У жовтні завершується збір і закладення на зимове зберігання яблук зимових і пізніх осінніх сортів. До цього часу вже дозріли до стану знімної стиглості яблука сортів: Білоруський синап, Вербне, Заславське, Імант, Макінтош, Орловська гірлянда, Пам’яті Коваленка, Ренет Симиренка, Лобо, Уелсі. А також груші сортів: Просто Марія, Олів’є де Серр, Россошаньска пізня, Ліра.
Важливо правильно вибрати час для збору врожаю. Зняті раніше терміну плоди будуть менше зберігатися, а найголовніше погіршаться їх смакові якості.
Ось підказки для вас, що урожай дозрів:
- Змінився колір плодів (відповідно до сорту).
- З дерев падають дозрілі плоди без слідів гнилі або ураження шкідниками.
- Яблука і груші легко знімаються з гілок.
- Насіння всередині плодів придбало коричневе забарвлення.
Збирати урожай потрібно дуже акуратно, намагаючись не пошкодити плоди і не порушити восковий наліт на них. Ні в якому разі не можна збивати яблука і груші або струшувати їх з дерева. Пошкоджені, вони непридатні для зберігання, так як швидко зіпсуються.
Для того щоб зібрати урожай з верхніх гілок, скористайтеся драбиною або плодознімачем. Хворі, підгнилі або пошкоджені плоди відразу складайте окремо.
Відібрані для зберігання яблука і груші покладіть в дерев’яні, пластмасові або картонні ящики рядами. Кожен ряд відокремте від попереднього шаром паперу (газет).
Можна зберігати яблука і груші, пересипавши їх сухою сосновою тирсою або піском з додаванням деревної золи. Як варіант – оберніть кожен плід в шар пергаментного паперу і покладіть в ящик. Перенесіть ящики з фруктами в льох або підвал для подальшого зберігання.
Пам’ятайте, що найкраще яблука і груші зберігаються при температурі 1-3°С і вологості повітря 85-95%.
Увага: погані сусіди!
Намагайтеся зберігати яблука подалі від часнику і картоплі. Яблука виділяють етилен, який стимулює проростання картоплі. У свою чергу, часник виділяє в повітря фітонциди, і при близькому сусідстві яблука можуть придбати неприємний запах.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: