Підземний город або урожай з льоху

0
36
Подземный огород или урожай из погреба

Читати російською мовою

Зміст

  1. Вибираємо качани
  2. Будиночок для капусти
  3. Правильна вентиляція
  4. Світло капусті не союзник
  5. Пересаджуємо в льох
  6. Дорощуємо броколі
  7. Овочі з підземелля

Кожному городнику знайома картина – урожай зібраний і закладений на зберігання, але на грядках залишилися крихітні головки цвітної капусти, які і викинути шкода, і їсти нічого. Не поспішайте від них позбавлятися! У вас є можливість доростити капусту в приміщенні, і до Нового року отримати свіжий урожай цього корисного овочу.

Цвітна капуста багата не тільки вітамінами і цілим комплексом мінералів, але і містить цінний легкозасвоюваний білок. Тому овоч присутній в більшості лікувальних дієт.

Вибираємо качани

Для дорощування краще брати сорти з середніми і пізніми термінами дозрівання. В їх розетці більше листя, що особливо важливо. Адже саме в ньому містяться пластичні компоненти, які потрібні для росту головки. Якщо листя обламати, капуста рости не буде. Також ними можна прикрити качани від світла, щоб вони не розпустилися в суцвіття.

Для дорощування годяться головки діаметром 3 см і більше. Бажано, щоб качани були без пошкоджень. Особливо небезпечно занести в льох такі захворювання, як чорна ніжка, кила, пероноспороз. Вони проявляються зів’ялим скрученим листям, жовтими, бурими або чорними плямами на них.

Будиночок для капусти

Дорощувати цвітну капусту можна в прохолодному погребі або підвальному приміщенні. Найневдаліше місце для цього – балкон. Адже овочу потрібно багато вологи, мало світла і правильна вентиляція.

Температура в погребі повинна бути приблизно 2-3°С. Якщо буде тепліше, головки почнуть швидко рости і ставати пухкими. Таким чином можна отримати урожай капусти вже через 40-45 днів, але не найкращого товарного вигляду. Рекомендується дорощувати головки не менше 2 місяців при низькій температурі. Тоді вони будуть великими і тугими.

Вологість, якої потребує овоч – 
близько 90%. Якщо льох сухий, можна розташувати поруч з капустою ємкості з водою. Щоб не завівся грибок, стіни бажано побілити гашеним вапном. Також існують ефективні протигрибкові засоби, які можна придбати в спеціалізованих магазинах. Якщо в погребі або підвалі земляна підлога, її можна полити розчином мідного купоросу. А місце, де будуть зберігатися овочі, посипати піском з додаванням вапна.

Але головне, що потрібно для профілактики грибка і цвілі – хороша вентиляція. Необхідна вона і самій капусті. У цього овочу величезна потреба в кисні.

Правильна вентиляція

У погребі потрібен постійний повітрообмін, але без протягів. Для цього в ньому має бути 2 труби – 
витяжна і припливна. Витяжна розташовується практично під стелею приміщення. А припливна – в протилежному кутку, але значно нижче рівнем, ніж витяжна. Найкраще, якщо труби розміщені вертикально. Їх діаметр повинен бути з розрахунку – 
26-27 см на 1 кв. м приміщення. Якщо ж вентиляційної системи немає або зроблена вона неправильно, льох доведеться регулярно провітрювати.

Світло капусті не союзник

Дуже важливо заховати цвітну капусту від світла. Якщо цього не зробити, вона розпуститься на дрібні суцвіття і втратить свій товарний вигляд. Тому головки накривають капустяними листочками, зверху – картоном, щільним папером, фанерою або темною плівкою. Цей же принцип використовується при зростанні овочу на грядках. Як тільки головки починають формуватися, їх ретельно прикривають від світла надламаним листям.

Пересаджуємо в льох

За 2-3 дні до пересадки капусту потрібно рясно полити. Викопують головки з великою земляною грудкою і переносять в ємкості з землею, поглиблюючи на 10-20 см, залежно від розміру. Присипати можна качани до самих листочків. Головки рекомендується розташовувати щільно одну до одної, можна під невеликим кутом. Бажано великі посадити в один ящик, дрібні – в інший. Зазвичай на 1 кв. м поміщається від 30 до 40 качанів.

Подальший догляд за капустою виключно простий – стежити, щоб земля під нею завжди була трохи вологою. Але не перестарайтеся! Заливати рослину не потрібно. Достатньо зволожувати землю 1 раз на тиждень.

Дорощуємо броколі

Таким же чином можна дорощувати броколі. Що навіть простіше. Адже цей різновид капусти ще менш примхливий, ніж цвітна. Броколі менш чутлива до коливання температур і абсолютно невимоглива до складу ґрунту. У неї крупніше листя, що дуже важливо при дорощуванні. Овоч не потребує затінення. Але броколі також, як цвітна капуста, має підвищену потребу у волозі і гарній вентиляції.

Деякі сорти броколі утворюють бічні пагони, на яких формуються головки. Цей процес відбувається і при дорощуванні в погребі. Тому, якщо у вас такі сорти, як Гном, Батавія F1, Лінда, Цезар, Фортуна, Монополі F1, зрізавши центральну головку, стрижень не викидайте – він ще може плодоносити.

Овочі з підземелля

У теплому погребі або підвалі в зимову пору можна також вирощувати помідори, огірки, цибулю на перо і навіть зелень. Вони хоч і поступаються за смаковими якостями вирощеним у відкритому ґрунті, але не менш корисні. Деякі дослідники стверджують, що зелень з теплиць і погребів містить навіть більше кількість вітаміну С.

Але щоб отримати урожай овочів і зелені у погребі, необхідно подбати про світловий режим, якого потребує та чи інша культура. Наприклад, для помідорів необхідно не менше 12 годин світла, для огірків – 10-11. Для підсвічування можна використовувати люмінесцентні, ксенонові або звичайні лампи розжарювання.

Температура повинна бути не менше 18-20°С. В прохолодному погребі доведеться встановити обігрівач. Добре зарекомендував себе масляний. Він відносно недорогий, безпечний, може обігрівати достатню площу. Для великих приміщень ефективний конвекторний.

Наталія ШАПОВАЛ.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя