Зміст
- Пеленгас у шубі з картоплі
- Судак по-польськи
- Рибний суп з фрикадельками з тріски
- Лосось на пару
- Спагеті з тунцем і помідорами
Обов’язковою складовою нашого раціону є риба в різних, скажімо так, її проявах. М’ясо цих представників водного світу містить масу речовин, необхідних для нормальної роботи мозку і організму в цілому і при цьому дуже смачне.
Пеленгас у шубі з картоплі
- 400 г філе пеленгаса
- 1 яйце
- 1 цибулина
- 6-7 великих картоплин
- 50 г тертого сиру
- 100-150 мл сметани
- сіль
- спеції – за смаком.
Розігріти духовку до 180 градусів. Підготовлене філе пеленгаса перемолоти в м’ясорубці. Цибулину очистити і дрібно нашаткувати. У отриманий фарш додати 1 яйце, спеції для риби, сіль, подрібнену цибулю і добре вимішати. Почистити і нарізати тонкими пластинками 6-7 великих картоплин. Форму для запікання змастити олією і викласти шарами:
- На дно 2/3 картоплі і посолити.
- Рибний фарш.
- Викласти віялом картоплю, що залишилася, посолити і залити сметаною. Поставити в духовку на 40-50 хвилин. За 5 хвилин до закінчення приготування присипати сиром і дати зарум’янитися. При подачі прикрасити зеленню.
Судак по-польськи
- 1 судак масою близько 1 кг
- по 1 моркві, невеликого кореня селери
- пагону цибулі-порею
- кореню петрушки
- великій цибулині
- 5-7 горошин чорного перцю
- 1 невеликий лавровий лист
- сік половини лимона.
- Для соусу:
- 50 г вершкового масла
- 3 зварених круто середніх яйця
- 1ст. ложка подрібненої зелені петрушки.
Судака очистити від луски, випатрати, вимити, обсушити паперовими рушниками і посолити. З овочів, перцю і лаврового листа зварити неміцний відвар і охолодити. У посуд для варіння риби викласти цілого судака, залити холодним відваром так, щоб він тільки прикривав тушку і довести до кипіння на середньому вогні. Після закипання варити на слабкому вогні під кришкою 15-20 хвилин. Потім вимкнути вогонь і залишити рибу у відварі.
Соус: дрібно порубати яйця; у сотейнику розтопити масло і коли воно почне кипіти, всипати туди їх і зелень петрушки. Увага! Смажити зелень і яйця не треба, їх треба добре підігріти. Блюдо для риби підігріти, викласти на нього рибу, скропити лимонним соком і рівномірно полити поверхню соусом.
Рибний суп з фрикадельками з тріски
- 1 кг тріски або іншої білої морської риби
- 2 ст. ложки вершкового масла
- 1 яйце
- 1 середня морква
- по 2 середні цибулини і картоплини
- половина невеликого кореня селери
- 2 скибочки білого хліба без кірки
- 0,5 склянки молока
- сіль
- чорний перець – за смаком.
Варіант 1.
Суп: зварити рибний бульйон, рибу вийняти і процідити. Поки вариться бульйон, підготувати овочі: 1 цибулину, моркву, селеру і картоплю нарізати кубиками. У киплячий бульйон кинути картоплю і варити 10 хвилин, потім кинути цибулю, моркву і селеру, посолити, поперчити за смаком і варити ще 10 хвилин. Після цього додати фрикадельки і готувати ще 10 хвилин.
Фрикадельки: вареної риби видалити кістки, філе розім’яти виделкою разом із замоченим на 5 хвилин і віджатим білим хлібом без кірки. Цибулину, що залишилася дрібно нарізати і обсмажити 5 хвилин на рослинній олії. Потім цибулю і злегка збите яйце, додати у фарш, посолити, ретельно перемішати і сформувати фрикадельки.
Варіант 2.
Суп: закип’ятити воду і додати нарізану кубиками картоплю. На добре розігрітій сковороді злегка обсмажити на рослинній олії нарізані моркву, селеру і цибулю і додати в суп. Через 10-15 хвилин додати фрикадельки і посолити суп. Варити ще хвилин 10.
Фрикадельки: з сирого філе риби зробити фарш, додати в нього дрібно нарізану і злегка обсмажену цибулю, трохи збите яйце і вимочений недовго в молоці і віджатий білий хліб без скоринки. Фарш вимішати, посолити і сформувати фрикадельки.
Лосось на пару
- 500 г філе лосося.
- Для маринаду:
- по 1 ст. ложці соєвого соусу
- бальзамічного оцту і рослинної олії
- 1,5 см кореня імбиру
- кілька пір’їнок зеленої цибулі
- чорний мелений перець.
Філе лосося обмити і обсушити. Цибулю дрібно нарізати і в окремому посуді змішати всі складові маринаду, покласти в нього рибу, закрити харчовою плівкою і поставити в холодильник на 1 годину. В пароварку покласти шматок пергаменту так, щоб його краї утворили бортик висотою 2 см. Викласти рибу, залити маринадом і варити до готовності 10-12 хвилин.
Спагеті з тунцем і помідорами
- 500 г спагеті
- 250 г тунця в олії
- 100 мл оливкової олії (Extra Virgin)
- 2 середніх зубчики часнику
- 3 ст. ложки рубаної зелені петрушки
- 400 г помідорів чері.
Злити олію з тунця і його м’ясо розділити на пластівці. Часник пропустити через часникочавилку і разом з петрушкою протушкувати в олії на повільному вогні 2-3 хвилини. Чері розрізати навпіл, додати в сковороду, приправити за смаком сіллю і готувати ще 4-5 хвилин. Потім додати тунця, перемішати і вимкнути вогонь. Відварити спагеті до стану «аль денте» у підсоленій воді. Готові спагеті викласти на тарілку і полити соусом.
Ірина СЕЛЮТИНА.
Донецька обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Корисні солодощі: пальчики оближеш
- Бариня-капуста. Страви на кожен день і заготівлі на зиму
- Пальчики дріжджові з повидлом
- Багатство чорних зерен