Зміст
- Вибираємо підщепу
- Якою має бути прищепа
- Щеплення «в розщіп»
- Щеплення «за кору»
- Щеплення брунькою (окулірування)
Весна для дачника – пора нових можливостей. Саме зараз можна якісно поліпшити свій сад. Один з варіантів, як можна це зробити – щеплення плодових дерев. Рекомендаціями щодо проведення ділитися садівник В. І. ШМАТЮК з Вінницької області.
За допомогою щеплення можна помітно поліпшити характеристики плодових культур, їх врожайність, смакові якості, стійкість до захворювань, і навіть зробити більш зручним догляд за ними.
– Для початку потрібно визначити правильний час для проведення щеплень, – пояснює Вадим Іванович. – Звичайно, це кінець березня – початок квітня. Коли тільки починається сокорух. Дізнатися про це не складно. Для цього потрібно зрізати з дерева, яке плануєте прищеплювати, гілочку і уважно розглянути зріз. Якщо на ньому виступає краплина соку, шкірка має зеленуватий відтінок, а деревина сира – настав час приступати до щеплення. Спочатку – кісточкових культур, потім – зерняткових.
Вибираємо підщепу
Дерево, до якого щеплять нову культуру, називають підщепою. Від його правильного вибору залежить не тільки чи приживеться живець (підщепа), але і такі якості, як стійкість до погодних умов і хвороб прищепленої культури, її врожайність, високорослість, смакові якості плодів та ін.
– На роль підщепи відмінно підходять дикі сорти яблунь, слив, груш, аличі та інших культур, – розповідає фахівець. – Вони невибагливі до умов зростання і погодних негод, менш схильні до ураження хворобами і шкідниками.
Садівник радить звернути увагу на карликові та напівкарликові сорти. Вони полегшать догляд за деревом і значно спростять збір врожаю.
Також важливий стан та вік підщепи. Рекомендується для щеплення вибирати дерево здорове і молоде – не старше 10 років.
Якою має бути прищепа
Бажано брати щепи з дерев, родючість і сорт яких вже перевірені.
Для нарізки живців вибираємо однорічні пагони, діаметр яких, як у простого олівця – 4-5 мм, – пояснює Вадим Іванович, – з 2-3 ростовими бруньками. Вони повинні бути зі здоровою корою, без будь-яких ушкоджень, обморожень або уражень шкідниками. З короткими міжвузлями. Ідеальна довжина черешка – 15-20 см.
Не раджу нарізувати щепи з жирових пагонів, «вовчків», – вертикально розташованих гілок, які швидко пішли в ріст, мають довгі міжвузля і зеленувату кору.
Краще брати щепи з боку крони, який добре висвітлюється сонцем. Оптимально – з середнього ярусу. Зрізувати потрібно секатором, під кутом, трохи вище ростової бруньки.
Щеплення «в розщіп»
Основний вид щеплення черешком – «в розщіп». Для цього ми робимо в прищепі розкол завглибшки 3-5 см. Потім вставляємо живець так, щоб поєднати шари його камбію та прищепи. Камбій – це тонкий шар тканини, який знаходиться між корою і деревиною.
– Головна помилка садівників-початківців – погане поєднання камбіальних шарів прищепи та підщепи. А це – основна умова, необхідне для проживання живця, – розповідає садівник.
Потім Вадим Іванович рекомендує щільно обмотати місце щеплення стрічками з целофану і добре замазати садовим варом. Якщо погода прохолодна, радить зверху обгорнути плівкою для створення парникового ефекту. Але, як тільки встановиться тепла погода, її потрібно зняти, щоб не розвинулося грибкове ураження.
Щеплення «за кору»
Це досить простий спосіб щеплення, який можна порадити починаючому садівникові, – розповідає фахівець. – Для того, щоб прищепити живець «за кору», акуратно зрізуємо на прищепі гілку. Потім розсікаємо кору від зрізу вниз на 5-10 см. Трошки ножем або кілочком відокремлюємо кору від деревини. Після цього відразу ж вставляємо в щілину зрізаний навскоси живець. Так, щоб максимально поєднати шари камбію. При цьому одна з бруньок, розташованих на черешку, повинна дивитися всередину, друга – назовні. Щільно обв’язуємо і замазуємо садовим варом.
Якщо зріз гілки більше 10 см в діаметрі, можна прищепити на нього кілька живців. Через 2-3 роки слабкі слід видалити, щоб не загущувати дерево.
Можна накрити місце щеплення целофаном стійкого до тепла. А приблизно через місяць бажано послабити матеріал, яким обв’язувалося місце суміщення прищепи і підщепи, щоб не врізався в кору.
Щеплення брунькою (окулірування)
Влітку можна застосувати ще один простий спосіб щеплення – брунькою (вічком). Але його рекомендується робити не раніше серпня. Інакше брунька встигне прорости і може загинути від зимових морозів. Якщо зробити щеплення таким чином восени, вічко не встигне до зими прижитися і пропаде.
Для щеплення зрізуємо бруньку разом з невеликим шматочком кори і деревини, на якій вона розташована. І відразу ж вкладаємо в щілину під кору прищепи так, щоб поєднати камбіальні шари. Брунька при цьому повинна дивитися назовні. Щільно обмотуємо місце суміщення кори і прищепного матеріалу.
Вічко зростає досить швидко. Приблизно через 2 тижні вже можна побачити результат щеплення. Якщо кора щитка має зеленуватий колір, брунька виглядає свіжою – вона прижилася. При невдалому щепленні брунька зморщується і тьмяніє. Зазвичай, у зерняткових порід окулірування проходить успішно. У кісточкових – дещо гірше.
– Такими способами можна прищеплювати будь-які культури, – говорить Вадим Іванович. – По 8-10 сортів на одне дерево-підщепу. У мене, наприклад, є яблуня, на якій чудово поєднуються 9 сортів яблук, однакових тільки за термінами дозрівання. Більш того, можна поєднувати різні культури. Наприклад, на яблуню прищепити грушу. Якщо робити цю операцію вчасно та акуратно, все вийде.
Оксана ШАПОВАЛ.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Сонце, повітря і вода плюс підживлення – ось що потрібно для перцю
- Мізуна – надійна зелень до самих морозів
- Березень. Органічна підгодівля саду, виноградника, ягідника
- Березень – місяць садівника