Вибираємо насіння: дражування або інкрустація

Выбираем семена: дражирование или инкрустация
Реклама

Читати російською мовою

Почалася розсадна пора. Городники спішно шикуються в черги за насінням для майбутнього сезону. На полицях красуються сотні різних сортів в барвистих пакетах, один краще іншого… Але вибрати сам сорт – ще півсправи, важливо ще й взяти підготовлене належним чином якісне насіння.

Найбільш часто привертає увагу покупців, упаковане в прозорі пакети, як вітамінки, дражоване (або по-іншому – гранульоване) насіння. За описом це звичайні сорти, але коштують дорожче. У даного способу передпосівної обробки є як свої плюси, так і мінуси.

Дражування – це процес покриття насіння штучною оболонкою. Зазвичай її просочують мінеральними речовинами, що служать проростку підживленням і стимуляторами росту. Обкатане в драже насіння стає більше в розмірах, його зручно сіяти і нормувати густоту посіву. Тому доцільно дражувати саме дрібне насіння: цибулю, петрушку, моркву, капусту. А, наприклад, насіння томатів або огірків дражують значно рідше.

Велике насіння зазвичай інкрустують – покривають тонкою плівкою (яскраво забарвленою, щоб було помітніше в ґрунті), що містить протруйники і (або) стимулятори росту.

З огляду на додаткову оболонку дражоване та інкрустоване насіння більше захищене від несприятливих ґрунтових умов, у тому числі від коливань вологості. Однак разом з цим йому необхідно і більше вологи для проростання. Адже оболонка спочатку повинна розчинитися. Але в цьому і полягає її корисна якість – насіння зійде нешвидко, але саме в період, коли ґрунт оптимально зволожений для росту.

Якихось додаткових передпосадкових заходів при висадці дражованого і інкрустованого насіння більше не потрібно. Оскільки його замочування змиє оболонку з насіння і зведе нанівець всю цінність такої обробки.

В цілому ж – дражування та інкрустування робиться більше для зручності посіву, а не стільки з агротехнічної необхідності. Тому віддавати перевагу попередньо обробленому насінню я б особисто не став. Особливо, якщо його ціна істотно вище.

Також дуже часто городники цікавляться, чому деяке покупне насіння, наприклад, томатів або гарбуза, виявляється значно менше того, що вони збирають самі. Боятися його купувати не варто. Таке насіння спеціально піддали шліфовці в пристрої з сітчастим барабаном, де воно треться об барабан і саме об себе. Робиться це з метою видалити з нього залишки прилиплої м’якоті плодів і частину зовнішньої насіннєвої капсули. Що покращує товарний вигляд.

Крім того, вважається, що в зовнішній оболонці насіння може бути більше спор хвороботворних мікроорганізмів, які видаляються таким ось чином. Також шліфоване насіння швидше сходить. Правда, це стосується тільки свіжого збору, оскільки при тривалому його зберіганні енергія проростання через тонку оболонку, навпаки, буде знижуватися швидше.

Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог, селекціонер.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ