Для багатьох із нас вирощування ананаса видається дуже складною, майже неймовірною справою. Адже культура доволі екзотична для наших країв.
«Я також так думала, – усміхається Світлана Сургутскова, досвідчена квітникарка. – Однак, якось придбала плід ананасу і вирішила власноруч виростити рослину. Адже можна придбати вже дорослу рослину, а можна виростити її із плоду. Відверто кажучи, спершу не дуже й вірила у цю затію, однак з часом переконалася, що нічого складного у цій справі немає. Щоправда, є певні правила щодо агротехнології, яких потрібно дотримуватися.
Отож, вибираючи плід, слід пам’ятати, що він повинен бути невеличким, вагою до одного кілограма. Листочки мають бути обов’язково свіжими і мати гарний, темно-зелений колір. Це – обов’язкова умова, адже від цього великою мірою залежить, як розвиватиметься рослина у майбутньому.
З власного досвіду раджу купувати ананас для розмноження влітку або на початку осені. Річ у тім, що в холодну пору року верхівка може бути підмерзлою, тож такий плід не підійде. Принісши ананас додому, я акуратно відрізала верхівку. При цьому потрібно зачепити приблизно півтора-два сантиметри самого плоду. Опісля зняла три листочки з нижнього ряду, зробила в посудині з перлітом луночку і посадила плід туди. На дно ємкості, де ростиме рослина, потрібно обов’язково насипати гарний шар дренажу. До речі, згодом на власному досвіді переконалася, що перліт можна замінити звичайним піском, який попередньо потрібно ретельно просіяти і трішки зволожити.
Висаджений плід слід полити слабким розчином марганцівки, а зверху над ємкістю встановити дротяний каркас і натягнути поліетиленову плівку. Причому, перший раз брала прозору, та згодом переконалася, що найкраще брати білу плівку, адже вона гарно захищає рослину від прямого сонячного проміння, яке на цьому етапі розвитку зовсім не потрібне для ананаса. А ще така плівка забезпечує рослині достатнє освітлення».
В майбутньому догляд за ананасом зводиться до того, що кожного дня рослину потрібно рясно обприскувати водою, яка має бути м’якою і добре відстояною. Такі обприскування слід робити 3-4 рази на добу. І після кожного обприскування поліетилен потрібно залишати на декілька хвилин відкритим. Таким чином рослина матиме достатньо вологи і свіжого повітря. Через 6-8 тижнів з’являться малесенькі корінчики, а в центрі розетки – малесенькі, ніжно-зелені листочки.
«В цей час молоду рослину слід акуратно пересадити у горщик, – каже квітникарка. – Щодо субстрату, то його можна придбати в магазині, вибираючи грунтосуміш для бромілієвих, або приготувати самому. До речі, це досить просто – для цього знадобиться 1 частина крупного піску, 2 частини торфу, 3 частини дернової землі, 2 частини листового грунту, 2 частини березової стружки. Усі складники потрібно дуже ретельно перемішати і рясно зволожити. Потрібно пам’ятати, що грунт для ананасу має бути достатньо пухким і мати кислу реакцію рН 4-5. Щодо горщика, то краще вибирати широку і невисоку посудину. Це пов’язано із тим, що коренева система ананасу є поверхневою.
Найкращим місцем для висадженої рослини буде теплий, сонячний підвіконник. Полив повинен бути систематичним і використовувати для нього слід гарно відстояну воду, яка має температуру 30-35 градусів. В жаркі дні раджу рясно обприскувати рослину за допомогою ручного пульверизатора – такі процедуру ананасу до вподоби.
Також, починаючи з ранньої весни і до початку осені кожні два тижні потрібно вносити добрива для бромілієвих, які купую в магазині. Їх, до речі, можна чергувати із настоями коров’яку або кінського посліду. Раз на місяць можна обприскати рослину настоєм залізного купоросу.
І, звісно, слід набратися терпіння, адже для того, аби рослина дала ароматний і смачний плід, потрібно почекати, поки вона достатньо розростеться. А це – два, а то й три роки. Однак буває і так, що рослина розрослася, сформувала гарну розетку, а проте ніяк не хоче цвісти. Тому досвідчені квітникарі радять спробувати примусити ананас зацвісти. Для цього потрібно 1 ч. ложку карбіду кальцію покласти в посудину, додати 0,5 л води і ретельно перемішувати доти, поки карбід не розчиниться. Посудину слід щільно закрити і залишити на 1 добу. Опісля акуратно злити рідину, щоб на дні залишити осад. Кожного дня протягом одного тижня в центр розетки слід виливати по 50 мілілітрів отриманої рідини. Цей метод вважають самим надійним, адже вже через 1-1,5 місяці рослина почне цвісти.
Існує ще один метод, який також вважають надійним. Для цього потрібно на рослину одягнути чималий поліетиленовий пакет, а біля горщика класти на 10 хвилин цигарки, які димлять. Таке обкурювання потрібно проводити 3 рази через кожні 7 днів».
Семен ФІРКОВСЬКИЙ.
Фото автора.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Кубинська кава на моєму городі
- Субтропіки на дачі
- Банани самі виховуємо
- Кінкан – і декоративний, і корисний