Смачні заготівлі суниці на зиму

Вкусные заготовки земляники на зиму
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Морозимо
  2. Сушимо
  3. А компот?
  4. Ароматне варення
  5. Тонкощі суничного варення
  6. Простий джем
  7. Смачний джус
  8. Насичений сік
  9. Суничний сироп
  10. Натурпродукт

Аби насолодитися ароматною, смачною й корисною суницею не лише в літню пору, а й взимку, треба не проґавити сезон її заготівлі. З суниці варять компоти, варення, джеми, роблять джус, сік, перетирають, засушують та заморожують. Словом, кому що до вподоби. Кажуть, ароматніших заготівель, ніж із цієї ягоди, не буває.

Суницю треба збирати лише у суху погоду. Якщо раптом пішов дощ і вона намокла, заготовити її треба відразу, бо мокрі ягоди не зберігаються. Перед будь-якою заготівлею є обов’язкова процедура підготовки суниці. Треба відокремити кожну ягоду від чашолистка, вибрати пошкоджені чи зіпсовані ягоди, інші ретельно вимити та просушити. При цьому не рекомендується багато разів пересипати суницю з однієї ємкості в іншу. Коли заготівля не планується в найближчі години, ягоди якнайшвидше треба помістити в холодильник, але не тримати їх там більше 2-3 днів – від тривалого зберігання вони зіпсуються та втратять смак.

Морозимо

Заморожувати ягоду варто відразу після збору. Як відомо, при цьому способі заготівлі зберігаються корисні властивості цієї ягоди. Існує кілька варіантів заморозки. Після попередньої підготовки суницю розкладають на паперові серветки для просихання. Потім викладають на піддони чи обробні дошки і поміщають до морозилки. Коли ягоди повністю заморозилися, їх складають в пакетики невеликими порціями. Така ягода не втрачає своєї форми при розморожуванні.

Дехто надає перевагу розтиранню ягоди через сито чи блендером, після чого викладає в маленькі формочки чи спеціальні пакети із застібками і заморожує. За бажанням у суничне пюре можна додати трішки цукру.

Сушимо

Щоб засушити суницю, мити її не потрібно, бо ягода може згнити. Сушити можна як на сонці, так і в духовці або в спеціальній сушарці. Якщо сушити ягоди на сонці, це займе кілька днів. Їх розкладають на тонкий папір в один шар. Ягоди регулярно треба перевертати і ховати від дощу.

Коли робити це у духовці, суницю спочатку сушать при температурі 40°С, через 10-15 хвилин температуру збільшують до 70°С і сушать так ще 20 хвилин – до повної втрати вологи.

Якщо ягоди надто крупні, їх треба перерізати навпіл, щоб рівномірно просушилися. Така ягода смакує як окремі ласощі, так і добавка до чаю.

А компот?

Цей ароматний напій має бути не лише смачним, а й апетитним. Для компоту треба взяти гарні цілі ягоди. Краще брати трішки недозрілу суницю – вона збереже свій цілісний вигляд навіть після приготування. Для компоту практичні трилітрові банки. Їх та кришки треба обов’язково простерилізувати. Потім приблизно на третину банки заповнити суницею, зверху насипати півтори склянки цукру. Після цього залити окропом і закрутити. Банки слід перевернути догори дном, укутати ковдрою й залишити вихолоняти.

Суничний компот із додаванням м’яти вийде свіжим, тонізуючим та з неповторним ароматом. З інгредієнтів потрібно: 1,5 кг суниці, 300-400 г цукру, 2,5 л води, листочки м’яти.

Приготовлену суницю закласти у банки разом із 3-5 листочками м’яти. Залити окропом, а через 20 хвилин злити рідину в каструлю. Додати цукор, нагріти сироп до кипіння та знову вилити у банки. Закрутити компот та обгорнути до охолодження.

Ароматне варення

Варення з суниці люблять не лише діти, а й дорослі. Найсмачніше виходить із ягід першого збору. Вони мають бути одного ступеню зрілості та приблизно однієї величини, бо великі ягоди варяться довше дрібних. Суницю для варення краще збирати безпосередньо перед заготівлею. Готуючи цей десерт, не варто економити на цукрі, бо варення швидко вкриється цвіллю, забродить. Для його приготування посуд має бути з неіржавіючої сталі або з алюмінію чи латуні.

Для вдалого варення знадобиться у 2 рази більше цукру, ніж суниці. Також потрібно додати невелику кількість лимонної кислоти – вона особливо не впливає на смак, але не дає варенню швидко зацукритися.

Готуючи варення, у ємкість засипати половину цукру, залити водою та поставити на слабкий вогонь. Як цукор розтопиться, засипати суницю і довести до кипіння. Вогонь виставляється на мінімум, а варення варити ще 5-7 хвилин. Потім додати другу половину цукру, все добре перемішати. Коли цукор повністю розчиниться, зняти каструлю з вогню. Після того як ягоди вихолонуть, їх знову треба поставити на повільний вогонь і довести до кипіння. Це повторити ще 2 рази. Остання варка має бути довше – близько 10 хвилин.

Приготування на повільному вогні потрібне для того, щоб ягоди не переварилися. Тепер варення можна розливати по стерилізованих банках і закрити стерилізованими кришками.

Суничним варенням з цілісними ягодами можна пригостити найвибагливішого гостя. Як кажуть, ягоди хоч перерахуй. Суницю й цукор беруть у пропорції 1:1. Спочатку на дно посудини, в якій буде варитися варення, насипати один шар цукру, потім – шар ягід, так чередувати, поки ягід не буде видно. Посудину накривають зверху чистою тканиною і залишають на 2 доби. Потім ставляють на вогонь і дають закипіти один раз. Таким чином, ягоди залишаться цілими.

Тонкощі суничного варення

У варенні з суниці нерідко присутня гірчинка. Аби її позбутися, варення варять з цілою очищеною морквиною, яку в кінці приготування виймають. Уникнути гірчинки допоможе червона смородина. Її потрібно у 6 разів менше, ніж суниці. Ще вважається, що не гірчитиме варення, зварене в один прийом. Якщо не зібрати пінку, вона зіпсує смак варення.

Готовність суничного десерту можна перевірити краплею сиропу. Якщо вона не розтікається на холодному блюдці, значить суницю можна знімати з вогню.

Варення, розлите не відразу після приготування, а трішки охололе, буде однакової консистенції, а ягоди не окремо від сиропу.

Простий джем

При заготівлі суниці у вигляді джему дотримуються пропорції ягід і цукру 1:1. Плоди засипати цукром і залишити на кілька годин у прохолодному місці. Сік, який утворився, треба злити і поставити на повільний вогонь. Коли він почне закипати, додати ягоди. Все разом повинне кипіти близько 10 хвилин. Потім каструлю знімають з вогню, збирають зверху плівку. Ягоди слід відокремити від сиропу шумівкою.

Після цього їх перетирають або подрібнюють блендером (кісточки треба відокремити). Перетерті ягоди знов додають у сироп, а вміст каструлі ставляють на вогонь ще на 25 хвилин.

Запашний джем, який зберігає свій неповторний аромат впродовж всієї зими, залишається розподілити по банках і закрутити.

Смачний джус

Це – домашній напій, для приготування якого змішують фруктове пюре з водою, цукром та лимонною кислотою. Джус краще смакує охолодженим.

Щоб заготовити суничний джус із 1 кг ягід, потрібно: 200 г цукру, 1,8 л води, 4 г лимонної кислоти. До ягід потрібно додати 1 склянку води. Витримати цю суміш на слабкому вогні до утворення кашки. Її треба розтерти блендером або через друшляк. В отримане пюре додати решту води, лимонну кислоту, цукор. Щоб розчинився цукор – суміш нагріти, але не доводити до кипіння.

Розлити в банки і стерилізувати на малому вогні. Банки ємкістю 1 л стерилізуються 20 хвилин.

Насичений сік

З суниці виходить доволі концентрований сік. Тому його можна розводити водою, а також додавати у компоти, желе. Якісний сік зазвичай готується за простим рецептом. Ягоди потрібно подрібнити до кашкоподібного стану. Це можна зробити блендером чи міксером. Потім частинами протерти через сито. Отриману густу масу трішки розбавити водою, додати цукор за смаком, проварити, розлити по банках і закрити кришками. За бажанням цукор можна не додавати.

Суничний сироп

Ця запашна сунична заготівля використовується як інгредієнт для приготування домашньої випічки, напоїв. Такою смакотою можна навіть перемазувати коржі тортів.

Щоб приготувати сироп потрібно: 1 кг суниці, 1 л води, 1,5 кг цукру. Підготовлені ягоди покласти в емальовану каструлю, залити водою і поставити на одну добу в холодне місце. Потім каструлю обтягнути марлею, повністю відцідити через неї сік. У нього додати цукор. Помішуючи, підігріти до повного розчинення, а тоді швидко довести до кипіння. Розливати сироп гарячим. Тару закривати герметично. Добре для цього підходять бутлі. Щоб зберегти смакові якості, сироп варто зберігати в темному прохолодному місці.

Натурпродукт

Щоб взимку варити компот і кисіль, заготовляють суницю натуральну. Приготовлені ягоди укласти в банки, залити киплячою водою, а потім стерилізувати протягом 12 хвилин. Для зручності дрібні ягоди і великі не змішують, а розкладають у різні банки.

Суниця у власному соку незамінна взимку та смачна до чаю. Часто таку суницю ще споживають як варення.

Для цієї заготівлі потрібні півлітрові банки. Ягоди шаруються із цукром з таким розрахунком: на півкілограма ягід потрібно не менше 2 склянок цукру. Коли банка наповнюється доверху, її ставляють у велику (щоб влізло кілька банок) каструлю з водою – її наливають по поясок банки. Каструлю ставляють на невеликий вогонь. Після закипання банки тримають у каструлі з водою ще 20 хвилин. Потім їх закривають.

Суничні заготівлі – це не лише скарбниця вітамінів та смачні ласощі, а й солодкий спогад ягідного сезону. У ложці суничного варення чи склянці соку відчувається неймовірний приплив енергії, сил та покращення настрою.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Спецвипуск Суниця і малина

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ