Як збільшити надої у літній період?

Как увеличить надои в летний период?
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Особливості годування молочних корів
  2. Включаємо в раціон додаткові корми

Якісний пасовищний корм залежить від складу травосуміші. У сучасній практиці використовують два контрастних травостої – бобово-злаковий і злаковий. Підвищення якості та кількості фуражу може бути покращено за рахунок вирощування культур більш стійких до спеки і посухи, підтримки більшої вологості в ґрунті, зрошення і удобрення ґрунту (особливо азотом, фосфором і калієм).

Були відзначені взаємозв’язок тваринництва (надої) і якість пасовищ. Цікавий факт, що молоко, вироблене коровами на пасовищі, більш стійке до скисання. Голштино-фризька порода молочного напрямку є рекордсменом за надоями: за добу може дати до 45 л молока!

Особливості годування молочних корів

Існує ряд різних факторів, що визначають добове споживання їжі тваринами: вага корови, порода, якість корму і той факт, чи є вона годуючою. При годуванні одним і тим же кормом більш важкі тварини споживають його більше, в порівнянні з більш легкими, також більше їжі поїдають корови, що годують телят.

Гарне харчування дуже важливе, особливо в жарку погоду. Тепло зменшує апетит корів, що тягне за собою скорочення надоїв. Спекотна погода також змінює спосіб догляду за тваринами.

Важливо підтримувати щоденне споживання поживних речовин, стежити, наскільки добре корови засвоюють корми. Дотримуючись оптимального теплового балансу тварини, у неї з’являється більше енергії для виробництва молока. Зі зменшенням щоденного споживання зелених кормів необхідно ввести в раціон більше кількості зерна/концентратів, також необхідний контроль за кількістю питної води. Вона повинна бути чистою і свіжою. У корів, які відчувають спеку, велика потреба в глюкозі.

Питна вода. Скільки води потрібно коровам в жарку погоду? Адже вода надзвичайно важлива для виробництва молока. При спекотній погоді забезпечте на добу вдвічі більше води, ніж зазвичай потрібно тваринам кожен день. Переконайтеся, що корови мають багато прохолодної питної води, де б вони не були протягом дня. Необхідна велика поїлка неподалік від стада, корови повинні спокійно підходити до води, не чекаючи довгої «черги».

Перегрів. Більшість фермерів помічають падіння удоїв молока, коли коровам жарко. Також знижується вміст білка і жиру в молоці, спостерігається втрата живої маси тварин, збільшується число випадків клінічного маститу та інших проблем зі здоров’ям корови.

Включаємо в раціон додаткові корми

По мірі росту пасовищна трава збагачується клітковиною, через що погіршується її перетравлюваність. В результаті вона гірше поїдається тваринами. Так, поїдання трави в період колосіння становить 70-80%, під час цвітіння – 50-60%, а в період дозрівання насіння – до 20%.

Управління стадом корів і отримання хороших удоїв молока в умовах посушливих погодних умов є складним завданням. Спека скорочує в травах наявність білка, вуглеводів і вітамінів. Для збільшення надоїв рекомендується включати в раціон додаткові компоненти. Це можуть бути макуха, патока, мінеральні корми. Такий прийом передбачає, що корови залишаються на пасовищі, а додатковий корм (що містить сіль, мінерали і вітаміни) подається як частина щоденного раціону тварин.

Корми, використовувані в якості часткової заміни пасовищних трав, не повинні чинити негативного впливу на травну систему тварин і поєднуватися з зеленим кормом.

Дріжджові екстракти збільшують кількість і активність корисних бактерій, що призводить до росту швидкості ферментації в рубці та подальшого збільшення чистої енергії тварини. По мірі підвищення кількості корисних бактерій відбувається ріст білка мікробіоти кишечника, що в поєднанні зі збільшенням чистої енергії призводить до високого вироблення молока.

Зерно кукурудзи через недостатність протеїну, неповноцінність білка, не є гарним вибором в якості корму для молочних корів, навіть якщо вони досить вигідні фермеру. Але незріла кукурудза разом з качанами є багатим джерелом їжі. Так само корисно давати коровам льон, який збільшує молочну продуктивність. В якості харчової добавки можна використовувати Стимосол орал або будь-які інші вітамінні препарати.

Питання комфорту корів часто ігноруються, але вони можуть мати серйозні наслідки для прибутковості стада. Для вироблення одного літра молока необхідно, щоб від 400 до 500 л крові пройшло через її вим’я. Якщо корова лежить, циркуляція крові, згідно з наукою, зазвичай на 25-30% швидше.

Тому на випасі корови обов’язково повинні мати можливість лягати, коли їм це буде необхідно. Скорочення часу відпочинку тварин зменшує виробництво молока.

Коли корови лежать, їх копита висихають, тварини відпочивають і, можна сказати, навіть «замислюються» про своє буття, що важливо. В ідеальних умовах корови лежать приблизно 14 годин на день. За цей час вони сплять всього 30 хвилин. Важливо, щоб корови на випасі мали зручне місце для відпочинку – вони повинні вільно і безперешкодно лягати, а також вставати на ноги.

Людмила КОЛГАНОВА.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ