Літо в самому розпалі! Робіт в саду предостатньо: підживлення, полив, боротьба з шкідниками, недугами, і найприємніше – збір перших плодів.
У багато чому роботи в саду в середині літа залежать від погодних умов. Характерна для цього періоду спека змушує проводити додаткові поливи. Більше за всіх чутливі до нестачі вологи сливи і яблуні. Проводити поливи в посуху потрібно не рідше 1 разу на тиждень. Частий полив невеликою кількістю води користі не принесе.
Щоб правильно визначити, скільки відер води треба вилити в пристовбурні кола дорослого дерева, потрібно діаметр крони в квадратних метрах помножити на 3. Це і буде кількість відер для одного поливу. Не варто побоюватися перезволоження, так як дерева не можуть увібрати вологи більше, ніж їм необхідно.
На піщаному ґрунті полив може бути менш рясним, але проводити його потрібно частіше. На глиняному – навпаки. Визначити наскільки волога земля можна, якщо стиснути жменю її у кулаці. Якщо вона не розсипається, полив бажано зменшити.
Воду слід лити поступово, по мірі вбирання. Потрібно, щоб вода рівномірно розподілялася по пристовбурному колу і не потрапляла при цьому на прикореневу шийку. Можна навколо дерева зробити канавки, на дещо меншій відстані, ніж діаметр крони. Саме на такій відстані знаходяться всмоктувальні корінці.
Відмінний спосіб поливу – дощування. Таким чином зволожується не тільки земля, але і повітря. Можна проводити полив крапельно. Для цього слід прокласти систему труб так, щоб вода виливалася по краю проекції крони. Під штамб поливати плодові дерева не рекомендується. Біля основи знаходиться тільки старе коріння, яке вологу не всмоктує, а ось загнити від її надлишку може.
Якщо корінці після поливу оголилися, їх слід присипати. Після поливу ґрунт можна замульчувати торфом, перегноєм, скошеною травою або соломою, щоб волога випаровувалася повільніше.
Виноград достатньо рясно полити раз на місяць.
Смородину і аґрус можна добре полити до початку дозрівання ягід. Потім поливи припинити до збору врожаю. Інакше ягоди можуть полопатися.
В кінці червня-на початку липня садові культури корисно підживити. Це дасть їм додаткові сили для успішного дозрівання плодів.
Можна використовувати органічні підживлення. Наприклад, настій гною або пташиного посліду. Гній треба розвести у воді в пропорції 1:10, пташиний послід – 1:20. Добриво має настоятися 4-5 днів. Для поливу зрілих плодоносних дерев потрібно 10 л настою на 2 мл пристовбурного кола.
Можна удобрити садові культури розчином мінералів. Для його приготування треба на відро води взяти по 1 ст. ложці сечовини, суперфосфату і калійної солі. Перемішати до повного розчинення. Використовувати відро на одне дерево, піввідра – на кущ.
Через 2 тижні підживлення бажано повторити.
У період формування врожаю захистити сад від паразитів і захворювань стає особливо складно. Але тут на допомогу прийдуть безпечні народні засоби.
Один з них – настій деревної золи. Для його приготування потрібно 300 г
золи залити 10 л окропу. Розмішати, настояти добу. Перед використанням додати 40-50 мл рідкого мила. Засіб ефективний від листогризучих комах, вогнівки на аґрусі, листовійок, п’ядунів, борошнистої роси.
Можна провести 2-3 обробки настоєм золи з інтервалами в 1-2 тижні.
Досить ефективний від попелиці, личинок пильщика і довгоносиків настій чистотілу. Для його приготування залити 3 кг свіжого або 1 кг сушеного чистотілу 10 л води, настояти добу.
Від різних грибковий інфекцій добре допомагає розчин гірчичного порошку – 70 г на відро води.
Від яблуневої плодожерки успішно застосовують відвар пижма – 1 кг свіжої трави на 10 л води. Кип’ятити 5 хвилин, настояти до охолодження, процідити.
Ягідні чагарники і суницю від довгоносика можна обробити розчином кальцинованої соди – 70 г соди і 20 г рідкого мила розвести в 10 л теплої води. Засіб також ефективний від пильщика.
Якщо садові культури масово вражені шкідниками, бажано використовувати такі препарати, як Фуфанон, Стробі, Тіовіт Джет, бордоську суміш. Їх рекомендується використовувати не пізніше ніж за 3 тижні до збору врожаю. Можна скористатися біопрепаратами – Фітовермом, Агровертином та ін. Вони не накопичуються в плодах. Вже через 3-4 дні після обробки біопрепаратами плоди і ягоди можна вживати в їжу.
Корисні поради
Під час формування плодів обрізку дерев проводити не рекомендується, можна тільки видалити сухі гілки і зайві молоді пагони. Виняток становлять старі дерева, що погано плодоносять. Для них влітку бажано провести омолоджуючу обрізку. Це допоможе наступного року отримати набагато більший урожай. В процесі омолоджуючої обрізки треба видалити всі гілки, розташовані під гострим кутом до стовбура. На зростаючих вертикально зрізати приріст за 2 роки, а також позбутися жирових пагонів – «вовчків». Потрібні, але неправильно зростаючі гілки, слід нахилити горизонтально і зафіксувати в такому положенні. Через пару місяців фіксацію прибрати – в колишню позицію гілки вже не повернуться.
В середині літа гілки садових дерев можуть прогинатися від великої кількості зав’язей. Потрібно своєчасно поставити підпірки, щоб вони не обламалися. Рекомендується підперти і гілки плодоносних кущів. Від стиглих плодів дерева бажано звільняти. Те ж саме відноситься і до ягідних чагарників – урожай можна збирати поступово, по мірі дозрівання. Практично одночасно заспівають тільки ягоди аґрусу.
Важливо своєчасно видаляти бур’яни. Це стане доброю профілактикою поширення захворювань і шкідників. Біля вишень і черешень слід видалити пасинки. Їх можна висаджувати для оновлення саду.
Любов АРБУЗОВА.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Куузику – продуктивна кормова культура
- Який салат посадити?
- Спека – бич ягідних кущів
- Біла смородина