Рання редиска. Отримати її не кожному вдається

Получить его не каждому удается
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Готуємо ґрунт
  2. Агротехніка вирощування
  3. На чому зупинитися?

Напевно, не знайдеться дачника, який не вирощував би редиску, адже цей ранній весняний овоч не тільки смачний, але і дуже корисний. Здавалося б, що складного у вирощуванні редиски, та тільки у одних вона виходить соковитою, хрусткою, трохи терпкою, а у інших гіркою, дерев’янистою, пустотілою.

Хочете порадувати себе і своїх близьких суперранніми свіжими соковитими, смачними, та ще й екологічно чистими продуктами – скористайтеся порадами Андрія МАРЧЕНКА, фермера з села Клишки Сумської області, якого сміливо можна назвати експертом з вирощування ранніх органічних овочів.

Готуємо ґрунт

Гряди під редиску фермер готує з осені. Редиска дає високі врожаї на родючих пухких, добре дренованих ґрунтах. Не любить цей овоч затінених ділянок з важким кислим ґрунтом. Тому, якщо на вашій ділянці кислий ґрунт, перед внесенням добрива обов’язково проведіть його вапнування.

Ґрунт Андрій удобрює перепрілим компостом, також хорошим добривом для редису є перепрілий гній. Скільки вносити добрива, залежить від родючості ґрунту. На бідних вносимо гній з розрахунку 3-4 кг на 1 кв. м, на високородючих редиску можна взагалі не підживлювати.

Після внесення добрива землю обов’язково перекопують, щоб добриво було ретельно забите в ґрунт, інакше більша його частина буде безповоротно втрачена. Свіжим гноєм, а тим більше курячим послідом і мінеральними добривами удобрювати редиску Андрій Марченко не рекомендує.

На грядках, «переживлених» азотом, зростуть водянисті коренеплоди з підвищеним вмістом нітратів, несмачні та шкідливі для здоров’я. В процесі вегетації вносити добрива під редиску він також не рекомендує.

Агротехніка вирощування

При вирощуванні редиски не забудьте про дотримання сівозміни. Найкращі попередники для редиски: картопля, томати, огірки, цибуля і квасоля. Не варто сіяти редиску після капусти, ріпи, редьки (у них однакові хвороби і шкідники).

Першу редиску в парнику Андрій сіє в кінці лютого, у відкритому ґрунті – відразу після того, як розтане сніг. Це може бути і кінець березня, і початок, а іноді і середина квітня. Все залежить від погодних умов. Відстань між рядками робить 12 см, між рослинами – 5 см, насіння заглиблює на 1-2 см.

Спецвыпуск "Ранние овощи"
Покупайте спецвыпуск “Ранние овощи”

«В родючий, вологий ґрунт допустимо сіяти редиску без додаткової обробки насіння. Але щоб отримати більш ранні і дружні сходи, можна обробити посадковий матеріал стимуляторами або хоча б перед посадкою замочити насіння на 8-12 годин у воді», – радить фермер.

Щоб редиска сходила швидше, фермер вкриває гряди агроволокном. Від такого укриття є ще одна важлива користь: воно допоможе захистити рослини від навали хрестоцвітих блішок – головного шкідника редиски.

«Якщо хочете, щоб редиска довше залишалася в меню, висівайте її кілька разів з інтервалом 7-10 днів», – радить фермер.

Догляд за редискою досить простий і зводиться в основному до розпушування ґрунту і поливу рослин, а якщо загустили посадку – ще й до проріджування сходів.

Розпушування ґрунту проводимо кілька разів, починаючи від сходів насіння і до збирання врожаю. Це дозволяє вирішити і проблему з бур’янами.

При посушливій погоді, особливо в південних районах, а також в теплицях, редиску обов’язково поливаємо. Гірка, задерев’яніла редиска – результат нестачі вологи, тріснуті коренеплоди – наслідок нерегулярних поливів і різкої зміни вологості ґрунту. Але при цьому потрібно не перестаратися, так як при перезволоженні ґрунту рослини можуть захворіти «чорною ніжкою».

Як правило, ранні посіви поливають 2-3 рази теплою водою (20-25°С). Пізніше, в залежності від погодних умов, поливи можна проводити частіше, але не більше 2 разів на тиждень. Норма поливу – 10-15 л на кв. м.

На чому зупинитися?

«На даний час досить багато хороших нових сортів, стійких до шкідників і тих, що дають прекрасні врожаї, так що вибір є», – підкреслює Андрій Марченко. І в парнику, і на відкритому ґрунті він використовує ранньостиглий голландський гібрид Селеста F1.

Для відкритого ґрунту ідеально підходять такі сорти, як Сора, Рудольф, Джоллі, Селеста. Вони формують ідеальний коренеплід з маленьким бадиллям, не бояться загущених посадок , стійкі до хвороб. Редиска солодка, соковита, набагато смачніше старих вітчизняних сортів. Посадивши таку редиску, можете не боятися, що вона «переросте», після дозрівання вона ще до десяти днів спокійно «сидить» в ґрунті, не стрілкуючись. І навіть, коли йде в стрілку, коренеплоди залишаються не дуже твердими і придатні до вживання.

«У теплицях ранньою весною найкраще ростуть Селеста, гібриди Дабел F1 і Мондіал F1. Вони добре переносять нестачу освітлення і стійкі до хвороб. Рекордсмен серед них Дабел F1, який стійкий до слизового бактеріозу, несправжньої борошнистої роси і сірої гнилі – найбільш поширених захворювань хрестоцвітих культур, – розповідає Андрій Марченко. – Багато моїх колег хвалять сорти японської селекції (Sakata): Глоріетт F1, Черриетт F1, Меліто F1. Є непогані сорти німецької, французької і навіть китайської селекції, рідше у нас зустрічаються насіння італійської та іспанської селекції».

А ось старі сорти вітчизняної селекції Андрій Марченко сіяти не радить. Як правило, у них низька врожайність, вони схильні до захворювань і шкідників, та й за смаковими якостями поступаються новим сортам.

Прибирання редиски проводять в два-три етапи по мірі дозрівання коренеплодів. При сприятливих умовах збирання врожаю можна починати на 18-20-й день від моменту появи сходів. Коренеплоди сортують, миють, в’яжуть у пучки або укладають в мішки.

Олена БЕРЕЗКІНА.
Фото з архіву Андрія МАРЧЕНКА.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ