’ятити. Тепер сік потрібно профільтрувати через марлю чи сито. Знову поставити на вогонь, довести до кипіння. Через 3-5 хвилин додати цукор за смаком, або 100-150 г на 1 л. Готовий сік розлити у стерилізовані банки й закрутити. До соку із жимолості можна додавати інші ягоди.

Джем

Джем із насінням вийде трохи терпким, а перетертий – матиме більш ніжний смак і консистенцію. Зазвичай, співвідношення ягід і цукру 1:1. Проте, залежно від власного смаку, цукру можна брати трохи більше.

Помиті ягоди помістити у каструлю, змішати із цукром та добре перемішувати дерев’яною ложкою, щоб вони пустили сік. Якщо ягоди трішки пересохли, можна долити склянку води.

Каструлю поставити на вогонь і помішувати, поки ягоди закиплять. Потім вогонь зробити слабким – щоб жимолость ледве кипіла. Варити, доки ягоди повністю розваряться, а цукор розчиниться. Для цього потрібно приблизно 15 хвилин.

Зняти каструлю з вогню й залишити трішки охолонути. Якщо заготовляти джем без насіння, то жимолость потрібно перетерти крізь сито – так відокремиться насіння і однорідне пюре.

Каструлю знов поставити на вогонь і довести до кипіння, обов’язково знімаючи піну. Варити джем, поки маса увариться до 1/3 початкового об’єму. Капнути джем на тарілку: якщо капля потекла, джем ще не готовий, коли ж залишилася на місці, можна розливати у банки.

Желе

  • 1 кг жимолості
  • 1 кг цукру
  • 20 г желатину.

Желатиновий порошок розчинити у теплій воді. Вичавити сік з ягід. Додати у нього цукор і желатин. Варити сироп з жимолості на невеликому вогні, помішуючи. Після розчинення цукру каструлю не знімати з плити ще приблизно 15 хвилин до загустіння. Потім желе розкласти у стерилізовані банки й закрутити. Охолонути воно має при кімнатній температурі.

Соус

  • 500 г жимолості
  • 350 г томатної пасти (можна кетчуп)
  • 4 зубчики часнику
  • кріп,
  • петрушка,
  • кінза (необов’язково),
  • перець горошком або мелений.

Всі інгредієнти помістити у чашу блендера і ретельно подрібнити. Щоб соус не був надто кислим, можна додати цукор за смаком. До рецепта сміливо можна додавати кмин, сухі прянощі – вони придадуть пікантності. Соус проварити на малому вогні 5 хвилин, розкласти у банки і закрутити. Така незвична приправа здивує всіх гостей та навіть найвибагливішого гурмана.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ