Капуста з-під… снігу

Капуста из-под … снега
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Урожай зеленних овочів я збираю взимку прямо з грядки, коли морозно і на землі вже лежить сніг. Наприклад, листову капусту, у якої в кінці літа і восени листки з гірчинкою і досить жорсткі, але варто цій декоративній культурі потрапити на два тижні під морозець, вона стає солодкою і ніжною.

Під пухнастим білосніжним покривалом зберігається інший листовий овоч – мангольд. Його літнє листя через буряковий присмак подобається не всім. Холод усуває цей присмак, до того ж листя перестає бути грубим.

Проте не всі сорти придатні для зимового збору: форми мангольда з червоними і помаранчевими листками і різнобарвна листова капуста погано переносять заморожування, в теплі швидко буріють.

З-під снігу також можна брати листя кореневої петрушки і любистку, які залишаються зеленими до березня.

Овочі взимку зрізую в невеликій кількості, так як вони в кімнаті і навіть у холодильнику не зберігаються. Крім того, вони вимагають особливого поводження: їх треба відразу ж покласти в холодну воду, промити, дати стекти воді або висушити на серветці. Підготовлену таким чином зелень я нарізаю смужками і додаю в суп, борщ чи салат. Якщо необхідно, то закуску до подачі на стіл тримаю в холодильнику, але не більше години.

Листя капусти довше зберігає свіжість в приміщенні, тому на нього викладають салатну начинку – шатковані цибулю, моркву і яблука або солоні огірочки, варену картоплю, консервовану кукурудзу.

Скільки часу може тривати збір зимового врожаю? Я це визначаю за кількістю відлиг та їх тривалістю. Якщо вони часті та тривалі, то вже до середини грудня закінчую сезон. Але якщо сніг лежить і не тане, а вдень температура не піднімається вище 0 градусів, то і до новорічного столу вдається подати свіжий салат.

В. Н. КРАСЬКО.
м. Ніжин Чернігівської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ