Мої огірочки, посіяні в липні, дружно цвітуть і ось-ось почнуть давати урожай. У вересні будемо «хрустіти» свіженькими зеленцями. Всі заготівлі на зиму вже зроблені, розставлені по полицях в підвалі, а ці ось – свіжі, гладенькі, пружні – ох, гарні! – на стіл.
Хочу сьогодні поділитися кількома секретами, які допомагають продовжити життя осіннім огіркам. Вони міцнішають з кожним днем, і щоб кущики дружно розросталися, треба підсипати під корінь свіжу землю, змішану з перегноєм. Будуть проростати додаткові корінці, кущі стануть зміцнюватися.
Несправжня борошниста роса – найнебезпечніша і найпоширеніша огіркова хвороба. Дуже легко розноситься вітром, може заразити і погубити рослину за тиждень. У вражених цією хворобою кущів листя починає жовтіти, поступово набуваючи неприємного жовто-бурого кольору і, врешті-решт, засихає.
Якщо побачили перші симптоми цього захворювання: жовто-зеленуваті плями почали розповзатися по огірковому листю, – починайте термінову боротьбу з ним.
Можна обприскувати рослину 1%-вою бордоською рідиною, хлорокисом міді, іншими засобами. Але спробуйте ось такий, «домашній» спосіб: подрібніть 200-250 г часнику і залийте 10 л води, дайте настоятися цьому розчину, процідіть, додайте 30 г подрібненого господарського мила і обприскуйте огірки. Рецепт перевірений, допомагає зупинити захворювання. Однак обробки потрібно повторювати раз на 10 днів.
Щоб домогтися активного плодоношення, огіркові грядки потрібно підживлювати рідким добривом. Найкраще розвести 1 ст. ложку сечовини в 10 л води і обприскувати. Це дозволить нормалізувати обмін речовин в листі рослин, з’являться повноцінні квітки, а потім і плоди.
Давайте уявимо, що огірковий кущик на вашій грядці – жива істота, яка проходить всі життєві етапи, властиві кожній живій особині: народження, розвиток, дозрівання, розмноження, смерть. Занадто зарозуміло – скажуть деякі, але, погодьтеся, все на землі, виконавши свій обов’язок – давши потомство, йде в інший світ. Рослини – не виняток.
Давно помічено, що як тільки рослина «підготувала» своє потомство – насіння, вона засихає. Придивіться до ваших огіркових кущиків: ті, на яких незірвані плоди пожовкли – ми їх ще називаємо «старими» огірками і залишаємо для отримання насіння – швидко засихають. Тобто рослина своє земне призначення виконала.
Така довга преамбула для того, щоб переконати вас збирати зелені огірочки, не даючи їм жовтіти. І тоді побачите, що дозрівати огірки на грядках будуть мало не до перших заморозків.
І ще дозволю дати пораду-застереження: заходьте в осінні огіркові грядки дуже акуратно, не пошкоджуючи огіркові батоги, розніжені під м’яким і ласкавим сонцем. Вони в цей період дуже вразливі, найменша ранка – і починається гниття. Якщо можливо, плоди не зривайте, а зрізуйте.
Людмила ГРИГОР’ЄВА.
Фото автора.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Сітка захистить цибулинні від мишей
- Огірки по-японському
- Грона бузку запашного
- Прищипування помідорів