Бариня-капуста. Страви на кожен день і заготівлі на зиму

Барыня-капуста. Блюда на каждый день и заготовки на зиму
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Червонокачанна по-чеському
  2. По-Петровському
  3. Голубці з овочевою начинкою
  4. Капуста «на швидку руку»
  5. Голубці «закусочні»
  6. Брюссельська маринована
  7. Салат з яблуком і селерою
  8. Квашена капуста з грибами

Можна довго перераховувати всі корисні властивості капусти. Вона – 
один з найдавніших овочів, її вирощували ще в кам’яному столітті. В Україні вона займає одне з найголовніших місць серед городніх культур. Господині жартома так говорять про страви з капусти: «Що подати – не соромно, а з’їдять – не шкода!»

Червонокачанна по-чеському

  • 1 середній качан капусти
  • 3 кислих яблука (можна і солодких)
  • 1 цибулина
  • 1 лимон (сік)
  • 1 ч. ложка кмину
  • 1 ч. ложка меду
  • олія соняшникова
  • сіль – за смаком.

Нашаткувати капусту, цибулю порізати соломкою, у глибоку сковороду налити соняшникову олію і злегка підсмажити цибулю, потім додати капусту, перемішати і зменшити вогонь. Тушкувати на слабкому вогні, не накриваючи кришкою. Натерти на крупній тертці яблука без шкірки, додати в капусту і видавити з лимона сік. Тушкувати на повільному вогні, постійно помішуючи, 10-15 хвилин. Додати мед і сіль, тушкувати ще 10 хвилин, постійно помішуючи. В кінці готування додати кмин і ще тушкувати 10 хвилин.

По-Петровському

  • 2 кг капусти
  • 2 моркви
  • 2 цибулини
  • 2 зубчики часнику.

Всі овочі порізати, добре перемішати, укласти в посуд, влити 1 склянку соняшникової олії, 100 г 9%-вого оцту і гарячий розсіл: на 1 л води 2,5 ст. ложки солі та 0,75 склянки цукру, і закип’ятити. Залити нарізані овочі, зверху покласти гніт і поставити в холод. Капуста буде готова через 3 дні.

Голубці з овочевою начинкою

У середнього качана капусти вирізати стрижень і відварити в підсоленій воді, по черзі знімаючи листя. Товсту частину листя злегка відбити, покласти на лист овочеву масу і згорнути конвертиком. Потім обваляти в борошні і обсмажити на рослинній олії до золотистого кольору. Перекласти в каструлю з товстим дном або в жаровню. На сковороді обсмажити на рослинній олії 1 солодку перчину і 2 ст. ложки томатної пасти, злегка розведеної водою (можна взяти томатний сік), і тушкувати до готовності.

Для начинки:

  • 2 моркви
  • 2 цибулини
  • 0,5 склянки рису
  • 1 невеликий пучок петрушки
  • 3 ст. ложки рослинної олії
  • 1 ст. ложка томатного соку
  • сіль
  • чорний мелений перець – за смаком.

Моркву натерти на тертці, петрушку дрібно нарубати і обсмажити на рослинній олії, додати обсмажений томатний сік і трохи води. Тушкувати 15-20 хвилин. Потім додати зварений до напівготовності рис і все перемішати.

Другий варіант начинки: взяти 300 г печериць, помити і порізати їх соломкою, обсмажити разом з цибулею, змішати з приготованим до напівготовності рисом, посолити, поперчити за смаком, додати 1 ст. ложку обсмаженого томатного пюре, добре перемішати.

Капуста «на швидку руку»

  • 8 кг капусти
  • 150 г часнику
  • 1 великий буряк (бажано бордового кольору)
  • хрін.

Для розсолу:

  • 4 л води
  • 200 г солі
  • 200 г цукру.

Ця заготівля робиться дуже швидко. Очищаємо капусту від верхніх листків і від стрижнів, розрізаємо на шматки по 150-200 г, потім дрібно нарізаємо часник, натираємо на крупній тертці хрін і нарізаємо соломкою буряк. Приготовлені овочі щільно укласти в посуд, закип’ятити розсіл, дати йому охолонути і залити капусту. Зверху треба покласти гніт і залишити в теплому місці на 2 доби. Потім перенести в холодне приміщення. Капуста через 5-6 днів буде готова до вживання. Подаючи до столу, шматки подрібнюємо і поливаємо рослинною олією.

Голубці «закусочні»

Відварити качан капусти, як на звичайні голубці, головне – не переварити, розібрати на листя.

Приготувати фарш: моркву почистити, добре промити і натерти на крупній тертці. Головку часнику очистити і подрібнити на дрібній тертці, змішати з морквою. На капустяне листя укласти підготовлений фарш, скласти конвертиком. Укласти голубці в емальовану каструлю і залити розсолом: на 1 л води взяти 1 ст. ложку солі, 1 ст. ложку цукру, закип’ятити. Коли охолоне, залити голубці, покласти гніт, відправити в холодне місце. Через 3 дні голубці готові до вживання.

Брюссельська маринована

  • 1 кг брюссельської капусти
  • 2 цибулини
  • 5 лаврових листочків
  • 2 склянки оцту
  • 4 склянки води
  • 2 ст. ложки цукру
  • 2,5 ч. ложки солі.

Капусту залити водою і варити 2 хвилини. Потім відразу перекласти в холодну воду. У банки укласти капусту, лавровий лист і по 1 ст. ложці подрібненої цибулі.

Для маринаду: оцет, воду, цукор, сіль, довести до кипіння і кип’ятити 3 хвилини. Отриманим маринадом залити капусту, накрити капроновими кришками, дати охолонути і поставити в холодильник. Через добу капуста готова.

Салат з яблуком і селерою

  • 500 г капусти
  • 1 яблуко
  • 1 стебло салатної селери
  • 0,25 склянки 9%-вого оцту
  • 1 ст. ложка рослинної олії
  • 0,5 ст. ложки цукру
  • сіль – за смаком.

Капусту тоненько нашаткувати, присолити і перетерти руками. Додати нарізані тонкими скибочками яблука і селеру, олію, цукор і залишити на 30 хвилин.

Квашена капуста з грибами

Квашену дрібно нашатковану капусту потушкувати на рослинній олії. У цей час відварити сухі гриби, підсмажити цибулю, з’єднати разом і посолити, поперчити, протушкувати 10 хвилин. Потім змішати з капустою і тушкувати ще 5 хвилин.

Н. В. ПУГАЧ,
сел. Широкий,
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

  • Кролятина на столі
  • Варення з вишні та черешні
  • Для душі і від душі
  • Влаштуємо рибний день

Оставьте ответ