Усі знають, що в магазинних солодощах стільки консервантів, усілякої іншої хімії та цукру, що краще їх обминати десятою дорогою. Тому ласощі без цукру і різних шкідливих добавок для найрідніших Юлія НЕНЧУК, досвідчена господиня зі Львова, пропонує готувати власноруч.
– Як ви зацікавилися виготовленням таких солодощів?
– В підлітковому віці я перенесла дві операції на кишківнику і внаслідок зміни харчування поповнішала. Тож почала задумуватися над тим, що харчування повинно бути здоровим і корисним для організму. На прикладі власного здоров’я бачила, що рафінований цукор, дріжджі та пшеничне борошно не приносять користі. Наприклад, у зону ризику потрапляють діти і підлітки, які споживають солодощі промислового виробництва. А також вагітні жінки – дослідження показали, що коли жінка, виношуючи дитя, їсть багато цукру і магазинної випічки, у її малюка дуже часто констатують порушений обмін речовин, слабкий імунітет, алергії тощо. Не корисні такі продукти і людям літнього віку.
Тож, коли вийшла заміж і народила донечку, то вирішила, що крихітка має харчуватися лише якісними продуктами. Усі діти люблять солодощі, тому почала готувати різноманітні корисні цукерки для дитини.
– Де брали рецепти?
– Я ґрунтовно вивчала питання створення солодощів, які могли б стати чудовою альтернативою магазинним. І водночас вони мали бути без цукру, пшеничного борошна і всіх тих добавок, які нині активно додають у випічку на виробництві. Консультувалася з фахівцями, пробувала поєднувати різні компоненти, обмінювалася рецептами з тими людьми, які також серйозно займалися цим питанням. Як результат, нині маю багато рецептів приготування солодощів для дітей, вагітних, вегетаріанців, сироїдів, веганів. А також для людей, у яких цукровий діабет або алергії.
– Поділіться рецептом якоїсь корисної випічки.
– Пропоную приготувати дуже смачні та корисні кекси. Для цього знадобиться 40 г безглютенової суміші або вівсянки, змеленої у борошно, 1 яйце, мед за смаком, дрібка розпушувача для тіста, 1 ст. ложка кокосового масла, дрібка кориці, 3 ст. ложки молока рослинного або тваринного, какао або кероб за смаком. Все це потрібно покласти в миску і ретельно вимішати до однорідного стану. Викласти тісто у формочки і поставити на 3 хвилини у мікрохвильову піч, включену на максимальну потужність.
Також раджу звернути увагу на кокосове печиво. Аби приготувати цю смакоту, потрібно 100 г кокосу, по 50 г борошна амаранту, кунжуту, сухого кокосового молока, 1 ст. ложка акацієвого меду, 1 яйце, 1 ст. ложка кокосового масла. Усі інгредієнти слід перемішати до однорідного стану і, сформувавши кульки вагою приблизно 15-17 г, викласти їх на деко і випікати 10 хвилин у розігрітій до 180°С духовці.
– А що порадите любителям цукерок?
– Приготувати ці ласощі з какао та фініків. Для цього потрібно замочити в холодній воді на пів години 300 г фініків. Потім їх промити, облити крутим кип’ятком і викласти на рушник, аби вони обсохли. Вийняти кісточки і подрібнити блендером. Додати 120 г какао-порошку і ретельно перемішати. Опісля сформувати кульки і обкачати їх в какао.
Бесідувала Олена РОМАНОВА.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: