Зміст
- Вирощування
- Хвороби і шкідники
- Різновиди м’яти
- Польова м’ята
- Довголиста
- М’ята полів (блошина)
- Кучерява (колосова, зелена)
- Водяна
Перекази глибокої старовини говорять про те, що м’ятні трави були відомі давно. І зараз ця корисна і цілюща рослина не втратила своєї актуальності. М’ята лікує, використовується в кулінарії, застосовується в парфумерно-косметичній промисловості та інших сферах. М’ятні трави – дуже витривалі багаторічники з енергійним ростом. Вони залучають легкістю агротехніки, їх можна вирощувати в якості ароматної кулінарної приправи, не витрачаючи багато зусиль і часу.
Вона відноситься до роду рослин родини Губоцвітих, налічує 42 види і гібрида (довголиста, польова, перцева, кучерява, блошина, водна, болотна). Всі різновиди м’ятних трав знайшли своє застосування і використовуються практично однаково, хоча мають різні найменування.
Споріднює всі види м’яти запах ментолу, який міститься в ефірній олії. Багато м’ятних трав це прекрасні ґрунтопокривні рослини. Їх довгі гілки, виростаючи до певної висоти, красиво спадають на землю. В період цвітіння вони покриті ніжними білими або лілово-рожевими квітками, але, на жаль, їх цвітіння нетривале.
Вирощування
Живці м’яти легко укорінюються в ґрунті, а зрілі рослини можуть бути розділені і пересаджені. Але виростити рослину можна і з насіння. Їх треба посіяти весною безпосередньо в ґрунт, коли мине загроза заморозків. Поливайте грядку з м’ятою, поки не з’являться перші сходи – земля не повинна пересихати. Зазвичай насіння проростає на 10-15-й день.
М’ятні трави віддають перевагу родючому вологому ґрунту зі злегка кислим або нейтральним pH з діапазоном між 6,5-7,0. Якщо ґрунт бідний, то удобріть його верхній шар органічними добривами перед посівом і в середині сезону. М’ята полюбляє часткову тінь, якщо ж її вирощувати на відкритому сонці, рослині необхідний регулярний і рясний полив.
Найкращий час збору – середина сезону. Збирати листя м’яти слід, коли найпотужніші стебла досягнуть 15-20 см. Від посадки насіння і до збору листя має пройти приблизно 2 місяці. Не зривайте більш 1/3 листового покриву, оскільки це сильно послабить рослину. Коли стебла стають довгими, а листя дрібним, бажано обрізати кущі на1/2. Це простимулює зростання нових великих листків.
Оскільки м’ята швидко розростається, тому висадіть свою м’ятну грядку в обмеженому просторі, наприклад, в контейнерах або в горщиках. Красиво виглядає м’ята, висаджена в горщиках, розвішаних у внутрішньому дворику або розставлених по обидва боки доріжки.
Хвороби і шкідники
М’ята іноді може захворіти іржею, яка проявляється як невеликі помаранчеві плями на нижній стороні листя. Для боротьби з нею використовуйте органічний фунгіцид, прорідіть кущі і давайте висихати ґрунті між поливами.
Внесення фосфору і калію призводить до стійкості рослин до різних захворювань, а надлишок азотних добрив знижує їх опір. У рідкісних випадках м’ята може постраждати від білокрилки, павутинного кліща, попелиці та борошнистої роси.
Різновиди м’яти
Найвідоміша з усіх м’ятних трав – перцева (лат. Mentha piperita). Це – багаторічна трав’яниста рослина, яке є не лише ефективним лікарським засобом, але і чудовою прикрасою будь-якого саду. Стебло м’яти перцевої виростає до 1 м, листя темно-зеленого кольору, продовгувате, трохи гостре, з гострою верхівкою, довжиною 8 см і шириною близько 3 см, суцвіття колосоподібне, з квітками рожевого – фіолетового кольору.
Квіти і листя містять до 3,5% ефірних олій, у яких міститься аскорбінова, кавова, олеанова, урсулова кислота, каротин, рутин. Останній особливо корисний, оскільки зменшує ламкість кровоносних капілярів і підвищує еластичність стінок судин.
В народній медицині водний настій з листя застосовують при спазмах шлунка, нудоти, ГРЗ, для полоскання горла, при головних болях, захворюваннях жовчного міхура і печінки. Молоді листки, стебла і квіти м’яти в свіжому вигляді кладуть в салати, рибні та м’ясні страви, супи, соуси, випічки.
Польова м’ята
Сама назва м’яти польової говорить про те, що її можна зустріти всюди: на луках, по берегах річок, на полях, на галявинах лісів. Вона являє собою трав’янисту рослину з діапазоном висоти 20-80 см. Листя довге, зубчасте, суцвіття рожево-лілові. Листя м’яти польової входять до складу різних лікувальних зборів, використовують для виготовлення м’ятного оцту, прохолодних напоїв.
Довголиста
Цей вид м’яти вражає розміром своїх зубчастих листків. Вони досягають 20 см і мають щільне опушення. Стебло виростає більше 1 м, на якому красуються суцвіття фіолетово-рожевого кольору. У народній медицині застосовується як засіб, що поліпшує апетит, має заспокійливу, спазмолітичну, жовчогінну дію.
М’ята полів (блошина)
Невелика гілляста, досягає висоти 20-60 см. Її дрібні листки мають довгасто-еліптичну форму з суцвіттями ніжно-лілового кольору, які зібрані в кільця кулястої форми. Ефірна олія блошиної м’яти використовується в парфюмерно-косметичних засобах, для додання їм природного запаху.
Кучерява (колосова, зелена)
Ця м’ята, на відміну від родичів, має слабкий аромат. Її листочки, незвично закручені, мають яскравий зелений колір. Суцвіття складається з білих квіток. Перевага кучерявої м’яти полягає в тому, що вона в своєму складі містить велику кількість речовини, яка стимулює лактацію. Для годуючих мам кучерява м’ята є цінною і корисною рослиною.
Водяна
Найароматніша м’ята, виростає найчастіше в лісових водоймах. Її квіти мають рожево-лілові кулясті головки. Стебло біля основи трохи стелиться, а потім піднімається. У народній медицині водяна м’ята застосовується так само, як і перцева.
Людмила КУРГАН.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Ароматна липа
- Проблеми зі шкірою влітку
- Спробуєш смалець – відкусиш палець
- Кнікус – благословенна трава на вашій грядці