Хвороби зі шкіркою не посперечаються!

Хвори с коркой не поспорят!
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Висушити або заморозити
  2. Банановий «корм»

Зима – час цитрусових і бананів: саме зараз ними завалені прилавки супермаркетів. А щоб запашні фрукти принесли більше користі і не так били по кишені, пропонуємо способи використання шкірки. Хоч її і прийнято викидати, ви здивуєтеся, скількома способами вона зможе стати вам у пригоді! Почнемо з того, що цитруси подарують сировину для вітамінних джемів і цукатів, поборються з респіраторкою, а банани стануть прекрасним добривом для кімнатної флори…

Висушити або заморозити

Ясна річ, що ми їмо цитрусові не у величезних кількостях. Тим не менш, сировину для наших наполеонівських задумів цілком можна заготовлювати послідовно. Наприклад, Олена Павлова після того, як поласувала апельсином, грейпфрутом або мандаринами, складає шкірки від них в поліетиленовий пакетик і відправляє в морозилку. Через деякий час там накопичується відповідна кількість для варіння дуже смачних цукатів або цитрусового джему.

– Головне, ретельно мити фрукти перед цим! – застерігає вона. – Інакше є ризик пригоститися тими воскоподібними речовинами, якими багато постачальників покривають шкірку, щоб цитрусові не збезводнювалися при тривалому зберіганні і за час перевезень. Найкраще обполіскувати лимони, апельсини і мандарини в гарячій воді, використовуючи порошок гірчиці, який добре знежирює поверхню.

Цитрусовий джем вариться на раз-два-три. Співвідношення інгредієнтів таке: на 250 г кірок – 150 мл води, 50 мл лимонного соку, 400 г цукру. За бажанням можна додати трохи кориці. Ясна річ, що ви можете зварити як чисто апельсинові ласощі, так і зробити мікс з усіх кірочок, які підвернулися. Справа того варта!

  1. Помістіть розморожені шкірки в каструлю, залийте водою і три рази послідовно доведіть до кипіння, але не кип’ятіть! Це допоможе прибрати гіркоту.
  2. Потім розм’яклі шкірки чекає м’ясорубка: поки йде процес перемелювання, варіть сироп з води і цукру. Не забудьте про те, що його якраз не завадить довести до кипіння.
  3. Шкірки залийте сиропом і варіть на повільному вогні з перервами, так, щоб сумарний час варіння дорівнював трьом годинам. Постійне помішування – обов’язкове!

Результат вас приємно вразить: густа ароматна маса з вираженим цитрусовим смаком і легкою гірчинкою – те, що потрібно для зимових антизастудних пирогів і чаювання!

Цукати краще готувати з цитрусової суміші. Тоді ви отримаєте різнобарвне святкове «конфетті». Ідеальне для застілля!

Знадобиться:

  • шкірка 8 апельсинів
  • 10 лимонів і 6 грейпфрутів.

На цю кількість піде 6 склянок цукру.

  1. Викладіть шкірки, зняті з фруктів, з каструлю з водою, 20 хвилин варіть на середньому вогні.
  2. Охолодіть вміст каструлі і акуратно ложкою вишкребіть шар білої міздрі. Саме в ній зібрано найбільше гірких речовин. Не пошкодьте саму шкірку!
  3. Наріжте шкірку тонкими смужками і відправте в каструлю, залийте сиропом, звареним з 6 склянок цукру і 3 склянок води. Кип’ятіть на повільному вогні, поки цукати не стануть прозорими, а сироп не загусне, за часом це близько 40 хвилин.
  4. Залиште цукати в сиропі остигати, краще – на ніч.
  5. Дістаньте цукати шумівкою, відіжміть зайвий сироп і обваляйте в цукрі. Підсушіть кілька годин і відправляйте під кришку в банку. Або подавайте на стіл! Дітвора точно оцінить це вітамінне частування.

А ще сушені скоринки – прекрасне доповнення до трав’яних і традиційних чаїв. Вони поповнюють організм вітамінами і борються з інфекціями. До речі, дрібні шматочки шкірки «грають» і в тісті для пирогів.

Банановий «корм»

  • Шкірку бананів сушать і зберігають для літнього закладання в компост. Також її можна скласти в сито, встановивши його у відро і закривши кришкою. Рідина, яка буде виділятися в процесі гниття – відмінне добриво для кімнатних рослин.
  • Бананова вода підбадьорить квіти і вуличні клумби. Для її отримання 3-4 шкірки ріжуть, настоюють в 1 л води добу і поливають рослини. Можна протримати її 3-4 дні, але тоді настій починає бродити. В цьому випадку його розводять 1:1 водою. Це гарне калійне добриво, воно необхідне для стимуляції цвітіння. Також можна подрібнювати шкірки, сушити їх і вносити під плодові дерева і чагарники, люблять таке підживлення і троянди.
  • Бананова шкірка – добрий поліроль для шкіряного взуття та дерев’яних меблів. Спочатку їх натирають внутрішнім боком шкірки, а потім – суконкою.

Марія ТІТОВА.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ