А цей мед із домішками!

А этот мед с примесями!
Реклама

Читати російською мовою

З настанням похолодання ми все частіше купуємо мед, який традиційно вважають найкращим засобом проти захворювань, притаманних осінньо-зимовому періоду. А ще цей продукт бджільництва чудово смакує з трав’яними чаями.

– Однак нерідко буває так, що, прагнучи купити для рідних натуральний, високоякісний продукт, люди стикаються із недобросовісними спритниками, які, бажаючи заробити більше, вдаються до різноманітних хитрощів і фальсифікують мед, – розповідає Михайло Кривобок, який разом із дружиною пасічникує вже понад 30 років. – Тому раджу пам’ятати про деякі правила щодо вибору меду. Головне із них – мати знайомого бджоляра, в якості меду якого не сумніваєтеся.

Однак, якщо такого немає і мед потрібно купувати на ринку, то передусім варто звернути увагу на зовнішній вигляд продукту. Якісний мед ніколи не буде пінитися. А піна – це ознака того, що в продукті відбувається процес бродіння, відповідно, він не є натуральним і якісним. Багато про що розповість і аромат – у меду він дуже приємний і солодкий, а ось фальсифікат зазвичай не пахне нічим, або ж має чітко виражений аромат, який досягається за допомогою ароматизаторів.

Купуючи мед, його варто спробувати. Натуральний продукт завжди має дуже приємний, трішечки терпкуватий смак і від нього в горлі завжди дещо «дере». Смакуючи якісним медом, відчутно, що він просто тане в роті і ніколи не залишає після себе дрібних, твердих частинок.

Нерідко доводиться чути, що натуральний мед має лише жовтий або ж коричневий колір. Мовляв, все інше – фальсифікат. Насправді ж це не так – відтінок меду залежить від його сорту. Приміром, липовий мед має гарний бурштиновий відтінок, гречаний – коричневий, квітковий – світло-жовтий. Потрібно пам’ятати, що через 1,5-2 місяці мед починає густішати. Це, до речі, абсолютно нормальне явище, яке також свідчить про те, що цей продукт є натуральним.

Рідкий мед можна придбати лише влітку, тоді, коли його відкачують. А ось взимку рідкий мед це, зазвичай, розігрітий. Щоправда, є й винятки – приміром, мед із вереску перетворюється на желе, а ось мед з акації залишається рідким до весни.

Отож, збираючись на ринок по мед, варто пам’ятати, що якщо в банку з медом опустити тонку дерев’яну паличку, а тоді підняти її, то якісний мед тягнутиметься довгою, безперервною ниткою, яка, повільно опускаючись, утворює своєрідну пагоду. В той час фальсифікат зазвичай стрімко стікає донизу, залишаючи після себе бризки. Якщо взяти буквально 2-3 крапельки меду і ретельно розтерти між пальцями, то відчувається, як він швидко і легко входить у шкіру. В той час мед із різноманітними домішками, якщо його розтирати між пальцями, утворить маленькі, однак доволі тверді комочки.

Натуральний продукт завжди є прозорим, а ось його помутніння говорить про те, що в ньому є якісь домішки. Нерідко можна почути, що мед легший від води. Мовляв, важкий мед ознака того, що цей продукт не є виключно натуральним.

– Однак насправді все навпаки, – каже Галина Стецюк, яка разом із чоловіком пасічникує понад 20 років. – Річ у тім, що літр меду важить майже півтора кілограми. Відтак, якщо вам пропонують літр меду вагою близько кілограма, знайте, що менша маса є якраз свідченням того, що в продукті чимало перевареної води, яка й робить його легшим.

Якість меду можна перевірити за допомогою вогню. Для цього на шматочок паперу потрібно «посадити» крапельку меду. І – підпалити папір. Коли папір згорить, а крапелька залишиться такою, як і була, то це ознака того, що мед натуральний. Якщо ж крапелька меду почала темніти, плавитися або горіти, то це вірна ознака того, що мед ненатуральний.

Виявити фальсифікат можна і за допомогою звичайного промокального паперу. Для цього краплю меду слід покласти на промокальний папір і залишити на 3-4 хвилини. Опісля – уважно подивитися на папір під медом. Якщо там з’явилася водяниста пляма, то це вірна ознака того, що в продукт добавили цукровий сироп, або крохмаль та інші добавки.

Якість меду дуже просто перевірити під час чаювання. Для цього ложечку цього продукту потрібно покласти у склянку з чаєм і ретельно перемішати. Якщо мед натуральний і якісний, то він повністю розчиниться, а коли ні, то на дні посудини утвориться осад.

Заодно якість меду можна перевірити, поклавши його на скибку хліба – річ у тім, що мед має високу гігроскопічність і втягує у себе вологу. Тому, якщо мед натуральний, то поверхня хліба не лише не намокне, але й за декілька хвилин стане більш твердішою.

Нерідко спритники додають у мед крохмаль, виявити який допоможе йод. Для цього у склянку потрібно налити 100 мл води, додати 1 ст. ложку меду, ретельно перемішати і додати 3 краплі йоду. Якщо мед фальсифікований, то рідина набуде яскраво-синього відтінку.

Семен ФІРКОВСЬКИЙ.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ