Чорна смородина: все робити вчасно

Черная смородина: всё делать вовремя
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Раннього терміну дозрівання
  2. Середнього терміну дозрівання
  3. Пізнього терміну дозрівання

Багато читачів запитують, як виростити у себе на ділянці чорну смородину? Адже в останні роки ця культура у багатьох гине через численні хвороби. Особливо сильно страждають нежаростійкі сорти. Їх посадки часом підчисту викошує в південних регіонах вертицильозний і фузаріозний вілт. Не рятують навіть регулярні поливи і підживлення. Так що ж робити, щоб отримати врожай чорної смородини в південних регіонах України? Це питання ми поставили Олександру БОБИРЮ з 
м. Миргород Полтавської області, який спеціалізується на вирощуванні посадкового матеріалу ягідних чагарників.

– В принципі, немає нічого складного, потрібно лише враховувати деякі нюанси вирощування чорної смородини, – каже Олександр. – Для отримання високих і стабільних врожаїв слід знати, що ця рослина помірного клімату, любить вологийу поживний ґрунт. Дана культура краще себе почуває в північних, центральних, західних областях України. Також її можна вирощувати і в більш південних регіонах. Але для цього підбирають сорти з більш яскраво вираженими жаростійкістю і стійкістю до кореневих гнилей.

Для отримання високих стабільних врожаїв потрібно звертати увагу на сучасні високопродуктивні великоплідні сорти. За відгуками наших покупців з південних областей непогано себе показали наступні сорти, які виділяються дружним дозріванням і сухим відривом плодів.

Раннього терміну дозрівання

  • Мінусинська солодка – ягоди масою 2-4 г, солодкі, кущ середньорослий, напіврозкидистий.
  • Подарунок Калініної – ягоди великі – 2,5-4 г. Гармонійного приємного смаку, кущ сильнорослий прямостоячий.
  • Шаман – маса ягід – 4-6 г, десертного смаку, кущ сильнорослий, прямостоячий.

Середнього терміну дозрівання

  • Литвинівська – ягоди великі, 3-5,5 г. Солодкі, кущ сильнорослий прямостоячий.
  • Партизанка Брянська – ягоди – 
2,3-6 г, десертного смаку, кущ середньорослий середньорозкидистий.
  • Подарунок Астахова – ягоди – 5-6 г, солодкі, кущ сильнорослий прямостоячий.

Пізнього терміну дозрівання

  • Геркулес – ягоди великі – 2-5 г. Кисло-солодкого смаку, кущ сильнорослий прямостоячий.
  • Либідь – ягоди великі, 2-3,2 г, кисло-солодкі, кущ середньорослий напіврозкидистий.
  • Оріана – ягоди – 3-5 г, кисло-солодкі за смаком, кущ сильнорослий середньорозкидистий.

Є й інші сорти для вирощування в південних регіонах. А тепер про саму агротехніку.

Після того, як визначилися з вибором сортів, потрібно правильно підібрати посадковий матеріал (саджанець). Багато господарів «купуються» на величезний розмір куща, кажуть, що це трилітка, відразу гарантують величезний урожай і т. д. Це неправда. Будь-якому саджанцю після пересадки потрібен період адаптації: як би акуратно не викопали рослину, все одно пошкоджуються корені, тому розраховувати на урожай в рік посадки не треба.

Саджанець повинен бути не з величезним приростом, а з добре і пропорційно розвиненою кореневою системою. Вона буває мичкувата (при горизонтальному способі розмноження) і стрижнева (при живцюванні). І ті й інші корені рівноцінні при хорошій якості. Зверніть увагу на те, що корені повинні бути вологими, не обвітреними, від цього залежить життєздатність.

Важливо! Не можна садити чорну смородину на те місце, де раніше росла смородина. Посадіть її на свіже місце, де не росла дана культура 3-4 роки. При посадці чорної смородини рекомендую рослину заглибити на 10-15 см від кореневої шийки (не треба рити траншеї і котловани). Відстань між рослинами в ряду 1-1, 5 м, в залежності від сортових особливостей (пряморослі або розлогі). Ми, наприклад, у себе в розсаднику міжряддя робимо взагалі по 2-3 м, щоб було зручно доглядати за рослиною і збирати урожай.

Добриво зайвим не буде. Найкраще використовувати компост. Якщо використовувати не повністю перегнилу органіку, курячий послід або мінеральні добрива, то їх потрібно вносити в ямку з прошарком землі (між добривом і коренем).

Краще за все навесні рослину замульчувати перегноєм, хвоєю, свіжоскошеною травою (з дощем і поливом всі поживні речовини потраплять в ґрунт). Можна мульчувати агроволокном. Головний плюс мульчі в тому, що під нею прекрасно зберігається волога.

Після посадки саджанця з заглибленням (наростуть додаткові корені в заглибленому пагоні), його необхідно обрізати за допомогою садового секатора на висоті 5-10 см (4-5 бруньок). З кожної бруньки виросте повноцінний пагін. Протягом першого року росту рослини сформується повноцінний кущ, який порадує урожаєм на наступний рік. Якщо не провести обрізку, рослина дасть трохи врожаю, а кущ майже не виросте. До речі, обрізані живці можна вкоренити, отримавши нові саджанці.

У разі появи шкідників (найчастіше це попелиця) необхідно обробити відповідними інсектицидами, бажано не сильно токсичними (4 клас небезпеки) не пізніше ніж за 2 тижні до збору врожаю. Надалі проводиться обрізка всіх пагонів, що відплодоносили (я обрізаю гілки з дозрілим урожаєм і оббираю ягоди в тіні). Якщо цього не зробити, то через 2-3 роки урожай буде тільки на куприках пагонів, а не на всій гілці, оскільки у чорної смородини врожайність формується на прирості поточного року.

Обрізавши пагони, рослина отримує більше сонячного світла та енергії на ріст нових плодоносних гілок (а також в тонких пагонах практично не заводиться гусениця склівка, яка часто виїдає серцевину і призводить до усихання гілок).

Для профілактики зів’янення смородини від поширених хвороб не зайвим буде хоч би раз за сезон полити саджанці під корінь розчином одного з фунгіцидів, таких як Превікур, Топсин-М, Бенлат, Фундазол, Вітарос. Але при покупці обов’язково зверніть увагу, що фунгіцид повинен бути у формі, призначеній саме для внесення в ґрунт, а не для обприскування по листю.

Записав Денис ТЕРЕНТЬЄВ.


Про користь чорної смородини всім давно відомо. Її можна вживати в свіжому вигляді і приготувати на зиму масу смачних заготівель. У моїй родині дуже люблять варення, в яке я кладу порівну ягід смородини і малини, додаю цукор. Як тільки закипіло, відразу розкладаю в стерильні банки. Взимку домочадців за вуха не відтягнеш від таких ласощів!

Сьогодні я розповім про свої маленькі секрети, завдяки яким у мене щороку відмінний урожай смородини. Вистачає для себе, сусідів пригостити і продати пару відер.

Навесні у нас часто бувають заморозки, тому, щоб не втратити весь урожай, я висадила сорти різного строку цвітіння. На своєму гіркому досвіді зрозуміла, що не можна загущувати посадки. Відстань між кущами має бути не менше 1 м. Я ніколи не сажу смородину впритул до паркану, відстань від нього повинна бути як мінімум 1,5 м.

Запорукою гарного врожаю є підживлення в достатній кількості. Дешеве добриво – перебродилий пташиний послід. Але не можна вносити свіжий, можна обпалити коріння. Я завжди даю йому постояти тиждень. Також використовую настій з подрібненої молодої зелені: кропиви, кульбаби. Якщо немає часу готувати натуральні добрива, купую в магазині готові. Але підживлювати смородину потрібно обов’язково!

Під час цвітіння намагаюся побалувати її «улюбленим десертом». Смородина сприйнятлива до крохмалю. Для підвищення врожайності застосовую спеціальний настій з картопляної шкірки. Для цього в 
10 л окропу висипаю 1-літрову банку висушених картопляних очисток, закриваю кришкою, закутую старою ковдрою або курткою і залишаю настоятися. Під один кущ достатньо близько трьох літрів крохмального добрива.

Але якщо просто дати добриво під кущ – це недостатньо ефективно. Його необхідно доставити до коріння! Я беру загострену велику палицю і за її допомогою проробляю поглиблення біля куща – приблизно на півметра. У зроблені поглиблення і заливаю картопляний настій (дуже сумнівний метод – вбиваючи кіл глибоко в землю, ви так її утрамбуєте, що кореням буде складно пробитися, та й пошкодити їх можна, чому б просто не зробити біля куща невеликі канавки. – Прим. ред.)

Сухі добрива засипаю ґрунтом, а потім добре поливаю водою. Можна виконати кілька таких отворів з різних сторін. Якщо у мене немає на це часу, перед підживленням добре розпушую ґрунт, щоб коріння швидше отримувало поживні речовини.

Без профілактики хвороб і боротьби зі шкідниками не буває хорошого врожаю. Намагаюся проводити огляди, щоб не пропустити гілки, уражені шкідниками або хворобами. Для профілактики ранньою весною, як тільки починає танути сніг, проводжу гаряче обливання кущів, в період розпускання бруньок обробляю бордоською рідиною.

В період цвітіння, наливання ягід і під час посухи обов’язково поливаю свою смородинку. Якщо літо дуже спекотне, то приблизно в 25 см від куща роблю кругову борозну і в неї наливаю воду.

Восени теж проводжу вологозарядкові поливи. Після осінньої нестачі вологи кущ гірше переносить холодну зиму.

Для гарного врожаю смородини потрібно не забувати про обрізку. Роблю це ранньою весною, до початку сокоруху. Видаляю старі, пошкоджені гілки і внутрішні пагони – намагаюся не допускати загущення.

Смородина не любить ґрунт з високою кислотністю. Перевіряйте його pH (кислотність) і при необхідності проводьте вапнування (найпростіший аналізатор – лакмусовий папірець, коштує копійки, його можна купити в садових магазинах, аптеці або через інтернет).

Застосовуйте на своїй ділянці ці нехитрі секрети – і смородина відповість вам відмінним урожаєм цілющих і смачних ягід!

Валентина УЖЧЕНКО,
садівник-любитель.
м. Охтирка Сумської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ