Секрети хрумких огірків

0
88
Секрети хрумких огірків
Фото GettyImages

Читати російською мовою

Зміст

  1. Із морквою і цибулею
  2. Солодкі
  3. Хрумкі із чорною смородиною
  4. З горілкою
  5. Без стерилізації 
з базиліком
  6. Без оцту з гірчицею

Щоб огірки були хрусткими, вони мають бути щойно зібрані. Млявий і м’який огірок хрумтіти нізащо не буде. А в банку кладуть листя дуба або шматочки його кори. Якщо переборщити із ароматним часником, можна втратити хрумтючість огірків. Перед консервуванням огірки залити холодною водою. До речі, це ще й виведе 15% нітратів. Хрусткі огірки вийдуть, якщо додати листочки вишні, хрону, зонтики кропу, смородини, очерету. Підбирати варто плоди довжиною 7-12 см.

Із морквою і цибулею

Такі огірки мають пікантний смак.

  • Для трилітрової банки потрібні такі інгредієнти:
    • огірки невеликого розміру
    • 1 цибулина
    • половина морквини (нарізана кружальцями)
    • 2-3 зонтики кропу
    • 6 горошин чорного перцю
    • 2-3 лаврових листка
    • 1 ст. ложка оцтової есенції 70%.
  • Для маринаду:
    • 2 л води
    • 2 ст. ложки солі (з гіркою)
    • 4 ст. ложки цукру (без гірки).

Маринад потрібно приготувати з води, солі та цукру, дати йому закипіти й охолодити. На дно банок спочатку покласти кружальця моркви і цибулі, потім – щільно укласти огірки. Маринад розлити по банкам, додати оцет. Банки прикрити кришками і стерилізувати у великій каструлі протягом 10 хвилин після закипання в ній води. Потім банки закрутити кришками, залишити охолоджуватися.

Солодкі

Це хрусткі огірки із солодко-гострим смаком.

Інгредієнти для літрової банки:

  • 600 г огірків
  • 6-7 кружалець моркви
  • 0,5 л води
  • 1 листок хріну (або 2 кільця кореня)
  • 2 зубчики часнику
  • 3-4 горошини духмяного перцю
  • 5-7 горошин чорного перцю
  • 1 шматочок пекучого перцю
  • 2 лаврових листка
  • 2 шт. гвоздики
  • 1 зонтик кропу
  • 5 ч. ложок цукру
  • 1 ст. ложка солі
  • 4 ст. ложки 9%-вого оцту.

(Якщо брати 3-літрову банку, зазначені інгредієнти збільшити втричі).

Доки огірки замочені, готується маринад: у каструлю з водою додати цукор, сіль, оцет. На середньому вогні довести його до кипіння.

На дно стерилізованих банок викласти перець горошком і духмяний, кілечка хрону, гвоздику, лавровий лист, часник. Потім щільно наповнити банки огірками. У вільний простір закласти кільця моркви, зверху покласти зонтик кропу. Розлити у банки киплячий маринад. Щоб скло не тріснуло, робити це бажано по встромленій у банку столовій ложці.

Банки із заготівлями слід простерилізувати. Накрити їх кришками і поставити у каструлю з теплою водою – її має бути стільки, щоб вона на 3-5 см не діставала горлечка банки. На дно попередньо треба покласти рушник – 
скляні банки можуть не витримати гарячого металу. Каструля з банками має закипати на слабкому вогні. Час кипіння – 5 хвилин. Після цього банки дістати, закрутити і перевернути.

Хрумкі із чорною смородиною

  • Інгредієнти на трилітрову банку:
    • 1,5 кг огірків
    • 200 г чорної смородини
    • 1 корінь хрону
    • 6-8 листків смородини
    • зелень кропу, петрушки.
  • Для маринаду потрібно:
    • 1 л води
    • 1 ст. ложка солі
    • 2 ст. ложки цукру
    • 1 ст. ложка 9%-вого оцту.

На дно стерилізованої банки викласти половину зелені, потім огірки. Всипати смородину, залити киплячим маринадом. Зверху викласти смородинове листя і зелень, що залишилася. Накрити кришкою і стерилізувати 35 хвилин. Потім банки закрутити.

З горілкою

Цікаве поєднання складових придасть огіркам хрумкості, пікантності і неповторного смаку.

  • Для трилітрової банки інгредієнтів потрібно:
    • невеликі огірки
    • 1,5 л води
    • 50 мл горілки
    • 100 г солі
    • 1 гострий перець
    • 1 корінь хрону
    • 4 зубчики часнику
    • листя хрону,
    • листя дубу,
    • листя вишні,
    • гілочки кропу.

Помиті огірки замочити у холодній воді. У банки покласти листя, кріп, часник подрібнений корінь хрону, огірки та додати сіль. Вміст банок залити холодною водою і прикрити кришками. Огірки мають закваситися. Для цього їх поміщають у тепле темне приміщення на 2 дні. Утворений розсіл злити у велику каструлю і поставити кип’ятити. У кожну банку додати горілку, потім – гарячий розсіл. Банки закрутити і перевернути догори дном, через кілька днів відправити на полиці погребу.

Без стерилізації 
з базиліком

Є категорія господинь, які консервують огірки більш простим та швидким способом – зовсім без стерилізації. Рецепт призначений для 1,5-літрових банок, у кожну з яких буде наливатися близько 700 мл води.

  • огірки невеликі
  • 40 г оцту
  • 30 г цукру
  • 30 г солі
  • 2-3 зубчики часнику
  • чорний перець горошком,
  • лаврове листя,
  • кроп – за смаком.

Для хрумкості додати листя вишні, смородини, хрону.

Поставити воду для закипання. У вимиті банки покласти зелень, часник і перець, помиті огірки. Банки залити окропом, накрити кришками і залишити на 15 хвилин. Потім воду злити в каструлю, ще раз її прокип’ятити. Поки закипатиме вода, у банки додати інші інгредієнти (оцет, цукор, сіль). Після закипання води залити нею огірки і закрити металевими кришками та поставити догори дном вихолоняти.

Без оцту з гірчицею

Чимало господинь надають перевагу заготівлям огірків з лимонною кислотою без оцту. Мовляв, так менше шкоди шлунку. Гірчиця придасть огіркам міцності та особливого смаку. Кількість інгредієнтів розрахована на 1,5 л банку. Для таких хрустких огірків знадобляться:

  • огірки
  • зонтики кропу (порізані)
  • насіння гірчиці – 0,5 ч. ложки
  • часник – 3-4 зубці (нарізані пластинками)
  • перець духмяний горошком – 5 шт.
  • суміш чорного і білого перцю горошком – 1/2 ч. ложки
  • лавровий лист,
  • сіль,
  • цукор,
  • лимонна кислота.

На кілька годин помиті огірки слід замочити у холодній воді, повідрізати хвостики. У стерилізовані банки укласти спеції, потім – щільно огірки. Після цього залити їх окропом до верху і залишити на 15 хвилин. Потім з кожної банки воду злити у велику каструлю і приготувати розсіл: на 1 л злитої рідини – 2 ст. ложки солі крупного помелу і 2 ст. ложки цукру. Розсіл кип’ятити протягом 12 хвилин, регулярно знімаючи піну. Тоді залити ним огірки і в кожну банку додати 1 ч. ложку лимонної кислоти. Банки законсервувати і перевернути догори дном.

Важливо знати, що у цьому випадку накривати покривалом банки з огірками не слід. Адже один із секретів хрумких огірків – швидке охолодження маринаду.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя