Зміст
В холодну пору року особливу увагу привертає питання збалансованого харчування. Шукаєте багате джерело вітамінів? На допомогу завжди прийде квасоля. Недарма вона так полюбилася ще нашим прапрадідам, які високо цінували її поживні та смакові якості. Як стручкова так і зернова, вона багата рослинним білком і незамінна під час посту чи у вегетаріанській дієті. Завдяки багатому хімічному складу, вона особливо корисна дітям, вагітним жінкам та людям хворим на атеросклероз, анемію, ревматоїдний артрит, ожиріння печінки, ревматизм, гастрит зі зниженою кислотністю. Її стручки мають велику кількість вітамінів (А, С, Е, В1 і В2, РР, силен, фолієва кислота), а також мінералів (мідь, цинк, залізо, калій, магній, кальцій, сірка, марганець).
Квасоля – біб краси. Вона допомагає запобігти виникненню дерматиту, висипки і зводить нанівець вже наявні на шкірі прищі. Жінки цінують цей продукт за омолоджуючі властивості, які проявляються в позбавленні від зморшок, підвищенню матовості й еластичності шкіри.
Для вашого городу квасоля буде не менш корисна. Завдяки азотфіксуючим бактеріям вона засвоює азот з повітря та збагачує ним ґрунт. Це ідеальний попередник для томатів, капусти, картоплі, огірків. Вона невибаглива, але теплолюбна культура, яку слід вирощувати тільки на сонячних місцях, з захистом від холодних вітрів. Добре росте на легких, пухких, родючих ґрунтах з низькою кислотністю. Навіть піщаний ґрунт, за умови достатньої кількості вологи та добрив, може дати чудовий врожай. А от важкі, кислі, глинисті ґрунти суттєво ускладнюють отримання доброго врожаю.
Підготування грядки для цієї культури краще почати з осені. Грунт перекопують разом з перегноєм чи компостом. Висівають зерна квасолі коли мине загроза заморозків. Перед посівом насіння замочують в 1%-вому розчині марганцівки на 20 хв., потім промивають. У ґрунт насіння загортають на глибину 4-6 см. Кущову квасолю сіють рядами з відстанню міжряддя 25-30 см, кучеряву квасолю сіють уздовж опори на відстані 25-30 см. Сходи з’являються через тиждень. Хоч квасоля і посухостійка культура, в посушливу погоду їй необхідний полив, після якого землю слід розрихлити. Для збереження вологи в ґрунті поверхню мульчують.
Плетучі сорти, з яскравими квітами та кольоровими стручками, можуть чудово задекорувати бесідку, паркан чи не надто привабливу огорожу. Екзотична вігна має високодекоративний вид завдяки довжелезним, тоненьким стручкам. Світло-зелені стручки вігни Китайської дивують довжиною 60-80 см. Їх можна смажити, тушкувати, консервувати та заморожувати.
Моя бабуся, Ганна Яківна, 80-річна жителька села Плесецьке, з багаторічним стажем роботи на землі (свій город та колгоспні поля), радо поділилася кількома хитрощами, що стосуються квасолі:
«…Щоб квасоля добре збереглася, щоб не поточив жук, її треба гарно просушити й висипати в скляні банки, на дно яких покладіть розрізані зубки часнику або насіння кропу… Садіть квасолю вздовж «обніжка» (межа городу) – це вбереже город від вростання бур’янів і менше стане полоття… Квасолинням можна годувати худобу. Кізоньки залюбки з’їдають і солому, і сухе лушпиння стручків. Матимете безвідходне господарювання…»
Спілкуючись з бабусею згадую своє дитинство…
Було набігаєшся з сестрою та братами полем-городами, від річки до лісу, та й гайда додому. Там бабця вже обід зготувала. А страви які! Як не червоний борщ з квасолею, то зелений… з кропивою і вареним яйцем. Як не тушкований з яблуками і калиною цукровий буряк, то гречана каша… з дрібненькими шкварочками. Все смачне та корисне. Але найбільше раділи пиріжкам з бабусиної печі! Та не аби з чим, а з квасолею і маком. Пухкенькі, рум’яні, солодкі…
Бабусин рецепт пиріжків
- 2 л молока
- 2 пачки маргарину вершкового
- 300 г пресованих дріжджів
- 1 стакан цукру
- 1 стакан олії
- 1 пакетик ванілі
- сіль – за смаком
- борошно – скільки вбере тісто.
Цукор розтираємо з дріжджами, додаємо яйця, сіль, розтоплений маргарин та підігріте молоко, а далі – потрошку підсипаємо борошно, добре вимішуючи тісто руками. Роботу цю виконуйте з радісними й світлими думками! Під кінець вимішування, додаємо в тісто олію. Ставимо у тепле місце на 40 хв. та накриваємо рушничком.
Готуємо начинку:
Варимо 0,5 кг попередньо замоченої квасолі до м’якого стану (не розварюємо!), пропускаємо її через м’ясорубку, додаємо 1,5 стакани маку та цукор – за смаком (так щоб було солодке).
Випікаємо до гарного зарум’янення.
Особисто від себе хочу додати рецепти корисних та смачних солодощів з квасолі.
«Солодкі кульки»
- 100 г білої квасолі
- 50 г волоських горіхів
- 50 г фініків
- 70 г родзинок
- 2 ст. ложки цукрової пудри
- 2 ст. ложки порошку какао.
Відварюємо квасолю до готовності (після замочування) і відкидаємо на сито, доки стече вода. Родзинки та фініки промиваємо, заливаємо гарячою водою, розпарюємо і обсушуємо рушником. З’єднуємо продукти і подрібнюємо блендером до однорідного стану. З отриманої маси формуємо кульки та ставимо їх в холодильник на кілька годин. Отримані цукерки обвалюємо в цукровій пудрі і подаємо на стіл.
«Трюфель»
- 1 склянка квасолі (краще червоної)
- 2 ст. ложки меду
- 20 г ванільного цукру
- 4 ст. ложки цукрової пудри
- 150 г чорного шоколаду
- 4 ст. ложки мелених волоських горіхів (можна і фундук)
- 5 ст. ложек какао.
Квасолю відварити до готовності, відцідити і гарно обсушити. Подрібнити блендером. Додати мелені горіхи, какао, мед, пудру, ванільний цукор, шоколад (50 г). Отриману масу прогріти на маленькому вогні, постійно помішуючи, поки не розтопиться шоколад. Утворену трюфельну масу набирати столовою ложкою і формувати цукерки. Поставити на 20 хв. у холодильник. Решту шоколаду розтопити на водяній бані. Цукерки наштрикнути на шпажки, облити шоколадом і поставити в холодильник на 10 хв. до застигання шоколаду.
Світлана КУЛІК.
Купуйте електронні версії наших нових виданьЩо дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Заморожування фруктів і овочів на зиму
- Буряк на столі
- Баклажани: робимо заготівлі на зиму
- А мій хлібчик з гарбузом!