Аронія, горобина чорноплідна, чорноплідка

Редактор газети
Редактор газети "Хазяїн" Володимир Заїка: "Аронія вдалася на славу!"
Реклама

Ягідний сезон давно закінчився, а з ним і деякі наші клопоти з вітамінізації організму і заготівлі корисних ягідок про запас. Але якщо в морозилці є ще трохи місця, то рекомендуємо заповнити його ягодою, яка ось-ось повинна дозріти. Так-так, деякі ягоди можна збирати як раз восени. І сьогодні ми поговоримо про корисні властивості чорноплідної горобини. Інша її назва – «аронія», або ще можна зустріти «чорна горобина». Власне, з назви зрозуміло, що основна відмінна риса – плоди чорного кольору. І ось в цих плодах, в їх соку і криється вся користь чорноплідної горобини.

Аронія, горобина чорноплідна, чорноплідка – під такими назвами ця рослина відома в народі. В областях, де не росте чорниця лісова, її зазвичай замінюють аронією і називають її «чорницею», що зовсім не вірно.

Повна її ботанічна назва – Аронія чорноплідна (лат. Aronia melanocarpa), або Чорноплідна горобина. Цей чагарник знають тепер всі садівники. Родом він з Північної Америки. У культуру її ввів В. В. Мічурін, але тоді поширення вона не набула. Популярності аронія набула лише в 50-х роках минулого століття після виявлення лікувальних властивостей її плодів в промислових садах. Вона чудово росте в Сибіру, Нечорнозем’ї, на Алтаї.

Плодоносить чорноплідна горобина кожен рік і дає до 5-8 кг ягід з куща. Плоди на кущах тримаються довго, практично до заморозків, тільки їх потрібно оберігати від навали птахів.

Особливості вирощування

Надземні частини цієї невибагливої рослини витримують до -36°С. Рослина чудово відновлюється практично після будь-яких морозів. Пристовбурні кола, звичайно, треба вкривати, щоб уникнути пошкодження коренів в безсніжні періоди.

Аронія вологолюбна, але не терпить застою води. Світлолюбна, тому не треба допускати загущення крони, в іншому випадку зменшиться плодоношення.

Квітки у чорноплідної горобини самозапильні. Ступінь самоплідності 40-60%. Кожен плід містить 4-8 довгастих насінин.

Активно плодоносить по настанні 4 років після посадки і до 7-9 років, далі з’являється періодичність плодоношення.

Розмножити її можна відводками, здерев’янілими та зеленими живцями, кореневими відростками і насінням. Кущ живе 30 років, добре плодоносить 20 років.

Дворічні сіянці висаджують навесні або восени за схемою 3,5-4,5 на 2,0-2,5 м. Після посадки саджанці обрізують на 3-5 розвинених бруньки. Сформований кущ повинен мати до 40-45 різновікових гілок.

До 7-8-річного віку аронія не потребує обрізування (крім пошкоджених за зиму гілок). Далі, щоб підтримувати високу продуктивність куща, стовбури старше 7 років необхідно вирізати біля самої землі, а також проріджувати молоду поросль, щоб забезпечити достатньо світла всім гілкам.

Основний догляд полягає в поливах рослин (без них рослини будуть рости, проте ягоди будуть менше) і проведенні підживлень, особливо в період дозрівання плодів. Доцільно регулярне розпушування прикореневої зони з подальшим мульчуванням компостом, перегноєм, торфом.

Основний шкідник аронії – горобинова вогнівка. При заселеності гусеницями не менш 2-6% суцвіть проводять обприскування Актеліком (за 7-10 днів до початку цвітіння).

Плоди збирають у період досягнення ними знімної зрілості, запізнення із збиранням призводить до значної втрати врожаю за рахунок розтріскування і висушування плодів.

Харчові та лікарські якості

Про корисність ягід чорноплідної горобини ходять легенди. Плоди їдять свіжими, готують компоти, желе, джеми, варення, соки, вино, отримують харчовий барвник. Їх використовують для лікування атеросклерозу, ревматизму, алергії; при висипному тифі, цукровому діабеті, скарлатині, підвищеній функції щитовидної залози.

Перед застосуванням пройдіть обстеження та консультації лікарів. Хворим з підвищеним згортанням крові, з тромбофлебітом треба дуже обережно вживати препарати з плодів аронії. Ягоди і сік з них категорично протипоказані при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки та при гастритах з підвищеною кислотністю. Так як лікувальний ефект ягід дуже сильний, то самолікування неприпустимо ні в якому разі.

Аронія в яблучному соку

1 кг ягід • 4 л яблучного соку • 1,2 кг цукру.

Підготовлені плоди укладаємо в банки і заливаємо їх солодким яблучним соком (300 г цукру на 1 л соку). Стерилізуємо банки в киплячій воді (0,5 л – 20 хвилин, 1 л – 25 хв,
3 л – 40 хв.) і закриваємо металевими кришками.

Чай з листя аронії

6 столових ложок листя залити
1 л окропу, настояти півгодини. Приймати засіб рекомендується по 1 склянці 3 рази на день. Такий чай сприяє зниженню тиску, підвищенню згортання крові.

Варення з аронії

1 кг ягід • 1 кг цукру • 2 г лимонної кислоти.

Підготовлені ягоди бланшуємо 2 хвилини в киплячій воді і відразу пересипаємо в заздалегідь приготовлений гарячий сироп, настоюємо в закритому посуді 2-3 години. Потім доводимо до кипіння і кип’ятимо протягом 5 хвилин і знову відставляємо на 8-12 годин, потім доварюємо на повільному вогні протягом 40 хвилин при постійному помішуванні. Варення розкладаємо в сухі стерилізовані банки і закупорюємо кришками.

Відвар плодів

Використовують для зміцнення імунної системи, відновлення сил:
20 г сухих плодів залити 200 мл окропу, варити на повільному вогні 10 хвилин, потім настояти 20 хвилин, процідити, віджати. Приймайте відвар 3-4 рази на день по 0,5 склянки.

Настій

2-4 ст. ложки сушених плодів настоюють у термосі з двома склянками окропу. На наступний день настій вживають в 3 прийоми за 20-40 хвилин до їжі.

Відвар кори

5 ст. ложок (з гіркою) подрібненої кори потрібно залити 0,5 л води, варити 10 хвилин, охолодити, віджати і приймати як протисклеротичний засіб, ефективний при атеросклерозі судин.

Дмитро ЖИВОГЛЯД,
агроном, м. Харків.
Фото Євгенії ВІННІКОВОЇ

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ